Ce se intampla cand vezi barna din ochiul altuia? Presedintele american, Donald Trump, care isi bate joc regulat de presupusele gafe ale rivalului sau democrat, Joe Biden, a comis la randul sau o greseala. Acesta l-a retrogradat pe omologul sau francez, Emmanuel Macron nimindu-l prim-ministru.

Publicat:18.10.2020, 18:39

In cursul unui miting de campanie in statul Michigan, presedintele american s-a dat cu parerea despre acordul privind schimbarile climatice de la Paris, din care Statele Unite s-au retras dupa alegerea sa in 2016. Aici a dat-o in bara cand l-a numit pe presedintele Frantei, prim-ministru.

Donald TRUMP, PRESEDINTELE SUA: "Stiti ce am mai oprit? Acordul de la Paris privind mediul. Imi place mult prim-ministrul Macron, dar l-am întrebat cum avanseaza acordul si nu prea mergea treaba."

Presedintele american si omologul sau francez au legat o relatie apropiata la scurt timp dupa alegerea lui Emmanuel Macron, inainte ca relatiile dintre cei doi oameni politici ss se deterioreze sensibil.

”Da, noi avem o relatie speciala. Trebuie s ail facem sa arate perfect. El este perfect.”

”Imi place mult de el si vreau sa ii multumesc!”

Dupa ce s-a vindecat de Covid-19, Donald Trump se afla in prezent in campanie in mai multe state, pentru a incerca sa reduca din diferenta fata de rivalul sau democrat, Joe Biden, cu trei saptamani inainte de alegerile prezidentiale.  

Intre timp americanii se grabesc sa si exprime optiunea de vot, intr-un ritm fara precedent, ceea ce indica o participare totala record. Aproximativ 23 milioane de alegatori au votat deja prin posta sau anticipat, adesea dupa ce au asteptat ore in sir.  

“Am vrut sa-mi exprim votul, sa conteze si parerea mea, asa ca am decis sa raman la coada. E dezamagitor sa vad ca unii au renuntat si ma intreb daca vor mai incerca, daca vor vota pana la urma.”

“E neplacut, dar aleg sa fiu aici si sa-mi fac datoria civica, nu am incredere in votul prin corespondenta, asa ca raman pana semnez si ma asigur ca votul meu ajunge unde trebuie.”

Numarul mare de voturi anticipate ii determina pe experti sa prevada o prezenta record, de peste 155 de milioane de oameni, ceea ce ar reprezenta aproape 70 la suta dintre americanii cu drept de vot. Cu alte cuvinte, cea mai ridicata rata de dupa 1908 incoace. In aceste conditii exista si un revers al medaliei - probabilitatea tot mai mare ca rezultatul alegerilor sa nu fie cunoscut imediat dupa inchiderea urnelor, pe 3 noiembrie. 

Nici macar in zilele urmatoare, pentru ca in anumite state nu este permisa numararea voturilor anticipate, iar cele prin corespondent sunt acceptate pana pe 6 noiembrie inclusiv. In plus, bataliile duse in justitie si contestarea rezultatelor pe acest tip de vot ar putea impinge deznodamantul luptei dintre Trump si Biden tocmai in luna decembrie.