„Asigurați-vă că renii au suficientă apă – și nu uitați să beți și voi câte un pahar în fiecare oră”, le reamintește Moș Crăciun elfilor ocupați cu pregătirea cadourilor pentru Crăciunul următor, în timp ce Laponia se confruntă cu un val de căldură fără precedent, scrie adevarul.ro.

Nu este o scenă obișnuită – Moș Crăciun avertizându-și ajutoarele cu privire la riscul de insolație – dar vara aceasta, nordul Finlandei a înregistrat temperaturi apropiate de 30°C timp de mai multe zile la rând, relatează BBC.

Moșul își petrece cea mai mare parte a zilei în interior – costumul său roșu, căptușit cu blană abă, este greu de suportat în asemenea temperaturi.

„Ies afară doar seara, după ora 18:00, pentru o baie în lacul din pădure, când aerul începe să se răcorească”, spune el.

Atelierul Moșului din Rovaniemi se adaptează cu optimism, dar specialiștii atrag atenția că temperaturile neobișnuit de ridicate din regiunea arctică sunt un semnal îngrijorător – cu schimbările climatice drept cauză principală.

După o primăvară și un început de vară reci și ploioase, întreaga Finlandă – inclusiv nordul extrem, aflat la peste 500 km de Cercul Polar – a fost cuprinsă brusc de o perioadă persistentă de căldură.

La 25 iulie, valul de căldură din Rovaniemi va atinge deja 15 zile.

În Finlanda, un val de căldură este definit ca o perioadă de cel puțin trei zile consecutive în care temperatura maximă zilnică depășește 25°C.

Jaakko Savela, meteorolog la Institutul Meteorologic Finlandez, explică faptul că în Laponia, unde temperaturile de peste 30°C sunt rare, asemenea fenomene sunt excepționale.

„Ultimul val de căldură de o asemenea durată în Laponia finlandeză a avut loc în 1972”, spune Savela. „Dar chiar și atunci a durat doar între 12 și 14 zile, în funcție de regiune.”

„Se doboară recorduri”

Nu doar Rovaniemi este afectat. Mai multe stații meteorologice din Laponia au înregistrat cele mai lungi valuri de căldură de când există măsurători oficiale.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată în această perioadă, 31,7°C, a fost măsurată în Ylitornio și Sodankylä. Este cu aproximativ 10°C peste media sezonieră în regiune.

Aceste temperaturi extreme au reaprins îngrijorările legate de ritmul accelerat al schimbărilor climatice în Arctica, care se încălzește de patru până la cinci ori mai repede decât restul planetei.

Savela subliniază că acest val de căldură prelungit nu a fost provocat direct de schimbările climatice. „Însă, fără ele, temperaturile din ultimele două săptămâni ar fi fost mai scăzute.”

Profesorul Jeff Weller, cercetător în cadrul Universității Arcticii și profesor la Universitatea din Oulu, este de acord.

„Valurile de căldură și fenomenele meteorologice extreme, atât vara cât și iarna, au devenit atât de frecvente încât nu pot fi explicate decât prin modificări fundamentale ale sistemului climatic”, afirmă el.

„Peste tot în lume, în fiecare zi, schimbările climatice se manifestă prin episoade de căldură extremă și precipitații abundente. Amprenta schimbărilor climatice este clar vizibilă.”

Potrivit Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice al ONU, valurile de căldură sunt din ce în ce mai frecvente din cauza încălzirii provocate de activitatea umană – iar acestea vor deveni și mai intense pe măsură ce planeta continuă să se încălzească.

Căldura extremă afectează și renii Laponiei

Considerați simboluri ale Crăciunului, renii circulă liber prin pădurile și dealurile nordice. Însă, atacați de roiuri de țânțari care prosperă în temperaturi ridicate, animalele fug acum spre sate, în căutarea unui refugiu.

„Singura opțiune a renilor ar fi să se retragă în zone mai înalte și mai vântoase, dar altitudinea maximă în Laponia finlandeză este de doar 1.000 de metri”, explică profesorul Weller.

El avertizează că, pe viitor, pe fondul încălzirii accelerate a Arcticii, „păstorii de reni ar putea fi nevoiți să construiască adăposturi mari pentru a le oferi umbră animalelor”.

Nu doar Moș Crăciun și renii săi se confruntă cu disconfortul termic. Laponia este, în mod tradițional, o destinație turistică răcoroasă – dar anul acesta, vizitatorii sunt surprinși.

„Este incredibil de cald – 30°C mă termină. Am venit aici ca să scap de căldură”, spune Silvia, o turistă din Praga, aflată în satul de vacanță al Moșului din Rovaniemi.

„Mă așteptam la vreme mult mai rece și am împachetat greșit. Am doar un tricou cu mânecă scurtă – și îl port în fiecare zi.”

Zilele lungi din această perioadă nu ajută deloc. În Rovaniemi, soarele strălucește aproape 20 de ore pe zi, până târziu în noapte, menținând temperaturile ridicate.

Adita, o turistă din Londra, se refugiază la umbră în Santa Park. „Mă așteptam să fie sub 20°C aici. Când ies din umbră, simt că iau foc”, spune ea.

„Știu că se întâmplă ceva similar și în Marea Britanie, dar mă surprinde să văd asta la Cercul Polar. Zăpada și gheața sunt esențiale pentru acest parc tematic și pentru întreaga Laponie.”

Elina, o elfiță care lucrează la oficiul poștal al Moșului, se declară îngrijorată: „Mă întreb dacă valurile de căldură vor deveni noua normalitate.”

Cât despre Moș Crăciun, pentru el există și problema zilnică a purtării costumului greu.

Deocamdată, iese afară doar seara, când aerul se răcorește. În caz contrar, riscă insolația în doar 10 minute.

„Sigur, o vară caldă poate fi plăcută pentru unii, dar eu prefer frigul și zăpada”, spune el. „Iarna este mai bună.”