Oficialii americani discută un plan prin care să atragă Groenlanda în zona americană de influență folosind un tip de acord pe care SUA l-au folosit să mențină legături strânse cu câteva state insulare din Pacific, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani și încă o persoană apropiată discuțiilor, scrie hotnews.ro.
Potrivit planului, administrația Trump ar urma să propune liderilor groenlandezi ca insula să intre într-un Acord de Liberă Asociere ((Compact of Free Association – COFA) cu Statele Unite.
Înțelegerile de tip COFA – care au fost folosite în cazul a trei state din Oceania: Micronesia, Insulele Marshall și Palau – variază de la o țară la alta, însă standardul este ca guvernul american să furnizeze multe dintre serviciile esențiale, de la livrarea poștei la gestionarea situațiilor de urgență și protecția militară. În schimb, armata americană acționează nestringherită în țările COFA, iar comerțul cu Statele Unite este aprope lipsit de taxe vamale.
Un model aplicat în Pacific
Un acord COFA nu ar transforma insula de 57.000 de locuitori o parte a Statelor Unite. Însă acesta nu este singurul plan american, mai ales că ar putea întâmpina unele obstacole.
Acordurile COFA de până acum au fost semnate cu țări independente, iar Groenlanda ar trebui să se separe de Danemarca pentru ca un asemenea plan să fie aplicat. Deși sondajele arată că groenlandezii sunt interesați de independență, ei nu-și doresc să fie parte a SUA. Un COFA, prin care s-ar ceda o parte semnificativă a autonomiei către Washington, ar putea fi privit cu un scepticism asemănător.
Înțelegerile de tip COFA deja existente sunt considerate în sfera politică din Statele Unite ca având un rol important în contracararea influenței în creștere a Chinei în Asia Pacific.
Însă aceste acorduri au și probleme. Congressmanii republican s-au opus în mai multe rânduri unor alocări bugetare pentru finanțarea acordurilor COFA, generând frustrări profunde în aceste țări care depinde de fondurile americane.
De asememea, semnarea unui COFA nu oferă garanția că o țară va fi imună la operațiunile de influență din partea rivalilor SUA. În aprilie, Reuters relata că cetățeni chinezi au cultivat cu succes legături strânse cu lideri politici din Palau, alarmând oficialii americani.
Liderii danezi nu au fost abordați în privința proiectului COFA și nu au existat discuții substanțiale cu Casa Albă în ce privește statutul viitor al Groenlandei, a spus un oficial european. Danemarca a respins public ideea ca SUA să cumpere Groenlanda și insistă că locuitorii săi trebuie să-și stabilească singuri viitorul.
Administrația Trump susține că insula este de o importanță crucială pentru SUA din cauza zăcămintelor de minerale care au importante aplicații în industria high-tech și cea militară, însă rămân neexploatate din cauza lipsei forței de muncă, a infrastructurii reduse și altor probleme.
Statele Unite ajută Groenlanda să-și diversifice economia și să câștige o mai mare independență economică față de metropola daneză, a afirmat un oficial american care a ținut să-și păstreze anonimatul. Prin proiectul Tanbreez se intenționează exploatarea mineralelor rare din insulă și procesarea lor în Statele Unite.