Varșovia va introduce controale temporare de-a lungul frontierelor cu Germania și Lituania începând cu 7 iulie, a anunțat marți prim-ministrul Donald Tusk, Polonia alăturându-se altfel mai multor alte țări UE care au impus controale la frontieră pentru a stopa migrația ilegală, scriu Reuters și Notes from Poland, potrivit hotnews.ro.
Decizia Varșoviei de a reintroduce controale temporare la granițele cu Germania și Lituania a fost luată după ce guvernul lui Donald Tusk a fost acuzat de partidele naționaliste din opoziție că acceptă numeroși migranți ilegali trimiși înapoi din Germania. Executivul spune că numărul acestora este limitat.
„Considerăm că reintroducerea temporară a controalelor este necesară pentru a reduce la minimum fluxurile necontrolate de migranți care traversează frontiera polono-germană”, a declarat Tusk la o reuniune a guvernului.
Germania a anunțat și ea în februarie că își prelungește propriile controale temporare la frontieră pentru șase luni.
Cancelarul Friedrich Merz a declarat marți că Germania dorește să păstreze sistemul Schengen de granițe deschise al UE, care permite circulația fără pașapoarte, dar că acesta ar putea funcționa numai dacă nu ar fi abuzat de infractorii care introduc ilegal migranți.
„Știm că guvernul polonez dorește, de asemenea, să impună controale la frontiera cu Lituania pentru a limita traversările ilegale ale frontierei din Lituania în Polonia”, a declarat Merz într-o conferință de presă.
„Așadar, avem aici o problemă comună pe care dorim să o rezolvăm împreună”, a adăugat el.
„Patrule cetățenești” la graniță
Dezbaterea privind migrația în Polonia a devenit tot mai aprinsă în ultimele săptămâni.
„Patrule cetățenești” – unele formate din sute de persoane – s-au adunat pe partea poloneză a frontierei cu Germania pentru a se opune returnării migranților din Germania, scrie publicația Notes from Poland.
În ultimii doi ani, Germania a trimis înapoi mii de astfel de migranți, despre care spune că au intrat din Polonia, provocând o reacție tot mai puternică la Varșovia.
Această practică a fost criticată de guvernul polonez, care, la rândul său, se confruntă cu acuzații din partea opoziției de dreapta potrivit cărora ia prea puține măsuri pentru a stopa fenomenul.
Sâmbătă, un grup de aproximativ 200 de locuitori din Szczecin, un oraș polonez din apropierea graniței cu Germania, și din împrejurimi au blocat un drum mergând înainte și înapoi pe o trecere de pietoni.
În zilele precedente, grupuri de suporteri ai echipelor de fotbal din orașele învecinate Police și Świnoujście au organizat, de asemenea, „patrule cetățenești” similare la frontiera germană, afișând bannere pe care scria „Opriți imigrația ilegală”.
Vineri, peste 300 de persoane s-au adunat acolo, potrivit Gazeta Wyborcza.
Opoziția critică guvernul Tusk
Protestele de la frontieră au primit sprijinul principalelor două partide de opoziție din Polonia – Confederația (Konfederacja), de extremă dreaptă, și Partidul Lege și Justiție (PiS), național-conservator – care au acuzat guvernul premierului Donald Tusk că nu reacționează.
„Frontiera de vest a Poloniei încetează să mai existe!”, a scris Mariusz Błaszczak, vicelider al PiS și fost ministru al apărării. „Migranții ilegali sunt transferați în mod regulat la noi din Germania, iar guvernul lui Tusk se preface că nu se întâmplă nimic”, a spus el.
„Germanii și-au pierdut toate inhibițiile!”, a declarat și Krzysztof Bosak, unul dintre liderii Confederației.
„Ei aduc mașini întregi pline cu acești imigranți, iar polițiștii de frontieră polonezi au mâinile legate. Polițiștii noștri sunt tratați ca un taxi gratuit pentru imigranții ilegali!”, a acuzat el.
Ce spune guvernul
Pe fondul criticilor, Ministerul de Interne al Poloniei a emis o declarație prin care a cerut oamenilor să „înceteze răspândirea știrilor false”.
„Afirmația că Germania transferă migranți în Polonia este falsă”, a scris ministerul.
„Avem de-a face în principal cu străini care se aflau în Polonia (majoritatea în mod legal) și care apoi încearcă să intre în Germania, dar li se refuză intrarea din cauza controalelor la frontieră”, au spus oficialii.
Într-o altă declarație, ministerul a precizat, de asemenea, că decizia Germaniei de a restabili controalele la frontiera poloneză a avut loc în 2023, când PiS era la putere, și „a rezultat din lipsa unei politici de migrație responsabile și sigure în Polonia” înainte ca actualul guvern să intre în funcție.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Jacek Dobrzyński, a remarcat, între timp, că transferurile de solicitanți de azil din Germania în Polonia în temeiul așa-numitului Regulament Dublin al UE au fost la un nivel mai ridicat în timpul PiS decât în prezent.
Germania a returnat Poloniei peste 11.000 de migranți în aproximativ un an
Datele oficiale obținute la începutul acestui an de mass-media poloneză au arătat că, între ianuarie 2024 și februarie 2025, Germania a returnat Poloniei peste 11.000 de migranți care au trecut ilegal frontiera germano-poloneză.
Există trei moduri în care au loc astfel de returnări.
Primul este Regulamentul Dublin, care stipulează că, în cazul în care un solicitant de azil depune o cerere de protecție internațională într-un stat membru al UE, dar apoi se mută în altul înainte ca aceasta să fie procesată, el poate fi returnat în statul membru inițial.
A doua, așa-numita „procedură de readmisie”, se bazează pe un acord bilateral între cele două țări care permite returnarea altor tipuri de migranți care s-au deplasat ilegal din Polonia în Germania.
O a treia posibilitate se referă la controalele pe care Germania le-a reintrodus la frontiera poloneză în 2023 ca răspuns la imigrația ilegală. Aceasta permite autorităților germane să îi returneze pe cei care au încercat să treacă ilegal frontiera.
Aceste returnări sunt acum de departe cele mai numeroase.
În martie, ca răspuns la criticile interne în creștere, Tusk a declarat că a transmis Berlinului că Polonia va înceta să pună în aplicare acordurile privind transferurile de migranți, cum ar fi Convenția de la Dublin. „Nu vom accepta migranți din alte țări europene”, a declarat prim-ministrul.
Cu toate acestea, de atunci, transferurile de migranți din Germania au continuat, iar Polonia nu s-a retras din niciun acord.
La începutul acestei luni, Tusk a semnalat că este „foarte probabil” ca Polonia să introducă în curând „controale parțiale” la frontiera sa cu Germania, ca răspuns la întoarcerea migranților.