Mesajul a fost postat marți pe paginile de Facebook și X ale Ambasadei SUA la București, la o zi și jumătate după anunțarea rezultatelor în alegerile prezidențiale din România, scrie hotnews.ro.
Statele Unite ale Americii au transmis marți primul mesaj pentru președintele ales al României Nicușor Dan, acesta venind prin intermediul misiunii diplomatice de la București.
„Așteptăm cu interes să colaborăm cu Nicușor Dan, în calitate de președinte al României, și cu noul guvern, pentru a promova prioritățile noastre comune, precum apărarea, energia și parteneriatele comerciale”, a precizat mesajul de pe paginile de Facebook și X ale Ambasadei SUA.
Mesajul a venit la câteva ore după ce ambasada a anunțat oficial retragerea ambasadoarei Kathleen Kavalec, care va fi înlocuită temporar de adjunctul șefului misiunii, Michael Dickerson.
Câștigătorul alegerilor prezidențiale din România, Nicușor Dan, fusese felicitat public de aliații și vecinii europeni, printre care cancelarul german Friedrich Merz, președintele Franței Emmanuel Macron, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen sau premierul maghiar Viktor Orban, dar nu și de Statele Unite.
Ambasada SUA a anunțat pe 18 mai că a observat turul al doilea al alegerilor.
„Echipe ale Ambasadei SUA au fost astăzi la mai multe secții de votare pentru a observa al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România. Alegerile libere și corecte sunt fundamentale pentru o democrație puternică”, a precizat un mesaj.
În timpul primului tur de scrutin, alegerile din România au fost observate de o delegație americană condusă de vicepreședintele Comisiei Federale pentru Alegeri, republicanul James E. Trainor.
Mesajele ambasadei SUA
În timpul campaniei, ambasada SUA a transmis mai multe mesaje pe tema democrației, un ecou al preocupărilor administrației Trump după anularea alegerilor din România, preocupări exprimate explicit de vicepreședintele JD Vance.
Într-o postare de pe 29 aprilie, cu câteva zile înainte de primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, ambasada SUA a citat din JD Vance.
„Un mandat democratic nu poate fi obținut prin cenzurarea adversarilor sau prin ignorarea electoratului, mai ales când sunt în joc întrebări esențiale precum cine are dreptul să facă parte din societatea noastră”, a spus postarea de pe contul de Facebook al ambasadei, care nu menționează România.
Mesajul însoțea o imagine cu un citat din vicepreședintele JD Vance: „Democrația se bazează pe principiul sacru că vocea oamenilor contează”.
Pe 1 mai, ambasada SUA a postat un nou mesaj al vicepreședintelui JD Vance pe contul oficial de Facebook, în care oficialul american vorbește despre dreptul la opinie al fiecărui cetățean.
„A crede în democrație înseamnă a recunoaște că fiecare cetățean are dreptul la opinie.
Nu ar trebui să ne fie frică de oamenii noștri, chiar și atunci când aceștia își exprimă opiniile care nu sunt în acord cu cele ale conducerii”, este mesajul vicepreședintelui american preluat de ambasada SUA în România.
Nemulțumirea administrației Trump
JD Vance a criticat România cu ocazia discursului susținut la Conferința de Securitate de la Munchen, în 14 februarie, când a spus că țara noastră „a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”.
„De ani de zile, ni se spune că tot ceea ce finanțăm și sprijinim este în numele valorilor noastre democratice comune, totul, de la politica noastră față de Ucraina la cenzura digitală, este prezentat ca o apărare a democrației. Dar când vedem instanțe europene care anulează alegeri și înalți funcționari care amenință să anuleze altele, ar trebui să ne întrebăm dacă ne menținem la un standard suficient de ridicat”, mai afirma vicepreședintele Vance la acel moment.
Vance a lansat noi critici la adresa autorităților române tot în februarie, în conferința conservatorilor americani CPAC, și și-a reluat reproșurile la adresa europenilor, vorbind în mod specific despre Germania și România.
Oficialul american a subliniat importanța „valorilor comune” în viziunea administrației Trump și le-a reproșat autorităților române, din nou, decizia de a anula alegerile prezidențiale de anul trecut.
Bloomberg a scris înainte de alegeri că, de când vicepreşedintele american JD Vance a criticat România, oficialii de la Bucureşti au încercat să recâştige Casa Albă de partea lor.
Dar situația din interiorul administraţiei americane „rămâne în continuare imprevizibilă”, scria Bloomberg la finalul lunii aprilie, în condițiile în care nici Trump, nici vicepreşedintele său nu au făcut niciun comentariu cu privire la alegerile din România în ultimele săptămâni.
Bloomberg l-a citat însă pe purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Brian Hughes, care a spus că administrația americană „continuă să analizeze situaţia” şi „rămâne profund tulburată” de evenimentele care au determinat Curtea Constituțională să anuleze rezultatul primului tur al votului prezidenţial din noiembrie.
„Vom lucra pentru a ne asigura că acestea (n.r. – anularea alegerilor) nu se repetă”, a declarat Hughes într-un răspuns la întrebări, notează Bloomberg.
Anularea alegerilor din noiembrie din România, criteriu pentru excluderea din Visa Waiver
Preocuparea SUA privind anularea alegerilor din noiembrie a fost evidențiată și de o notă internă a Consiliului de Securitate Națională, obținută de publicația Politico, care a dezvăluit că acest subiect a fost luat în calcul în decizia excluderii României din programul Visa Waiver.
Memorandumul care include un „rezumat al concluziilor” de la reuniunea comisiei de coordonare a politicilor NSC din 14 martie arată că au existat unele disensiuni interne cu privire la această măsură, scrie Politico.
Ambasada SUA la București a declarat că „eliminarea desemnării României ar putea duce la deteriorarea imaginii SUA”, conform documentului.

Dar comisia, prezidată de directorul senior al NSC pentru Europa și Eurasia, Andrew Peek, a declarat că este important să se asigure că România „susține procesul democratic și desfășoară alegeri libere, corecte și transparente”.
„Protejarea integrității sistemului nostru de imigrație și de vize este esențială pentru asigurarea securității noastre naționale”, a declarat un oficial al Casei Albe într-o declarație pentru NSD (National Security Daily – newsletter-ul Politico).
„Există cerințe stricte pentru a beneficia de programul Visa Waiver, pe care nu era clar dacă România le îndeplinea în realitate atunci când administrația Biden a grăbit procesul în ultimele sale zile. În mod separat, suntem îngrijorați de acțiunile antidemocratice din Europa, inclusiv cele legale împotriva anumitor puncte de vedere”.