Ploaia de meteoriti Lyrid va atinge apogeul in primele ore ale diminetii de duminica, cand pana la 18 meteori pe ora vor strabate cerul Marii Britanii. Vor fi meteori stralucitori si rapizi, unii cu trenuri, sau dare de roca vaporizata, potrivit Observatorului Regal Greenwich, scrie observatornews.ro.
Spectacolul va atinge apogeul in primele ore ale zilei de duminica, 23 aprilie, si va fi vizibil pana in zori, in Marea Britanie. Va fi activ intre 14 si 30 aprilie, dar in noaptea de sambata spre duminica dimineata va fi cea mai buna sansa de a fi vazut, transmite Mediafax.
Don Pollacco, profesor de fizica la Universitatea din Warwick, a declarat: „Cel mai bun moment pentru a le vedea este dupa miezul noptii, intr-o noapte fara luna, cu cat mai putina poluare luminoasa posibil. Veti avea nevoie de un loc confortabil unde sa va asezati, deoarece aceasta ploaie produce doar aproximativ 20 de meteori pe ora, daca sunteti norocosi!”.
Cel mai important lucru este sa gasiti un loc intunecat, cu o vedere neobstructionata a cerului, potrivit SkyNews. Din fericire, apogeul are loc imediat dupa luna noua, astfel incat poluarea luminoasa de la luna nu va strica privelistea.
Royal Observatory Greenwich recomanda sa va inveliti bine si sa luati o patura pe care sa va intindeti sau un sezlong, daca doriti o experienta mai confortabila.
Ce este o ploaie de meteoriti
Ploile de meteoriti sau stelele cazatoare, sunt provocate atunci cand bucati de resturi, cunoscute sub numele de meteoriti, intra in atmosfera Pamantului cu o viteza de aproximativ 43 de mile pe secunda, arzand si provocand dungi de lumina.
In acest caz, resturile provin de la cometa Thatcher, care se asteapta sa se intoarca in sistemul solar interior in anul 2276, dupa o perioada orbitala de 415 ani.
Profesorul Pollacco a declarat: „Pe masura ce cometele orbiteaza in jurul Soarelui, actiunea energiei evapora materialul din nucleul cometei, pe care il vedem ca o coada de cometa. Gazul si praful create raman pe orbita cometei, chiar si mult timp dupa ce cometa s-a deplasat de-a lungul orbitei sale. Daca Pamantul trece prin orbita cometei, orice material depus de cometa ar putea deveni meteoriti sau stele cazatoare pe cer. Aceste corpuri sunt de obicei de marimea unor particule de praf, dar atunci cand cad in atmosfera Pamantului, calatoresc atat de repede incat sunt vaporizate”.