Un documentar din culisele eforturilor diplomatice ale lui Emmanuel Macron, presedintele Frantei, pentru a preveni razboiul din Ucraina scoate la iveala esecurile diplomatice si o abordare hiperpersonalizata a politicii externe. Moscova contesta Parisul.

Publicatia Politico a lansat un articol despre un documentar care prezinta rezultatul intrevederilor dintre presedintele francez Emmanuel Macron si omologul sau rus Vladimir Putin. Insa, de fapt, este prezentat esecul eforturilor diplomatice ale liderului din Hexagon de a opri razboiul din Ucraina.

Presedintele francez Emmanuel Macron se afla pe fir cu presedintele rus Vladimir Putin intr-o ultima incercare de a demara discutii cu patru zile inainte de invazia Ucrainei. Este 20 februarie, iar Macron si echipa sa de consilieri cred ca l-au convins pe Putin sa accepte o intalnire cu presedintele american Joe Biden la Geneva. Dar, in loc sa confirme intalnirea, liderul rus incepe sa traga de timp si intoarce conversatia spre sport, titreaza Politico.

"Este o propunere care merita sa fie luata in considerare", spune Putin, cu o voce monotona. "Dar daca vreti sa fim aliniati in privinta modului in care ar trebui formulata, va sugerez sa le cerem consilierilor nostri sa se sune cat mai curand posibil... dar intelegeti ca sunt de acord in principiu".

"Foarte bine, deci confirmati ca sunteti de acord in principiu, iar eu sugerez ca echipele noastre ... sa incerce sa lucreze la o declaratie comuna dupa aceasta convorbire?", raspunde Macron.

"Ca sa fiu foarte sincer cu tine, am vrut sa merg la hochei pe gheata, pentru ca acum sunt la sala. Dar, inainte de a incepe antrenamentul, promit ca imi voi suna consilierii. Va multumesc, domnule presedinte", conchide Putin in franceza.

Iar Macron inchide, razand.

Summitul Macron-Putin nu a mai avut loc

Dupa acest dialog, consilierul diplomatic al lui Macron, Emmanuel Bonne, este filmat exact in momentul in care face o mica giga, in timp ce un altul spune: "Sincer, este foarte bine". Comunicatul Palatului Elysee publicat dupa convorbire anunta ca atat Putin, cat si Biden au fost de acord cu un summit pe tema Ucrainei.

Insa, summitul nu s-a mai desfasurat. La o zi dupa convorbirea cu Macron, Putin a recunoscut oficial doua provincii separatiste din estul Ucrainei. Iar pe 24 februarie, el a lansat o invazie la scara larga.

Scenele de acest gen ocupa un loc important in "Un presedinte, Europa si razboiul", un documentar lansat la sfarsitul saptamanii trecute, care face lumina asupra abordarii esuate a lui Macron in ceea ce priveste diplomatia cu Rusia. Este un subiect care a dominat titlurile saptamanilor, in timp ce Macron a inregistrat sute de ore de convorbiri telefonice cu Putin, rezultand putin mai mult decat promisiuni false in cel mai bun caz - si fiind luat de-a dreptul peste picior in cel mai rau caz.

Pentru fostul ambasador si consilier la Institutul Montaigne, Michel Duclos, clipul conversatiei dintre cei doi lideri arata ca Kremlinul il „invartea” pe presedintele francez.

"Cunoscand Rusia, acest lucru imi arata cat de mult i-a placut lui Putin sa duca un mare lider occidental pe calea cea mare. Vedeti sclipiri ale lui aproape de o nonsalanta batjocoritoare", a spus Duclos.

Macron, catre Putin: „Nu dam doi bani pe propunerile separatistilor”

Regizorul, Guy Lagache, a reusit sa filmeze convorbirile lui Macron cu liderii straini - nu este clar daca ceilalti lideri erau la curent cu acest lucru la momentul respectiv - si pe consilierii sai comentand razboiul din Ucraina.

Este o vizionare captivanta, cu o secventa lunga in care il auzi pe Macron vorbind dur si spunandu-i lui Putin ca "nu dam doi bani pe propunerile separatistilor" si hartuindu-l pe liderul rus in legatura cu alegerea proasta a expertilor juridici. Dar, de asemenea, arunca o lumina cruda asupra deficientelor eforturilor diplomatice ale lui Macron de a opri razboiul, mai noteaza Politico.

Documentarul confirma ca Macron conduce singur politica externa a Frantei cu o echipa mica de consilieri. Pe parcursul celor 115 minute ale documentarului, ministrul de Externe al Frantei, Jean-Yves Le Drian, isi face aparitia doar o singura data si nu este filmat niciodata vorbind.

Consilierul diplomatic al lui Macron, Bonne, este cel care discuta cu Macron despre convorbirile telefonice ale presedintelui francez cu Putin, cel care asculta convorbirile si discuta despre declaratiile oficiale ale Elysee-ului pe aceasta tema. Consilierii lui Macron nu sunt vazuti contestandu-l pe presedinte in mod semnificativ.

"Filmul arata o diplomatie care este operata de o mana de oameni, ca si cum ar conduce un start-up, ca si cum totul s-ar putea rezolva cu numerele de mobil ale lui 'Olaf', 'Volodimir' si "Vladimir", (fara a neglija importanta contactelor directe, desigur)", a scris pe Twitter corespondentul Le Monde la Washington, Piotr Smolar.

Dar, in mod traditional, liderii de stat ai Frantei au mai mult control asupra politicii externe a tarii lor decat alti lideri occidentali, care trebuie sa lupte cu parlamentele sau ministerele de externe mult mai puternice.

Dar pentru Duclos, documentarul expune slabiciunile unei masinarii diplomatice hipercentralizate.

"Politica externa nu a fost niciodata mai individualizata decat astazi. Filmul confirma faptul ca acest model de politica externa, care este complet centralizat la Elysee, si-a atins limitele", a declarat Duclos.

In special, se remarca angajamentul ferm al lui Macron fata de eforturile diplomatice cu Rusia si schimbul de telefoane cu Putin, desi cu o frecventa mult mai mica dupa descoperirea crimelor de razboi in orasul ucrainean Bucea, in aprilie.

Macron si-a recunoscut esecul in fata lui Putin

In documentar, Macron recunoaste ca stie ca eforturile sale diplomatice pentru a-l opri pe Putin au esuat, la intoarcerea sa dintr-o vizita mult asteptata la Kiev, luna trecuta.

"Am vorbit, am petrecut mult timp incercand sa oprim razboiul, sa implicam pe altii. Am crezut ca am putea gasi o cale cu Vladimir Putin bazata pe incredere si pe conversatie intelectuala", a declarat el, concluzionand ca mai sunt "atat de multe de facut".

Sursa mentionata subliniaza ca regizorul documentarului nu ii critica pe cei intervievati cu privire la planul de abordare al lui Putin, in ciuda scepticismului din presa occidentala si a criticilor publice ale premierului polonez, care a comparat eforturile lui Macron cu negocierea cu Hitler.

In schimb, filmul, care initial se dorea a fi un documentar despre afacerile europene, ofera o mare perspectiva asupra motivatiei lui Macron, atat pe plan international, cat si pe plan intern, pentru eforturile sale diplomatice.

Intr-o discutie telefonica filmata cu consilierii sai despre angajamentul lui Putin de a participa la un summit cu Biden, Bonne spune ca era ingrijorat ca initiativa ar putea esua, avand in vedere informatiile pe care americanii le ofereau despre desfasurarile militare rusesti. Macron ii raspunde ca Elysee ar trebui sa mearga mai departe cu anuntarea summitului, deoarece "arata ca am depus toate eforturile noastre" si ca Franta "nu a fost tarata in conflict de aliati".

"Cred ca il va pune pe Putin intr-o pozitie mult mai dificila daca o da in bara, in ceea ce priveste credibilitatea sa... Daca se opune initiativei summitului. Eu sunt foarte coerent, pot spune ca tipul m-a mintit si iata dovada", a spus el.

Un sondaj realizat luna trecuta de agentia IFOP a aratat ca sprijinul pentru Ucraina este inca puternic in Franta, 79% dintre francezi declarand ca au o opinie favorabila fata de Ucraina.

Dar, in timp ce strategia diplomatica a lui Macron i-ar fi putut convinge pe multi acasa, nu este cazul aliatilor sai si al partenerilor UE din Europa de Est, care au privit mult timp cu suspiciune eforturile lui Macron.

"Ceea ce Macron nu pare sa vada este costul pentru el si pentru Franta, in ceea ce priveste credibilitatea fata de aliati si fata de partenerii sai europeni", a declarat Duclos.

"De asemenea, care este paguba pentru Macron in relatia sa cu Putin? Arata ca un candidat respins, nu asa se poate fi luat in serios", a mai adaugat el.

Lavrov critica Parisul pentru incalcarea ”etichetei diplomatice”

Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov critica, miercuri, incalcarea ”etichetei diplomatice” de catre Paris dupa ce postul de televiziune France 2 a difuzat o convorbire telefonica intre presedintele francez Emmanuel Macron si omologul sau rus Vladimir Putin, purtata cu patru zile inainte ca Moscova sa lanseze asaltul asupra Ucrainei, relateaza AFP, citata de News.ro.

”Eticheta diplomatica nu prevede scurgeri unilaterale de (astfel) inregistrari”, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov in timpul unei calatorii in Vietnam.

Lavrov considera ca Rusia nu trebuie sa se rusineze de continutul conversatiei dintre cei doi lideri.

”Intotdeauna conducem negocierile in asa fel incat sa nu ne fie niciodata rusine. Spunem intotdeauna ceea ce gandim, suntem gata sa raspundem pentru declaratiile noastre si sa ne explicam pozitia”, a subliniat el.

O conversatie telefonica foarte tensionata de noua minute intre presedintele francez Emmanuel Macron si omologul sau rus Vladimir Putin a fost difuzata de televiziunea France 2 intr-un documentar care urmareste rolul de mediator al presedintelui francez in incercarea de a preveni escaladarea conflictului din Ucraina.

Moscova a fost apoi acuzata ca a pregatit o ofensiva, in pofida negarilor sale repetate.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: