Matematician, activist, primar, Nicușor Dan vrea să facă politică, însă evită partidele. Câștigător a două scrutinuri ca independent, primarul Bucureștiului încearcă acum aceeași rețetă și pentru funcția de președinte al României. Departe de figura clasică a politicianului de partid, el vine cu profilul unui tehnocrat convertit în om politic prin forța propriului activism. Intrat în atenția publicului la începutul anilor 2000 ca lider al Asociației „Salvați Bucureștiul”, Dan a câștigat notorietate prin lupta dusă împotriva abuzurilor urbanistice din Capitală.
Anunțul candidaturii lui Nicușor Dan la prezidențiale a venit la scurtă vreme după anularea alegerilor din decembrie 2024 și la numai câteva luni de când a fost reales primar al Bucureștiului cu peste 46%.
Intrat în viața publică la finalul anilor 90, ca activist civic, avea atunci sumara reputație a unui fost olimpic la matematică din orașul Făgăraș, cu care lotul României socialiste câștigase de două ori, medalia de aur.
„Acesta a fost visul meu, să ajung la olimpiada internațională de matematică.„
Puțini i-au urmărit, mai apoi, parcursul. În primii ani după revoluție, alternează Facultatea de Matematică cu protestele din Piața Universității ale Ligii Studenților. În 1992, Nicușor Dan pleacă în Franța cu bursă și tot acolo își dă doctoratul la Sorbonna la 28 de ani.
„Dacă avem un număr natural „n”, care e mai mare decât 2 și dacă avem trei numere naturale, x, y și z nu putem avea egalitate.”
După finalizarea studiilor, Nicușor Dan revine apoi în țară la sfârșitul anilor ’90, hotărât să lupte pentru patrimoniu și drepturi civice. E printre puținii participanți la primele proteste și nu o dată sfârșește în duba jandarmeriei.
„Fără violență!”
Până la urmă, anii de activism civic îl împing în politică și încet încet lasă calculele matematice pentru cele politice.
„-Bună ziua.
-Baftă multă.
-Dă-i jos pe Onțanu, pe Băsescu, pe toți!”
Prima sa incursiune electorală a venit în 2012, când a candidat ca independent pentru Primăria Capitalei, obținând un surprinzător loc al treilea. În 2016 mai încearcă odată să ajungă primar general, dar din nou fără succes.
„Eu sunt Nicușor Dan.”
În 2020, Nicușor Dan a reușit să unească forțele de dreapta în jurul candidaturii sale independente și a câștigat Primăria Capitalei, fiind apoi reales în 2024 cu peste 47% din voturi.
„3,2,1 și primarul capitalei este Nicușor Dan 47,2 la sută.”
O analiză POLITICO de la începutul anului 2025 l-a descris drept "matematicianul român care încearcă să oprească destrămarea Vestului de către Putin și Trump", în contextul unor acuzații de interferență rusă în alegerile prezidențiale din România din 2024. Nicușor Dan nu este căsătorit oficial, dar are o relație de lungă durată cu Mirabela Grădinaru, manager într-o companie auto. Cuplul are doi copii. Ca primar, a redresat o primărie aflată aproape în faliment și a introdus transparența în instituție. Nu a fost protagonistul a niciunui scandal de corupție, și după un mandat de deputat și unul de primar general duce aceeași viață modestă. Conform declarației sale de avere, Nicușor Dan deține un teren la Predeal, o mașină Citroen din 1986, un cont bancar cu 439 de mii lei și locuiește cu chirie în București.