Presedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri Norvegiei, devenita acum cel mai mare furnizor de gaze din Europa, sa isi consolideze actiunea pentru a combate cresterea preturilor la gaze ca urmare a razboiului din Ucraina, transmite AFP, citata de Agerpres.

Publicat:29.09.2022, 08:23

Intr-o discutie telefonica cu prim-ministrul Jonas Gahr Store, presedintele Macron „a salutat eforturile Norvegiei de a-si creste exporturile si de a contribui astfel la reducerea dependentei Europei de hidrocarburile rusesti”, a precizat Palatul Elysee.

„El a solicitat Norvegiei sa continue si sa isi consolideze actiunea pentru a lupta impotriva cresterii preturilor la energie in Europa”, a mai indicat presedintia franceza.

Ca urmare a reducerii livrarilor de gaze de catre Moscova ca represalii la sanctiunile europene in urma ofensivei ruse in Ucraina, Norvegia a devenit principalul furnizor de gaze al Europei, de care este conectata printr-o vasta retea de conducte.

Norvegia produce in prezent la capacitate maxima. Potrivit previziunilor oficiale, exporturile sale de gaze ar putea atinge un nivel record de 122 miliarde metri cubi anul acesta. Comparativ, Rusia furniza Uniunii Europene inainte de razboi aproximativ 150 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Confruntate cu cresterea preturilor, mai multe state europene, printre care Italia, pledeaza pentru o plafonare a pretului la gazele achizitionate nu doar din Rusia, ci si din alte tari producatoare precum Norvegia.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre „ce face Norvegia pentru a asigura alimentarea cu gaz a platformei continentale norvegiene in lumina evenimentelor din Marea Baltica”, a informat biroul premierului norvegian.

Dupa presupusa sabotare a gazoductelor Nord Stream, Norvegia a anuntat miercuri o intarire a securitatii instalatiilor sale de petrol si gaze, considerate o potentiala tinta.

„Discutia s-a concentrat si pe organizarea la Praga, pe 6 octombrie, a primei reuniuni a Comunitatii politice europene (CPE)”, a precizat presedintia franceza.

CPE, un proiect initiat in mai de presedintele Emmanuel Macron, urmareste sa permita un dialog interguvernamental regulat – intalniri la nivelul liderilor, o data sau de doua ori pe an – intre statele membre ale Uniunii Europene si tarile care aspira sau nu sa adere la UE, precum Ucraina, Regatul Unit, Turcia si Norvegia.

Sursa: