Succesul serialului despre catastrofa de la Cernobil a atras atentia publicului din lumea intreaga asupra tragediei din aprilie 1986 din fosta Uniune Sovietica.
La peste trei decenii de la explozia reactorului centralei nucleare, un lituanian a decis sa arate publicului obiecte pe care chiar el le-a adunat din localitatile afectate, inclusiv din Pripyat.
Mai mult, lituanianul sustine ca are chiar o bucata de grafit, desprinsa din reactorul nuclear si care, teoretic, ar trebui sa fie inca radioactiva.
Lituanianul a facut mai multe calatorii in localitatile din apropierea centralei nucleare, parasite in graba dupa explozia din 26 aprilie 1986 si a adunat diverse obiecte. El a strans truse de prim-ajutor, aparate de masurat radiatiile, ziare, documente oficiale sau scrisori lasate in cutiile postale.
Sarunas Jasiukevicius, organizatorul expozitiei: „Aici sunt un ziar si o scrisoare dintr-o cutie postala din Pripyat, datate 26 aprilie 1986. Ziarul l-am gasit intr-o cutie postala de unde nu-l luase nimeni. Iar adresa de pe scrisoare este cartierul Kiev, apartamentul numarul 5. Un lucru autentic.”
Vizitatorii pot chiar proba un costum de protectie folosit de catre echipele de interventie la locul dezastrului. Insa cel mai controversat obiect al expozitiei este acest bloc de grafit, care ar fi sarit din reactorul nuclear in momentul exploziei.
Sarunas Jasiukevicius, organizatorul expozitiei: „A existat o stire potrivit careia blocul de grafit de la reactorul din Cernobil poate fi cumparat pe eBay. Vanzatorul ar fi in Lituania, dar nimeni nu a aflat unde este blocul. Iata-l, acesta e. Aici este blocul de grafit al reactorului. ”
In tragedia nucleara de la Cernobil au murit, initial, aproape 100 de persoane, insa numarul victimelor a crescut in anii urmatori la peste patru mii, din cauza bolilor provocate de expunerea la radiatii.