Rezultatele primului tur al alegerilor duc România într-o criză politică. Țara a rămas fără premier, după ce Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia. Se întâmplă după ce conducerea PSD a decis în unanimitate ca Ciolacu să-și depună mandatul, iar formațiunea să iasă de la guvernare. Miniștrii, însă, vor rămâne în executiv până la instalarea unui nou cabinet. Decizia PSD a fost luată după ce candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu, nu a trecut în turul doi.
Marcel CIOLACU, PRIM-MINISTRUL DEMISIONAR AL ROMÂNIEI: „Am văzut votul românilor de ieri, asta înseamnă că coaliția de guvernare nu are legitimitate în această componență. Am propus colegilor mei ieșirea din coaliția de guvernare, care implicit duce implicit la demisia mea din funcția de prim ministru, lucru pe care am să-l fac după întâlnirea cu dvs.”
La ședința Consiliului Național, PSD a decis în unanimitate ieșirea partidului din alianța de guvernare. Marcel Ciolacu demisionează din funcția de premier, nu și ca șef al partidului, cel puțin deocamdată.
Marcel CIOLACU, PRIM-MINISTRUL DEMISIONAR AL ROMÂNIEI: „-Sunt foarte mulți colegi care au cerut să se discute și despre mandatul actualei conduceri PSD?
-Am hotărât și acest lucru. Acest lucru o să-l facem miercuri după data de 18 mai.”
De asemenea, Ciolacu a spus că partidul său a decis să nu sprijine public niciunul dintre cei doi candidați aflați în cursa pentru Președinția României, în turul doi al alegerilor prezidențiale. Potrivit surselor ProTv București, liberalii intenționează să-l susțină pe actualul ministru al Educației, Daniel David, ca premier interimar, până după turul doi al prezidențialelor. În continuare, prim-ministrul își va prezenta demisia în scris președintelui României. Demisia devine irevocabilă din momentul în care președintele ia act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii. Ulterior preşedintele României va desemna, prin decret prezidențial, un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile premierului, până la formarea noului Guvern. Perioada de interimat poate dura cel mult 45 de zile, timp în care trebuie format un nou executiv.