David Lammy, ministrul de Externe al Marii Britanii, va găzdui miercuri o întâlnire între negociatori americani și europeni pentru noi discuții privind Ucraina, scrie ştirileprotv.ro

Discuțiile vin pe fondul speculațiilor conform cărora Rusia ar fi spus Washingtonului că ar putea fi dispusă să renunțe la pretențiile sale asupra părților din Ucraina pe care nu le ocupă.

Rusia și-ar dorii concesii din partea SUA față de Moscova, cum ar fi recunoașterea anexării Crimeei în 2014, deși președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu i-a fost prezentată o astfel de propunere și că țara sa nu o poate aproba.

Planul emergent dintre SUA și Rusia ar prevedea apoi o încetare a focului de-a lungul liniilor de front existente, după ce cererea teritorială a Moscovei ar fi fost abandonată, sugerează sursele - un lucru pe care Ucraina a indicat că l-ar putea accepta, atâta timp cât nu ar trebui să recunoască ocupația rusă ca fiind permanentă sau legală, potrivit The Guardian.

Aderarea Ucrainei la NATO

Un veto din partea SUA ar împiedica Ucraina să adere la NATO, un aspect acceptat în mare măsură de Kievul reticent. Singurele garanții de securitate viitoare pentru Ucraina vor fi oferite de o coaliție de 30 de țări interesate, formată din Marea Britanie și Franța, pentru a furniza o „forță de reasigurare”, dar aceasta nu va include SUA.

S-a sperat că Marco Rubio, secretarul de stat al SUA, va participa la discuții, însă Departamentul de Stat a declarat marți că acest lucru nu va mai fi posibil și că Keith Kellogg, emisarul Casei Albe pentru Ucraina, va fi prezent în schimb.

Întâlnirile de la Londra au loc pe fondul scepticismului european cu privire la dorința serioasă a liderului rus de a pune capăt războiului, întărit de evenimentele din weekendul de Paște, când Ucraina a raportat mii de încălcări ale unui armistițiu anunțat de președintele rus Vladimir Putin.

John Healey, ministrul Apărării, a declarat în Camera Comunelor că Marea Britanie este de acord cu Ucraina că promisiunile publice ale liderului rus nu au fost confirmate de realitatea militară.

„În ciuda promisiunii președintelui Putin privind o pauză de 30 de ore în lupte, pot confirma că serviciile de informații ale apărării [o unitate a Ministerului Apărării] au constatat, și citez „niciun indiciu că o încetare a focului pe linia frontului a fost respectată în perioada Paștelui””, a declarat el parlamentarilor.

„Deci, în timp ce Putin a spus că a declarat un armistițiu de Paște - el l-a încălcat. În timp ce Putin spune că vrea pace - el a respins o încetare completă a focului. Și în timp ce Putin spune că vrea să pună capăt luptelor - el continuă să se joace cu timpul în negocieri.”

Marți, Zelenski a declarat că Rusia a continuat să bombardeze linia frontului cu drone, deși a spus că atacatorii au redus numărul de operațiuni și nu au folosit arme cu rază lungă de acțiune.

Healey a mai spus că se va întâlni cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, „deoarece guvernul reunește miniștrii și consilierii de securitate națională din SUA, Marea Britanie și Europa pentru a discuta pașii următori”.

Despre ce vor discuta liderii la Londra

Healey a declarat că întâlnirile de la Londra vor include discuții despre „cum ar putea arăta o încetare a focului și cum să asigurăm pacea pe termen lung”. În ciuda celor aproape trei luni de discuții conduse de Casa Albă, nu s-a înregistrat până acum niciun progres în ceea ce privește încetarea războiului.

Oficialii europeni au crezut că Moscova nu este pregătită să accepte o încetare a focului deoarece Putin nu și-a abandonat eforturile de a domina Ucraina în timp ce discuțiile dintre Kremlin și Casa Albă continuă.

Rusia a cerut Ucrainei să cedeze integral patru regiuni din est și sud pe care forțele sale le ocupă doar parțial. Aceasta ar include cedarea de către Kiev a orașului Herson, recucerit de forțele sale în noiembrie 2022, și a orașului Zaporojie, propuneri pe care Ucraina nu le-ar putea accepta.

În plus, Zelenski a exclus recunoașterea Crimeei ca teritoriu rusesc. „Nu este nimic nou de menționat sau de discutat. Ucraina nu va recunoaște ocuparea Crimeei”, a spus el, subliniind că acest lucru ar fi incompatibil cu Constituția Ucrainei.

Niciun detaliu al unui plan de pace revizuit nu a fost împărtășit oficial Kievului, a adăugat Zelenski. El a declarat că discuțiile ar trebui să aibă loc în formatul de la Londra, mai degrabă decât prin intermediul mass-media, cu Marea Britanie, Franța și SUA ca participanți.