Cotatia aluminiului a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani la bursa de la Londra, in continuarea unei tendinte care dureaza de aproape un an, pe masura ce cererea creste iar oferta este supusa la presiuni, in special in China, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
In cursul zilei de marti, la bursa London Metal Exchange preturile la aluminiu au crescut cu 2,9% pana la 2.726,50 dolari pe tona, atingand cel mai ridicat nivel de dupa 2011 si apropiindu-se de maximul istoric de 3.300 de dolari pe tona. Aluminiul s-a apreciat cu aproape 40% in cursul acestui an, o crestere mai mare in randul celor sase metale de baza tranzactionate la LME fiind inregistrata doar in cazul cositorului.
Oferta de aluminiu este supusa la presiuni, in special in China, cel mai mare producator mondial. Autoritatile de la Beijing au luat in vizor productia de aluminiu, care necesita un consum mare de energie, pe fondul luptei impotriva poluarii si a problemelor in aprovizionarea populatiei cu electricitate. Presiunile impotriva producatorilor de aluminiu au continuat saptamana aceasta in provincia Guangxi, un important centru de productie din sud-vestul Chinei.
„Un sir de politici chineze au inceput recent sa afecteze productia de aluminiu, impingand preturile in sus. Politici precum plafonarea consumului de electricitate sunt asteptate sa fie mentinute pentru restul anului. In aceste conditii va ramane o presiune asupra aluminiului. Preturile nu vor putea scadea atata vreme cat cererea ramane intacta”, a declarat Wei Lai, analist la TF Futures Co.
Aluminiul, un metal cu o larg utilizare, de la componente auto, la cutii pentru imbutelierea bauturilor racoritoare si electrocasnice, a avut o evolutie slaba la debutul pandemiei insa se bucura acum de o relansare a cererii consumatorilor pe masura ce activitatea economica isi revine.
In urmatori ani, analistii se asteapta la cresterea cererii pentru aluminiu, odata cu expansiunea vehiculelor electrice si a energiilor regenerabile. Aceasta apreciere creeaza o oportunitate pentru producatorii care s-au confruntat timp de mai multi ani cu preturi scazute si care deseori au fost nevoiti sa vanda aluminiul in pierdere.
China produce aproximativ 60% din aluminiul din intreaga lume iar ingrijorarile cu privire la productie i-au determinat pe unii din cei mai importanti producatori sa organizeze luni o videoconferinta la care au promis ca vor asigura aprovizionarea, vor evita practicile speculative si cresterile irationale de preturi. In conditiile in care productia interna a scazut, China a devenit dependenta de importurile de aluminiu, o evolutie rara care a dus la reducerea unor livrari globale, care in mod normal erau abundente. In incercarea de a creste oferta, Beijingul a inceput si sa elibereze o parte din rezervele de stat de aluminiu, insa in conditiile in care producatorii au in continuare probleme sa majoreze productia, multi analisti se asteapta ca piata sa ramana tensionata in lunile urmatoare.