Presedintele Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei, Dragos Vlad, care a fost parte a delegatiei romane care a participat la o vizita de lucru in Republica Moldova, pe data de 12 decembrie, a fost oprit pentru ca circula cu o masina furata care apartinea Guvernului Romaniei, iar autoturismul a fost confiscat de catre politie. Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei a precizat ca institutia a fost al patrulea posesor institutional al masinii si „nu avea cunostinta despre faptul ca autoturismul figureaza intr-o baza de date internationala a institutiilor de ordine publica”. Prin urmare, in acest moment, autoturismul trece prin procedurile legale cerute de aceasta alerta internationala, transmite news.ro.
„La granita ne-am confruntat cu o situatie neplacuta. Una din cele doua masini a fost verificata si am primit informarea ca exista o alerta pe aceasta masina. Autoturismul in cauza a trecut in patrimoniul Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei inca din 2020, de la infiintarea acestei institutii, ca urmare a preluarii patrimoniului institutiilor anterioare. Exista documente in sensul asta, pe baza de proces verbal. Aceasta masina a trecut pe la patru institutii publice. Ca urmare a unei sentinte judecatoresti, inca din 2017, prin care s-a confiscat acest bun, intra in patrimoniul ANAF. ANAF o valorifica cu titlu gratuit catre Ministerul Comunicatiilor, cu observatia ca a facut parte dintr-un dosar civil. Ni s-a permis accesul mai departe pe teritoriul Republicii Moldova, cu observatia ca in momentul in care vor veni informari suplimentare voi fi notificat pentru acest fapt. Masina am predat-o, imediat ce am primit notificarea Consulatului Romaniei in Republica Moldova, la structurile abilitate de acolo. Procedura de predare, pana la clarificare, s-a intamplat la finalul vizitei in Republica Moldova. A fost o problema, s-a confirmat ca exista o alerta si trebuie verificat cu statul de origine al acestei masini - Italia”, a declarat Dragos Vlad pentru un canal de televiziune din Romania.
Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei a venit cu o serie de precizari privind situatia petrecuta pe 12 decembrie.
„Echipa Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei (ADR) a participat, in cadrul delegatiei conduse de ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, la vizita de lucru oficiala la Chisinau, la invitatia vicepremierului pentru digitalizare al Republicii Moldova. La granita, ne-am confruntat cu o situatie inedita si neplacuta: unul dintre autovehiculele delegatiei romane, aflat in patrimoniul ADR, a fost verificat, respectiv ne-a fost comunicata informarea aparuta in sistemul informatic. Autoturismul respectiv a trecut in patrimoniul ADR in anul 2020, ca urmare a infiintarii Autoritatii si a preluarii patrimoniului institutiilor anterioare acesteia. Trecerea in patrimoniul ADR s-a realizat pe baza unui proces verbal de predare-primire incheiat cu Ministerul Transporturilor din Romania, Infrastructurii si Comunicatiilor din Romania, care la randul sau receptionase autoturismul de la Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) din Romania, odata cu desfiintarea acestuia din urma”, potrivit comunicatului de presa al Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei.
Institutia a mai spus ca „MCSI din Romania a primit autoturismul, cu titlu gratuit, tot de la o institutie publica, Ministerul Finantelor din Romania, prin Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala din Romania, in patrimoniul caruia intrase ca urmare a unei decizii definitive a instantei, in 2017, ce a presupus confiscarea autoturismului. Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala din Romania are in vigoare o procedura prin care furnizeaza institutiilor publice, spre folosinta, bunuri rezultate ca urmare a executarilor silite si confiscarilor”.
De asemenea, din anul 2010, autovehiculul a fost inmatriculat de mai multe ori in Romania, fiind preluat de catre Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei in luna mai a anului 2020 si folosit ca masina de serviciu pana in prezent.
Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, al patrulea posesor institutional al masinii, nu avea cunostinta despre faptul ca autoturismul figureaza intr-o baza de date internationala a institutiilor de ordine publica, conform sursei citate.
„Asadar, in acest moment, autoturismul trece prin procedurile legale cerute de aceasta alerta internationala. Aceasta situatie confirma necesitatea nevoii de interoperabilitate intre bazele de date. In acest sens, anul acesta a fost aprobata legea care vizeaza construirea Platformei Nationale de Interoperabilitate, care creeaza cadrul legal pentru interoperabilitatea bazelor de date ale tuturor institutiilor statului roman”, mai precizeaza Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei.
In anul 2023, Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei va finaliza proiectul Sistem de interoperabilitate tehnologica cu statele membre UE (SITUE), un proiect care va facilita interconectarea bazelor de date gestionate de statul roman cu cele ale statelor membre UE.
„Astfel, nu ne vom mai confrunta cu asemenea situatii, care deriva din lipsa digitalizarii si a interoperabilitatii”, conchide sursa amintita.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.