Curtea Constituțională din Coreea de Sud a confirmat vineri în unanimitate demiterea președintelui suspendat Yoon Suk Yeol, înlăturându-l definitiv de la putere pentru că a decretat legea marțială în decembrie, declanşând o criză politică în ţară, relatează hotnews.ro.
Curtea a estimat că acțiunile lui Yoon au „încălcat principiile fundamentale ale statului de drept și guvernării democratice”, se arată în hotărârea citită în 23 de minute de președintele său Moon Hyung-bae.
Yoon „nu s-a mulțumit să decreteze legea marțială, ci a comis acte care au încălcat Constituția și legea, în special mobilizând forțele militare și de poliție pentru a împiedica Adunarea Națională să-și exercite autoritatea”, a continuat el.
„În cele din urmă, acțiunile neconstituționale și ilegale ale inculpatului trădează încrederea poporului și constituie o încălcare gravă a legii care nu poate fi tolerată din punct de vedere al protejării Constituției”, a adăugat Curtea.
„Pronunțăm următoarea decizie, cu acordul unanim al tuturor judecătorilor: (noi) îl destituim pe președintele Yoon Suk Yeol”, a spus el, confirmând moțiunea de demitere adoptată de Adunarea Națională pe 14 decembrie.
Ce urmează
Această decizie înseamnă plecarea imediată de la putere a lui Yoon, care până acum fusese doar suspendat, și va duce la alegeri prezidențiale anticipate în termen de 60 de zile. Yoon Suk Yeol fusese arestat pe 15 ianurie, fiind eliberat pe 8 martie.
Un posibil candidat pentru funcţia de viitor preşedinte al ţării este liderul opoziţiei, Lee Jae-myung, fost avocat şi parlamentar, care a pierdut la limită în faţa lui Yoon la alegerile prezidenţiale din 2022.
Între timp, fostul președinte Yoon se confruntă și cu un proces penal pentru „insurecție”, una dintre puţinele acuzaţii penale pentru care un preşedinte nu beneficiază de imunitate şi este pedepsită cu închisoare pe viaţă sau cu moartea.
Actul de acuzare a susţinut că impunerea legii marţiale de către Yoon – perioadă în care a trimis trupe în parlament, iar comandanţii au mărturisit că li s-a ordonat să „scoată cu forţa” parlamentarii – a fost o tentativă ilegală de a închide Adunarea Naţională şi de a aresta politicieni şi autorităţi electorale.
Yoon a declarat că decretul său a fost justificat de blocajul politic şi de ameninţări din partea „forţelor anti-statale” simpatizante cu Coreea de Nord, şi că a fost conceput ca un avertisment temporar adresat opoziţiei liberale. A susţinut că a avut întotdeauna intenţia de a respecta voinţa parlamentarilor, dacă aceştia ar fi votat pentru anularea decretului.
În cele din urmă, decretul său a durat doar şase ore. Yoon a anulat decizia după ce parlamentarii au pătruns forţat în parlament şi au votat în unanimitate pentru blocarea acesteia – declanşând patru luni de haos politic, perioadă în care parlamentul a votat şi pentru destituirea prim-ministrului şi a preşedintelui interimar, notează CNN.