Preturile la carburanti au luat-o razna in toata Europa. In Italia un litru de benzina a ajuns la un nivel record si costa peste 2 euro, in timp ce in Belgia, Austria, Franta si Grecia, benzina deja a depasit acest pret. Europenii sunt nemultumiti ca autoritatile nu fac nimic si motiveaza aceste majorari prin consecintele razboiului din Ucraina. Expertii cred ca pe undeva e vorba si de speculatii si sugereaza un control mai mare asupra companiilor energetice.
In Italia, un litru de benzina costa astazi 2 euro si 14 centi. Pret inregistrat pentru prima data in aceasta tara. Federatia Italiana a Managerilor de Combustibili a cerut sa fie introdusa temporar reglementarea guvernamentala a preturilor.
"Eu fac plinul si este o lovitura grava pentru bugetul familiei noastre. Preturile s-au dublat. In general, totul s-a scumpit, de exemplu, utilitatile. Aceasta este o problema globala."
Un rezervor plin in Bosnia si Hertegovina este mai ieftin decat in tarile vecine. Un litru de benzina costa un euro si 60 de centi. Acolo autoritatile au anulat accizele la benzina, motorina, ulei de motor, kerosen si pacura pana la sfarsitul anului, dar nu toata lumea simte efectul masurilor luate.
"Nu sunt sigur daca totul este din cauza situatiei din Ucraina, poate ca este o criza provocata la scara globala. Nu este normal cand preturile cresc vertiginos cu 70 la suta sau chiar mai mult."
Potrivit economistilor, preturile ridicate ale combustibilului duc la o criza de consum.
Faruk HADJICI, ECONOMIST: ”Cand cetatenii simt presiunea economica, cand veniturile lor se micsoreaza, cheltuiesc mai putin pe alte bunuri, in alte zone se inregistreaza o scadere a profiturilor, iar asta atrage dupa sine o recesiune.”
In Germania, in ciuda subventiilor de stat, preturile actuale provoaca nemultumiri in randul multor soferi.
Tomas PRAUS, DIRECTOR COMPANIE FURNZOARE DE ELECTRICITATE: ”Companiile de gaze din Europa si din intreaga lume au majorat dramatic preturile. Cred ca pietele speculeaza razboiul din Ucraina si se ascund in spatele lui prin cresterea tarifelor. Prin urmare, am o intrebare: de ce autoritatile antimonopol sunt inactive in aceasta situatie?”
Potrivit expertilor, manevrele de pret suspecte pe pietele energetice au fost observate chiar inainte de inceperea razboiului din Ucraina, cand economia mondiala a revenit din nou dupa pandemia de COVID-19.