Printul Philip, sotul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a incetat din viata, la varsta de 99 de ani, in dimineata zilei de 9 aprilie 2021, a anuntat Palatul Buckingham, potrivit Reuters.

Printul Philip, sotul reginei Elisabeta a II-a, s-a nascut la 10 iunie 1921, la Vila Mon Repos de pe insula Corfu. Printul Philip al Greciei si Danemarcei a fost unicul fiu al printului Andrew al Greciei, fratele mai mic al regelui Constantin al Greciei, si al printesei Alice de Battenberg (fiica printului Louis Von Battemberg din dinastia Marilor Duci de Hessen). Printul Philip a avut patru surori mai mari: Cecilie, Sophie, Margarita si Theodora.

La 22 septembrie 1922, in contextul razboiului greco-turc (1919-1922), regele Constantin I al Greciei a fost fortat sa abdice de la tron. Noul guvern bazat pe dictatura militara l-a arestat pe printul Andrew si l-a executat pe comandantul armatei elene, potrivit www.biography.com. In decembrie 1922, printul Andrew si familia sa au fost trimisi in exil. Familia regala a ajuns in Franta, unde a locuit intr-o suburbie a Parisului, Saint-Cloud. In 1931, printesa Alice, mama lui Philip, a avut o serioasa cadere nervoasa, care a dus in cele din urma la internarea intr-un sanatoriu din Elvetia. Familia pentru care printesa a luptat din greu sa ramana unita a inceput sa se destrame, potrivit www.independent.co.uk. Cele patru fiice s-au casatorit in decursul a noua luni, mutandu-se in Germania. Iar printul Andrew, care isi petrecea timpul cat mai departe de casa, in cele din urma a plecat la Monte Carlo. Printul Philip implinise 10 ani.

Bunica pe linie materna a lui Philip s-a implicat in educatia sa, trimitandu-l la unchiul George, marchiz de Milford Haven. Aici a mers la scoala pregatitoare Cheam, unde a excelat la activitatile sportive. In toamna lui 1933, Philip a fost trimis in Germania, unde a invatat la o scoala infiintata de aristocratul german Berthold de Baden, sotul surorii mai mari Theodora, si de un profesor evreu, Kurt Hahn, secretarul personal al ultimului cancelar imperial al Germaniei. Insa, acesta a fost arestat de catre nazisti si expulzat in Marea Britanie, chiar inainte de sosirea lui Philip in Germania. Baiatul preadolescent a ingrijorat-o pe Theodora, care a luat decizia de a-l trimite inapoi in Marea Britanie, pe coasta Scotiei, la o noua scoala Gordonstoun, infiintata de acelasi Kurt Hahn, se arata pe www.independent.co.uk. Energic, dur si competitiv, Philip a excelat la hochei, dar si la navigatie.

Spre sfarsitul anului 1938, Philip a intrat la Colegiul Regal de Marina de la Dartmouth, devenind expert in navigatie. In ianuarie 1940, cand incepuse cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Philip a ocupat un post pe nava de razboi HMS Ramillies, ce se afla in Ceylon si era folosita pentru a escorta transporturile australiene spre Marea Mediterana. S-a aflat si in mijlocul luptelor de la Cape Matapan. A devenit sublocotenent, apoi, in 1942, a fost ridicat la gradul de locotenent. Anul urmator, in timpul invaziei Siciliei, Philip era comandant secund al navei HMS Wallace. S-a intors in Marea Britanie, in ianuarie 1946, devenind instructor pe HMS Royal Arthur.

Unde s-au cunoscut Printul Philip si Regina Elisabeta

In 1939, regele George al VI-lea si regina-mama Elisabeta au facut o vizita la Colegiul Regal de Marina, Philip insotindu-le pe cele doua fiice ale cuplului regal, Elisabeta si Margaret. In urma acestei vizite, Philip si Elisabeta au inceput o corespondenta bogata, care s-a intins pe perioada mai multor ani, consemneaza www.independent.co.uk.

In vara lui 1946, Philip i-a cerut regelui George al VI-lea mana Elisabetei. Regele a fost de acord, insa anuntul de logodna a fost facut dupa ce fiica sa a implinit varsta de 21 de ani. Pregatindu-se pentru marele anunt, Philip a renuntat la toate titlurile regale grecesti si daneze, luandu-si numele bunicilor materni, Mountbatten.

Logodna a fost anuntata public la 10 iulie 1947

Logodna lui Philip si a Elisabetei a fost anuntata publicului la 10 iulie 1947. Cei doi s-au casatorit la 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey, ceremonia fiind transmisa lumii intregi pe calea undelor radio. In dimineata casatoriei, Philip a devenit duce de Edinburgh, conte de Merioneth si baron de Greenwich. Cei doi au patru copii: printul Charles de Wales, mostenitorul tronului (n. 14 noiembrie 1948), printesa Anne (n. 1950), printul Andrew (n. 1960) si printul Edward (n. 1964).

In urma casatoriei cu regina, Printul Philip a primit titul de Duce de Edinburgh

Regele George al VI-lea a murit la 6 februarie 1952, iar Elisabeta a fost proclamata suverana a Marii Britanii, sub numele de Elisabeta a II-a. In acest context, printul Philip a fost nevoit sa renunte la serviciul sau in marina britanica, intelegand in acele momente ca “prima lui datorie” este de a fi alaturi de sotia sa, regina. Incoronarea oficiala a avut loc la Westminster Abbey, la 2 iunie 1953, iar ceremonia a fost condusa de Geoffrey Fisher, arhiepiscop de Canterbury. Intreaga ceremonie a fost transmisa la radio si, pentru prima oara, a fost transmisa si la televizor in intreaga lume. Resedinta principala a monarhilor britanici este Palatul Buckingham din Londra. Philip a devenit print al Regatului Marii Britanii si Irlandei de Nord in 1957, titlu acordat de Majestatea Sa. Printul consort a insotit-o pe regina Elisabeta a II-a in vizite de stat in intreaga lume, precum si la numeroase ceremonii oficiale sau activitati care impuneau prezenta Casei Regale britanice.

Ducele de Edinburgh a patronat circa 800 de asociatii, printre care Fondul Mondial pentru Natura (WWF), la activitatile caruia a participat din 1961. De asemenea, la mijlocul anilor ’50, printul Philip a lansat Premiul international pentru tineret Ducele de Edinburgh, cu scopul de a incuraja si a motiva tinerii sa se implice intr-un program echilibrat cu activitati voluntare pentru dezvoltarea personala.

In 2011, cu prilejul implinirii a 90 de ani, regina Elisabeta a II-a i-a conferit titlul de Inalt Amiral al Marinei Regale britanice. La inceputul anului 2015, printul Philip a primit titlul de cavaler din partea premierului australian, Tony Abbott, titlu care recunoaste contributia adusa Australiei de ducele de Edinburgh, de-a lungul celor 62 de ani de domnie a reginei.

S-a retras din viata publica in 2017, cand, la 2 august, a onorat cel de-al 22.219-lea si ultimul sau angajament oficial la Palatul Buckingham. In luna noiembrie, regina Elisabeta a II-a si printul Philip au sarbatorit implinirea a 70 de ani de la casatorie, devenind primul cuplu din istoria monarhiei din Marea Britanie care si-a celebrat nunta de platina.

Printul Philip a suferit, in aprilie 2018, o operatie de inlocuire a articulatiei soldului. La 17 ianuarie 2019, a fost implicat intr-un accident rutier in apropiere de resedinta regala Sandringham (estul Angliei), fara a fi ranit. In decembrie 2019 a fost din nou spitalizat pentru “a fi tinut sub observatie din cauza unor probleme de sanatate preexistente”, potrivit anuntului facut de Palatul Buckingham.

La 19 martie 2020, in contextul extinderii pandemiei de coronavirus, regina Elisabeta a II-a si printul Philip s-au mutat la Castelul Windsor. La 20 aprilie, printul consort Philip a facut o declaratie, in care le-a multumit celor implicati in lupta impotriva pandemiei de COVID-19.

La 16 martie 2021, printul Philip a fost externat, la o luna dupa ce a fost spitalizat la Londra, pentru tratarea unei infectii si dupa ce a suportat cu succes o interventie chirurgicala cardiaca. Ducele de Edinburgh s-a intors la Castelul Windsor, situat la vest de Londra, unde locuia alaturi de regina Elisabeta a II-a.

Sursa: