Premierul roman, Nicolae Ciuca are, incepand de miercuri, 1 martie, un nou consilier la Guvern. Este vorba despre un robot dotat cu inteligenta artificiala (AI), pe nume ION, care este asemanator unei oglinzi, scrie stirileprotv.ro
Acesta va avea rolul sa preia mesajele din mediul online si va prezenta Guvernului problemele de zi cu zi ale romanilor.
„Guvernul Romaniei marcheaza astfel o premiera la nivel national si international pentru ca discutam despre primul consilier guvernamental care foloseste inteligenta artificiala. Numele lui este ION si vine de la transpunerea in oglinda a sintagmei NOI. Va primi un rol de consilier onorific al premierului si apreciez ca rolul lui e sa ne ajute pe noi sa ii putem ajuta mai bine pe cetatenii romani, informand Guvernul in timp real cu propunerile, problemele si cu dorintele romanilor”, a afirmat Nicolae Ciuca.
Cele doua mari obiective ale lui ION sunt scanarea retelelor sociale si "identificarea, extragerea si clusterizarea informatiilor relevante pentru decidentii politici" precum si "diseminarea informatiilor catre decidenti politici pe baza principiului need-to-know pentru implementarea politicilor publice relevante."
Simplu spus, ION va scana postarile din social media, le va prioritiza si apoi le va prezenta cabinetului premierului. Dupa cum recunosc chiar dezvoltatorii acestei platforme, importanta postarilor va fi data, tehnic, de "numarul de aprecieri (in cazul Facebook, numarul de likes si de comments). Ulterior, va fi efectuata extragerea din postarile relevante a temelor de interes folosind metode de Natural Language Processing si Deep Learning".

ION a fost dezvoltat de catre cercetatorii romani. Este „un sistem care foloseste inteligenta artificiala pentru a capta rapid si automat parerile, doleantele romanilor, folosind informatiile din spatiul public”, a spus seful Executivului, potrivit News.ro.
Nicolae Ciuca a avut numai cuvinte de lauda la adresa cercetatarilor care au dus la aparitia lui ION: „Eu le spun ca sunt cei mai buni cercetatori si profesori romani din domeniu care nu au vrut, prin acest proiect, decat sa dea o voce romanilor”.
Printre partenerii acestui proiect se numara: Universitatea de Vest - Timisoara, Universitatea Babes-Bolyai, AIRomania, Institutul Aspen, Imperial College London, Starfish Technologies, Prodigy - IT Solutions, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si Universitatea din Bucuresti.