Şefi de state şi de guvern din toate colţurile lumii au reacţionat imediat după anunţul morţii papei Francisc, la vârsta de 88 de ani, agenţia de presă France Presse consemnând primele reacţii, scrie știrileprotv.ro
Papa Francisc a "ispirat milioane de persoane şi dincolo de Biserica Catolică prin umilinţa şi iubirea sa atât de pură pentru cei nevoiaşi", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Reacții internaționale după moartea Papei Francisc
„Gândurile mele sunt alături de toţi cei care resimt această profundă pierdere", a adăugat pe reţeaua X şefa executivului european, exprimându-şi dorinţa ca moştenirea Suveranului Pontif argentinian "să continue să ne ghideze pe toţi spre o lume mai dreaptă, mai paşnică şi mai plină de compasiune".
Preşedintele francez Emmanuel Macron a adus la rândul său un omagiu papei Francisc, un om care "a fost întotdeauna alături de cei mai vulnerabili şi mai fragili", adresând totodată "condoleanţele cele mai sincere catolicilor din lumea întreagă".

Preşedintele francez, aflat în deplasare la Mayotte, a evidenţiat "vocaţia unui om care s-a bătut întreaga sa viaţă pentru mai multă dreptate şi pentru o anumită idee de umanitate, o umanitate fraternă". El a exprimat "marea durere împărtăşită în Franţa şi pe întreaga planetă", după anunţul decesului papei Francisc.
Papa Francisc a fost un om cu o credinţă profundă, un om al păcii şi de o compasiune infinită, a transmis preşedintele Israelului, Isaac Herzog. "El acorda, pe bună dreptate, o mare importanţă întăririi legăturilor cu lumea evreiască şi promovării dialogului interreligios drept calea spre o mai bună înţelegere şi respect reciproc", a subliniat Herzog într-un mesaj difuzat de purtătorul de cuvânt al preşedinţiei israeliene.
Cancelarul german desemnat Friedrich Merz şi-a exprimat luni "profunda tristeţe" după moartea papei Francisc, omagiind memoria unui om "ghidat de umilinţă şi credinţa în mila lui Dumnezeu". Papa Francisc "va rămâne în amintirea noastră prin angajamentul său neobosit faţă de cei mai vulnerabili membri ai societăţii, pentru dreptate şi reconciliere", a mai scris cancelarul desemnat pe platforma X.
Premierul spaniol Pedro Sanchez s-a declarat luni întristat de moartea papei Francisc, salutând angajamentul acestuia "pentru pace, justiţie socială şi cei mai vulnerabili" într-un mesaj difuzat pe reţeaua X. El lasă o "moştenire profundă. Odihnească-se în pace!", a adăugat el.
Papa Francisc a fost apărătorul celor "săraci" şi al celor "oprimaţi", a afirmat premierul irlandez Micheal Martin.
Papa Francisc a fost un mare lider spiritual, un avocat neobosit pentru pace, iar moştenirea sa va rămâne, a declarat preşedinta Confederaţiei elveţiene, Karin Keller-Sutter, citată de Reuters.
Reacțiile liderilor politici din România
Moartea Papei Francisc a stârnit un val de emoție și reacții și din partea liderilor religioși și politici din România.
Papa Francisc a fost un simbol al smereniei, al compasiunii şi al angajamentului neobosit pentru pace şi dreptate, a transmis luni preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan.
„Am aflat cu profundă tristeţe despre trecerea la cele veşnice a Sanctităţii Sale, Papa Francisc. În aceste momente de doliu şi durere, transmit sincere condoleanţe credincioşilor catolici din România şi din întreaga lume, precum şi tuturor celor pentru care Papa Francisc a fost un far spiritual şi o sursă de speranţă. A fost un simbol al smereniei, al compasiunii şi al angajamentului neobosit pentru pace şi dreptate", a scris Bolojan pe Facebook.
El a menţionat că Papa Francisc a fost şi "un prieten apropiat al poporului român, pe care l-a preţuit pentru profunzimea credinţei şi a spiritului său".
Papa Francisc rămâne pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de confesiune, apărătorul neobosit al păcii, al semenilor aflaţi în suferinţă şi al comuniunii spirituale, afirmă premierul român Marcel Ciolacu după anunţul privind decesul Suveranului Pontif.
„Zi tristă pentru creştinătate, la începutul Săptămânii Luminate. Papa Francisc rămâne pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de confesiune, apărătorul neobosit al păcii, al semenilor aflaţi în suferinţă şi al comuniunii spirituale”, scrie Ciolacu.
El aminteşte că a fost privilegiat să-l întâlnească anul trecut la Vatican şi să-i mulţumească pentru sprijinul oferit comunităţii româneşti din Italia. ”Dumnezeu să-l odihnească în pace şi lumină!”, afirmă Ciolacu.
Papa Francisc a creat punţi între popoare şi ne-a învăţat că pacea este mai importantă decât orgoliul şi puterea, afirmă primarul Bucureștiului Nicuşor Dan după anunţul privind decesul Suveranului Pontif.
„Cu profundă tristeţe am aflat vestea trecerii la cele veşnice a Sanctităţii Sale Papa Francisc. A fost un lider spiritual remarcabil, un simbol al compasiunii, un model de bunătate, modestie şi înţelepciune”, scrie edilul într-o postare pe Facebook.
Părintele catolic Francisc Doboş spune că moartea Papei Francisc nu e un moment trist, chiar dacă, în mod normal, este un moment de doliu, dar nu neapărat trist, fiind în această dimensiune a Învierii lui Hristos. Papa Francisc a rămas mereu acelaşi om direct, deschis, generos şi apropiat de oameni.
„Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru toată prezenţa, slujirea, şi toată dăruirea de care am avut parte prin păstorirea Papei Francisc. Acum nu facem altceva decât să ne rugăm. Nu e un moment trist. Pentru cine crede cu adevărat, mai ales că suntem în zilele de Paşte, nu este neapărat un moment trist. Normal că este de doliu, dar fiind în această dimensiune a Învierii Lui Hristos, moartea nu este ultimul cuvânt, ci Învierea”, afirmă părintele Francisc Doboş.
Amintind de vizita Papei Francisc în România, părintele Doboş a spus că în toate zilele în care a fost prin ţara noastră, Suveranul Pontif a fost „de un firesc pe care nu-l găseşti la oameni importanţi atât de uşor”.
„A fost de o apropiere, de o căldură şi de o umanitate care nu au dispărut odată cu funcţia sau cu slujirea în Scaunul Sfântului Petru, ca Papă, ca Episcop al Romei, ci a rămas acelaşi om direct, deschis şi generos. Şi apropiat de oameni. A coborât, practic, în mijlocul lor. Nu că ceilalţi nu ar fi făcut-o, dimpotrivă, dar fiecare cu temperamentul, cu istoria, cu apropierea. Faptul că a trăit toată viaţa aproape de oameni, în mijlocul lor şi în mod special în mijlocul celor nevoiaşi, că s-a ocupat de cei defavorizaţi, chiar şi la Buenos Aires şi pe unde a slujit în timpul vieţii, l-a adus aproape de oricine, de orice persoană”, a declarat părintele Doboş la un post TV.
Potrivit părintelui catolic, Papa Francisc a câştigat inimile multora, nu doar ale credincioşilor, ale multor oameni de bunăvoinţă, indiferent de confesiune.
Referitor la repetatul îndemn al Papei Francisc „să mergem împreună”, să fim împreună, părintele Francisc Doboş a spus că avem nevoie să recuperăm unitatea, nu doar între creştini, în special acum, în „vremuri complicate şi pline de conflicte armate şi de războaie”, în care „fiecare crede că deţine întreaga omenire şi vrea să fie stăpân pe bucata de tort a vecinului”.
„Avem nevoie de această unitate la care ne îndeamnă Papa şi de a merge împreună fără să ne mai punem piedică sau să credem că numai noi ne mântuim sau că numai noi avem dreptate. Avem puncte de vedere, avem istorii diferite, avem aşteptări diferite, dar cât de important să avem mentori, aş îndrăzni să spun profeţi. Până la urmă, şi Papa a devenit profet pentru mulţi atunci aducându-ne aminte, practic, de Cuvântul lui Dumnezeu şi de Îndemnul lui Hristos, care a murit ca noi să trăim, dar putem constata că noi ajungem să ne ucidem ca să scăpăm. Şi nu scapă nimeni viu. Doar moartea din iubire aduce viaţă şi aduce veşnicie în sufletele şi în vieţile altor oameni. E important să conştientizăm toate aceste aspecte şi toată bogăţia pe care ne-o lasă Sfântul Părinte, prin trăirea, prin cuvântul lui, prin slujirea lui”, a mai spus părintele Francisc Doboş.
Plecarea Papei Francisc lasă un gol adânc în conştiinţa unei lumi tulburate, dar şi o moştenire spirituală uriaşă, afirmă Crin Antonescu, după anunţul privind decesul Suveranului Pontif.
„Plecarea Papei Francisc lasă un gol adânc în conştiinţa unei lumi tulburate, dar şi o moştenire spirituală uriaşă. A fost un lider care a vorbit inimii, nu numai raţiunii. Un om al credinţei, al păcii şi al curajului moral. Ne-a lăsat toate aceste daruri nouă, tuturor celor care vom dori să le folosim pentru o lume mai bună, aici, pe pământ. Dumnezeu să-l odihnească în lumină veşnică!”, scrie Antonescu pe Facebook.
Papa Francisc a fost şi rămâne un reper într-o lume zbuciumată şi reprezintă un exemplu de determinare şi de sacrificiu, de bunătate şi înţelegere a celui de lângă noi, de apropiere către ceea ce pare diferit, a transmis preşedinta USR, Elena Lasconi.
„Mesajele lui recente şi exemplele personale prin care a încercat să ne arate că Biserica poate şi trebuie să se adapteze vremurilor în care trăim, că noi, femeile, merităm apreciere şi respect rămân un punct de sprijin pentru momentele în care simţim că ne pierdem încrederea", a scris Elena Lasconi, luni, pe Facebook.
Ea i-a îndemnat pe oameni să nu îi risipească lecţiile de toleranţă, înţelegere şi respect reciproc.
„Când femeile preiau leadership-ul, lucrurile merg bine!', spunea acum câteva zile Papa Francisc, cunoscut drept 'Papa poporului', în scurta sa declaraţie după externare. Să nu-i uităm vorbele, să avem încredere în puterea noastră şi să nu-i risipim lecţiile de toleranţă, înţelegere şi respect reciproc. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a adăugat Elena Lasconi.
Papa Francisc reprezintă o personalitate a creştinătăţii contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel.
„Am primit, cu adâncă tristeţe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o venerabilă şi bine-cunoscută personalitate a creştinătăţii contemporane, al cărui Pontificat lasă o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice. Împărtăşim durerea provocată de această pierdere şi adresăm condoleanţe întregii Biserici Romano-Catolice. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Care este Învierea şi Viaţa (cf. Ioan 11, 25), să odihnească sufletul Papei Francisc în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi", se arată în mesajul Patriarhului BOR către Eminenţa Sa Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, Vatican.
Papa Francisc a murit luni dimineaţă la vârsta de 88 de ani, a anunţat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit AFP şi Reuters.
Papa Francisc, primul lider latino-american al Bisericii Catolice, avea 88 de ani şi supravieţuise recent unei duble pneumonii.
Jorge Mario Bergoglio a fost ales papă pe 13 martie 2013.