Președintele pro-rus al Serbiei a adus experți ruși ai FSB pentru a demonstra că nu a folosit arma sonică împotriva manifestanților de la Belgrad. Mai multe imagini ciudate de la cele mai mari proteste din istoria Serbiei indică însă contrariul, scrie stirileprotv.ro.
Experţi ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) au sosit în Serbia pentru a ancheta în legătură cu presupusa utilizare a unei arme sonice împotriva manifestanţilor la Belgrad la începutul acestei luni, a declarat sâmbătă preşedintele sârb, respingând încă o dată aceste acuzaţii drept "minciuni", scrie AFP.
Între 100.000 şi 300.000 de persoane au participat pe 15 martie la manifestaţia anticorupţie organizată de studenţi la Belgrad, cea mai importantă de la prăbuşirea acoperişului unei gări anul trecut, care a făcut 16 morţi şi a declanşat o mişcare de protest la nivel naţional.
Manifestaţia, în mare parte paşnică, a fost întreruptă după ce un zgomot necunoscut a provocat o scurtă panică în unele cartiere.
Imagini difuzate pe reţelele de socializare au arătat grupuri de persoane care se împrăştie brusc din motive necunoscute, ceea ce a dat naştere la supoziţii că ar fi fost vizate de o armă sonică sau "tun acustic", un dispozitiv militar folosit pentru a dispersa mulţimea.
Poliţia, preşedintele şi guvernul sârb au negat folosirea unui astfel de dispozitiv.
Poliția recunoaște că deține arma sonică, dar că nu a folosit-o la protestele din Belgrad
Sâmbătă seară, "membri ai FSB au sosit la Belgrad. Au început să lucreze duminică dimineaţă. Vor sta şapte sau opt zile. Apoi îşi vor prezenta părerile cu privire la arma sonică", a declarat presei preşedintele sârb Aleksandar Vucic.
Atenţia s-a concentrat asupra unor fotografii, publicate la câteva zile după manifestaţie, care arată un vehicul de poliţie cu un dispozitiv ciudat pe capotă.
Aleksander Radic, un analist militar din Belgrad, a declarat pentru AFP că echipamentul din fotografie seamănă cu dispozitivul acustic cu rază lungă de acţiune LRAD 450, fabricat în SUA.
Ministrul de interne Ivica Dacic a confirmat că poliţia deţine astfel de echipamente, dar a negat că a fost folosit pentru a ţinti manifestanţii.
Autorităţile sârbe au anunţat deschiderea unei anchete şi au cerut cooperarea FSB-ului rus.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.