Polonia a anuntat, marti, ca va accepta pe teritoriul sau sistemele de aparare antiaeriana Patriot oferite de Germania, pe care anterior a sugerat sa fie transferate in Ucraina.
Ministrul polonez al Apararii, Mariusz Blaszczak, a declarat, marti, ca a discutat cu omologul sau german, Christine Lambrecht, si "a acceptat cu dezamagire decizia sa de a refuza sa sprijine Ucraina".
"Desfasurarea sistemelor Patriot in vestul Ucrainei ar fi sporit securitatea polonezilor si ucrainenilor. Prin urmare, luam decizii de lucru cu privire la plasarea bateriilor in Polonia si conectarea acestora la sistemul nostru de comanda", a indicat el pe contul sau de Twitter.
Informatia a fost confirmata rapid de Ministerul german al Apararii.
"Ministrul federal Christine Lambrecht si colegul sau polonez au avut o discutie serioasa despre oferta germana de a desfasura sisteme Patriot germane in Polonia si au fost de acord in principiu", a declarat un purtator de cuvant intr-un e-mail adresat AFP, potrivit Agerpres.
Germania a propus, Polonia s-a razgandit
"Detalii precum posibilele locatii de desfasurare si infrastructura necesara sunt in prezent discutate la nivel tehnic si este prevazut sa se trimita imediat o echipa de recunoastere in Polonia", a adaugat el.
Pe 21 noiembrie, Germania s-a oferit sa ofere Poloniei sisteme Patriot in urma unui incident in care un proiectil a lovit teritoriul polonez la frontiera estica pe fondul unui asalt rusesc asupra Ucrainei, provocand moartea a doua persoane.
Initial, Mariusz Blaszczak a salutat propunerea, apoi s-a razgandit, sugerand ca sistemele Patriot sa fie desfasurate de partea ucraineana a frontierei.
Germania a raspuns ca aceasta solutie ar trebui sa fie discutata in cadrul NATO. Dar secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, a declarat ca decizia ii revine guvernului de la Berlin.
Schimbarea de atitudine a autoritatilor poloneze, perceputa ca o respingere diplomatica a ofertei Berlinului, a fost criticata de opozitia liberala poloneza care a pus-o pe seama orientarii antigermane a conservatorilor nationalisti la putere.
Aceasta orientare a fost ilustrata din nou recent de afirmatiile liderului partidului la putere, Jaroslaw Kaczynski, care a denuntat "dominatia germana" in Europa.
Tarile membre ale NATO au furnizat deja Ucrainei arme in valoare de miliarde de dolari pentru a o ajuta sa lupte impotriva invaziei ruse, inclusiv sisteme moderne de aparare aeriana.
Germania a furnizat Kievului sistemul Iris-T cu raza medie de actiune. Dar Statele Unite si alti aliati ai NATO au evitat sa trimita in Ucraina sistemul Patriot cu raza lunga de actiune.
Acest sistem american este un element-cheie al apararii Aliantei pe flancul sau estic. Washingtonul a desfasurat deja rachete Patriot in Polonia, iar Berlinul le-a instalat in Slovacia.
Rusia nu vrea Patriot in Ucraina
Sistemele Patriot au electrizat Kremlinul, dupa ce se zvonise ca vor ajunge si pe frontul din Ucraina. Dmitri Medvedev, fost presedinte al Rusiei, avertiza ca statele NATO ar putea deveni o "tinta legitima" in cazul in care vor furniza Ucrainei sisteme de rachete antiaeriene Patriot si vor trimite personal al Aliantei in aceasta tara.
„Daca, asa cum a lasat sa se inteleaga Jens Stoltenberg, NATO le furnizeaza fanaticilor de la Kiev sisteme de aparare Patriot - precum si personal al aliantei - acestea se vor transforma imediat in tinte legitime pentru fortele noastre armate", a amenintat Medvedev (foto articol), vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, pe Twitter, potrivit agentiei de stiri Baha.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.