Statul american California urmează să acționeze guvernul SUA în instanță, miercuri, contestând autoritatea președintelui Donald Trump de a folosi puterile de urgență ca să introducă tarife vamale împotriva Mexicului, Chinei și Canadei, se arată într-un comunicat emis de reprezentanții guvernatorului democrat Gavin Newsom, potrivit Bloomberg.
Procesul intentat de Newsom, anunțat miercuri dimineață alături de procurorul general al Californiei, este prima contestație formulată de un stat american împotriva tarifelor lui Trump, o măsură-semnătură pentru politica-externă a actualului președinte, notează și Politico.
California, a cincea economie ca mărime din lume, riscă să piardă miliarde de dolari din cauza taxelor vamale, în condițiile în care industriile majore ale statului, de la Silicon Valley și până la agricultură, depind într-o mare măsură de comerțul global.
„Tarifele vamale ilegale ale președintelui Trump provoacă haos asupra familiilor, afacerilor și economiei noastre din California – crescând prețurile și amenințând locurile de muncă”, a declarat guvernatorul Gavin Newsom. „Apărăm familiile americane care nu își permit să lase haosul să continue”, a adăugat oficialul democrat.
Procesul lui Newsom este, totodată, cel mai direct atac juridic care vizează agenda lui Trump după revenirea republicanului la Casa Albă. Acțiunea a reaprins instant disputat dintre California și președinte și consolidează poziția statului în vârful rezistenței.
Contestația se remarcă, de asemenea, drept o acțiune unilaterală, ceea ce reliefează importanța specifică a problemei pentru California. Procurorul general al statului, generalul Rob Bonta, colaborase îndeaproape cu alte state conduse de democrați în procese referitoare la politicile lui Trump în materie de imigrație și de reducere a cheltuielilor federale.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kush Desai, l-a acuzat pe Gavin Newsom, miercuri, într-o declarație pentru Politico, că în loc să se concentreze pe problemele Californiei „își petrece timpul încercând să blocheze eforturile istorice ale președintelui Trump de a aborda în sfârșit urgența națională reprezentată de deficitele persistente ale comerțului cu bunuri ale țării noastre”.
Procesul intentat de California vizează IEEPA
Argumentul lui Newsom și Bota se referă la International Economic Emergency Powers Act (IEEPA), legea pe care o folosește Trump ca să introducă tarife fără aprobarea Congresului SUA. Cei doi democrați susțin că președintele republican nu are autoritatea de a implementa astfel de taxe în temeiul legii respective, o poziție exprimată și de un grup de companii americane într-un proces intentat luni.
Donald Trump este primul președinte american care impune tarife prin acest normativ, care îi permite președintelui să reglementeze tranzacții financiare și active străine când există circumstanțe de urgență. El și-a apărat metoda susținând că deficitele comerciale pe care le are SUA cu alte țări reprezintă o „urgență națională”.
„Întreaga administrație Trump își menține angajamentul de a aborda această urgență națională care decimează industriile americane și îi lasă în urmă pe lucrătorii noștri, cu fiecare instrument pe care îl avem la dispoziție, de la tarife vamale la negocieri”, a mai spus Kush Desai după anunțul guvernatorului californian.
Procurorul general al Californiei spune despre consecințele economice pe scară largă pe care le cauzează abordarea lui Trump că reprezintă „amenințări aproape zilnice”, care depășesc limitele pe care le prevede legea pentru puterile prezidențiale.
„Implementarea haotică și aleatorie a tarifelor vamale de către președinte nu este numai profund îngrijorătoare, ci este și ilegală”, a declarat Bonta.
În urmă cu o săptămână, președintele american Donald Trump a dispus o pauză de 90 de zile în aplicarea tarifelor vamale „reciproce” pe care le anunțase pentru importurile din zeci de țări, dar pauza nu este valabilă și pentru China. În plus, va fi menținut un tarif universal de 10% pentru toți partenerii comerciali.