Parlamentul Frantei a aprobat legislatia prin care se interzice productia interna de petrol si gaze pana in 2040, devenind astfel prima tar din lume care ia aceasta decizie, scrie Huffington Post.


Astfel, potrivit legii, Franta nu va mai permite exploatarea combustibililor fosili si nu va mai reînnoi permisele de exploatare existente.Decizia face parte din eforturile Frantei de a combate încalzirea globala si de a reduce emisiile de carbon.

Presedintele Emmanuel Macron, care vrea ca tara sa sa fie leader la nivel mondial în combaterea încalzirii globale si a schimbarilor climatice, a scris pe Twitter ca legea din Franta este prima de acest fel din lume.

Este o decizie istorica, însa mai mult simbolica, în conditiile în care 99% din gazele si petrolul consumate în Franta sunt importate, scrie The Associated Press.

Potrivit Administratiei americane pentru Energie, Franta a produs 16.000 de barili de petrol pe zi, în 2016, o cantitate minuscula comparativ cu Arabia Saudita, care produce cel putin 10,4 milioane de barili pe zi.
Pe de alta parte, în ciuda noii legi, Franta va continua sa importe si sa prelucreze petrol, scrie Reuters.
Când a depus proiectul de lege în Parlament, în septembrie, ministrul Mediului de la Paris, Nicolas Hulot, si-a exprimat speranta ca aceasta va inspira si alte tari sa urmeze exemplul Frantei. Dupa adoptarea legii, el a declarat ca noua lege ofera “o dovada ca generatia noastra poate avea grija de generatiile viitoare.”


Sub administratia Macron, Franta a facut pasi importanti catre energia regenerabila si reducerea dependentei fata de combustibilii fosili. Presedintele francez încearca astfel sa preia pozitia de leader al programului mondial de reducere a încalzirii globale, dupa ce Donald Trump a anuntat retragerea SUA din Acordul de la Paris.
În iulie, Franta a anuntat, de asemenea, ca va interzice vânzarea de masini pe benzina si motorina, pâna în 2040.