Premierul britanic, Keir Starmer, îl susține pe Zelenski și refuză să recunoască Crimeea ca parte a Rusiei, scrie The Telegraph.

Keir Starmer a insistat că Ucrainei trebuie să i se permită să decidă termenii oricărui acord de pace cu Rusia, într-o provocare la propunerile lui Donald Trump.

Prim-ministrul britanic l-a contrazis pe Trump spunând că „curajosul” Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, nu este de vină pentru eșecul de a ajunge la un acord care să pună capăt războiului.

Sir Keir a refuzat, de asemenea, să susțină planurile SUA de a recunoaște oficial Crimeea ca fiind rusească în orice acord negociat cu Vladimir Putin și a cerut Moscovei să accepte o „încetare necondiționată a focului”.

Într-un interviu acordat pentru The Telegraph la bordul portavionului emblematic al Royal Navy, el a spus: „Ne aflăm într-o etapă intensă a negocierilor.”

„În cele din urmă, sunt întotdeauna conștient de faptul că Ucraina este cea care trebuie să decidă asupra acestor chestiuni - nu este ca alți oameni să decidă în numele Ucrainei. Este responsabilitatea Ucrainei să decidă. Și Rusia trebuie să vină la masa pentru această încetare necondiționată a focului".

Prim-ministrul se pregătește să zboare pentru a se alătura portavionului

Sir Keir continuă să susțină garanții de securitate ale SUA pentru „coaliția sa de voință” , sub care trupele occidentale ar avea sediul în Ucraina.

S-a raportat joi că Marea Britanie a atenuat aceste planuri și acum intenționează să trimită instructori militari în loc de o forță de luptă cu mii de oameni.

Discuțiile intensive privind formularea unui potențial acord continuă după un summit de la Londra săptămâna aceasta, cu SUA ținând pixul asupra textului și aliații occidentali făcând lobby pentru schimbări.

Detaliile despre un set de cereri în cinci puncte de la Kiev au fost împărtășite cu The Telegraph, dezvăluind diferențe majore încă în ceea ce privește planul în șapte puncte al Americii, care a apărut în această săptămână.

În centrul revendicărilor se află insistența că Crimeea – pământ ucrainean anexat de forțele lui Putin în 2014 – nu este recunoscut oficial drept rus.

Trump, sub presiunea de a respecta promisiunile din campanie de a pune capăt rapid conflictului, a excoriat joi Kremlinul pentru un atentat cu bombă care a ucis 12 persoane.

Pe platforma sa de socializare Truth Social, dl Trump a scris: "Nu sunt mulțumit de atacurile rusești asupra Kievului. Nu este necesar și un moment foarte prost. Vladimir, STOP! 5000 de soldați pe săptămână mor. Să încheiem acordul de pace!"