Publicația pe teme europene Politico a analizat datele sondajelor de opinie din România pentru a afla care sunt candidații cu cele mai mari șanse de a ajunge în finala prezidențială din luna mai și de a o câștiga – un vot existențial, așa cum îl numesc jurnaliștii, scrie hotnews.ro. 

Patru sunt candidații pe care publicația Politico îi ia în calcul într-o analiză privind cele mai probabile scenarii în alegerile prezidențiale din România: George Simion, Crin Antonescu, Nicușor Dan și Victor Ponta.

Jurnaliștii au însă și un avertisment cu privire la analiza lor, menționând că sondajele nu au reușit să prezică ascensiunea uimitoare a lui Călin Georgescu de anul trecut.

Ce scenarii sunt luate în calcul pentru finala prezidențială?

Simion vs Dan

Cu Georgescu împiedicat să candideze, Simion s-a prezentat drept candidatul ideal pentru alegătorii naționaliști – cu un succes aparent, observă Politico, care spune că sprijinul său de 30% în sondajele recente reprezintă aproximativ suma voturilor câștigate de Georgescu în noiembrie, plus voturile sale proprii.

Un fan declarat al Giorgiei Meloni, Simion s-a prezentat ca un agent al schimbării și și-a prezentat partidul AUR, care a trecut de la o mișcare anti-vaccinare la o forță politică majoră, ca pe o platformă trumpistă, scrie Politico.

Simion primește sprijin în orașele mici și mijlocii și în zonele rurale, precum și în rândul alegătorilor mai tineri de 45 de ani, cu venituri mici și niveluri de educație scăzute sau medii, a declarat pentru Politico Remus Ștefureac, analist politic și director al companiei de sondaje Inscop Research.

Simion încearcă, de asemenea, să obțină votul diasporei, care nu este de obicei inclus în sondajele din România.

Nicușor Dan, scrie Politico, are un sprijin puternic în București, unde este primar, și în alte zone urbane mari, dar mai puțin în orașele mici și în mediul rural.

În timp ce Dan poate aduna sprijin de la românii din străinătate, el nu este încă bine cunoscut în afara Bucureștiului.

Politico semnalează în acest sens un sondaj CURS care arată că Simion ar putea câștiga o ipotetică confruntare cu Nicușor Dan în finala prezidențială.

Ștefureac a subliniat că o concluzie în acest sens este deocamdată prematură.

Simion vs Antonescu

Sprijinul establishmentului este un avantaj clar pentru Antonescu, într-o confruntare cu Simion, deoarece câștigarea turului al doilea în alegerile prezidențiale depinde de capacitatea candidaților de a strânge sprijin dincolo de baza lor, scrie Politico, care menționează însă că Antonescu este dezavantajat de votul diasporei, care tinde să voteze antisistem.

Pentru moment, analiza lui Ștefureac, scrie Politico, îi plasează pe Simion și Antonescu la egalitate într-o ipotetică confruntare.

Sondajul Curs îi oferă lui Antonescu un ușor avantaj de 52% la 48%.

Simion vs Ponta

Politico scrie că aceasta este confruntarea care îngrozește mainstream-ul din România și Europa.

Fost prim-ministru și fost președinte al PSD, Ponta a fost forțat să demisioneze în urma incendiului din clubul Colectiv, pe care protestatarii l-au pus pe seama corupției, amintește Politico.

Ponta, scriu jurnaliștii, candidează pe o platformă suveranistă „România pe primul loc”, promițând să oprească exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (o rută cheie pentru țara devastată de război) pentru a proteja fermierii locali.

Însă Ponta a fost criticat pentru că a recunoscut că a permis ca patru sate românești de pe malul Dunării să fie inundate pentru a salva capitala sârbă Belgrad în 2014, amintește Politico.

Ponta tinde să obțină sprijin din partea alegătorilor mai în vârstă din zonele urbane și rurale mai mici. Ca și Simion, el încearcă, de asemenea, să obțină sprijinul foștilor alegători ai lui Georgescu.

Săptămâna trecută, mai scrie Politico, liderii USR l-au susținut pe Dan în locul propriului lor candidat, Elena Lasconi, în încercarea de a-l împiedica pe Ponta să ajungă pe locul al doilea. O confruntare între Simion și Ponta ar fi un scenariu „toxic”, au avertizat ei.

În timp ce atât Ponta, cât și Simion prezintă o imagine naționalistă și anti-europeană, Ponta ar fi probabil „perceput, în comparație cu Simion, ca un candidat mai pro-european”, a spus Ștefureac.

Simion a fost acuzat (ceea ce a negat în repetate rânduri) că s-ar fi întâlnit cu spioni ruși. El are interdicție de a intra în Moldova și Ucraina, din cauza apelurilor din trecut de a revendica teritorii, și se opune continuării ajutorului militar pentru Ucraina.

Reputația sa de candidat pro-rus l-ar putea costa în cele din urmă, a spus Ștefureac pentru Politico: Potrivit unui sondaj recent, aproape 90% dintre români sunt în favoarea aderării la UE și NATO.

Dacă cei doi s-ar confrunta în turul doi, ar fi o cursă strânsă, potrivit Ștefureac.

Ponta vs Antonescu

Ținând cont că sondajele recente îl plasează pe Simion la peste 30% din voturi, el pare în prezent o opțiune sigură pentru turul doi. Acest lucru face ca scenariile unei finale fără el să fie mai puțin probabile.

Politico analizează însă și aceste scenarii, inclusiv o confruntare în turul doi între foștii parteneri din USL.

Atât Antonescu, cât și Ponta se adresează unei game largi de alegători, ceea ce îi plasează într-o poziție bună pentru a atrage sprijin într-un al doilea tur, dar atracția mai mare a lui Ponta în rândul susținătorilor lui Georgescu și Simion i-ar putea oferi un avantaj față de Antonescu dacă s-ar ajunge la o cursă între cei doi, potrivit Ștefureac.

Ponta vs Dan

Sprijinul mai larg al lui Ponta i-ar putea oferi, de asemenea, un avantaj în fața lui Nicușor Dan, deși o confruntare între cei doi pare în prezent o șansă mică, scrie Politico.

Baza de susținere a lui Dan, pentru moment, este destul de limitată, menționează jurnaliștii.

Decizia partidului USR de a se ralia în spatele său ar putea chiar să se întoarcă împotriva sa, deoarece o legătură strânsă cu partidul centrist riscă să-i limiteze capacitatea de a strânge un sprijin mai larg, a spus Ștefureac.

Dan vs Antonescu

Dacă Nicușor Dan și Antonescu s-ar confrunta într-un tur de scrutin (improbabil în prezent), ei ar ajunge să pescuiască în același bazin de votanți, scrie Politico.

Dan atrage sprijin din partea USR și a românilor cu un nivel ridicat de educație și bunăstare din marile orașe; Antonescu din partea susținătorilor partidelor de guvernământ din întreaga țară.

Amândoi ar avea misiunea de a influența noi alegători și niciunul nu se adresează prea mult alegătorilor naționaliști, scrie Politico.

Sondajul Curs îi oferă lui Antonescu un ușor avantaj de 52% la 48%, în timp ce Ștefăneac a spus că ar putea fi la egalitate.