Candidatul independent la alegerile prezidențiale din România din 18 mai 2025, Nicușor Dan, s-a clasat pe locul 2 în primul tur, după ce a obținut, în total, 1,979.767 voturi (20,99 %), dintre care 247.388 de voturi au fost exprimate în străinătate, scrie stirileprotv.ro.
Spre comparație, contracandidatul său, președintele partidului AUR, George Simion, a obținut, în total, 3.862.761 de voturi (40,96 %), dintre care 587.190 de voturi au fost exprimate în străinătate.
În luna aprilie, primarul general al Bucureștiului și-a prezentat programul electoral, intitulat ”România onestă”, cu care candidează la alegerile prezidențiale din România.
Acest proiect are în vedere, printre altele, redesenarea administrativă a țării în funcție de polii de creștere, precum și reforma electorală și desemnarea judecătorilor Curții Constituționale a României (CCR) doar din rândul magistraților cu o anumită experiență.
ȘtirileProTV.ro vă prezintă cele mai importante promisiuni electorale pe care le-a făcut Nicușor Dan, până acum, în calitate de candidat la Președinția României.
Înainte de asta, însă, trebuie precizat faptul că România are o formă de guvernământ semiprezidențială, iar asta înseamnă că Președintele nu deține toată puterea în stat. Și, chiar dacă unii dintre candidați au promis marea cu sarea, în realitate, viitorul președinte nu poate sa creasca pensii și salarii și nici să aducă ”turul doi înapoi”.
Deși, în campania electorală, candidații flutură programe cu promisiuni care mai de care mai fanteziste, după ce se va instala la Cotroceni, noul președinte nu va putea crește pensii sau salarii și nici să oprească majorările de taxe și impozite. Nu are funcție de decizie în Guvern, dar poate participa la ședințele Executivului. Mai multe detalii puteți citi aici, despre atribuțiile Președintelui României.
Politică externă
Nicușor Dan promite ”întărirea NATO, menținerea și extinderea parteneriatului strategic cu SUA, precum și contribuția activă la cooperarea între Uniunea Europeană și Statele Unite”.
De asemenea, susține apărarea militară a Europei, prin inițiativa ReArm a Uniunii Europene și sprijină dezvoltarea de capacități naționale de producție militară.
Vrea parteneriate cu state democratice din Europa și din regiunea Indo-Pacific (Japonia, Coreea de Sud, Australia). ”România trebuie să evite dependența tehnologică de regimuri autoritare precum China”, spune Nicușor Dan.
Mai vrea înființarea unei forțe operaționale pentru combaterea amenințărilor hibride (inclusiv atacuri cibernetice și dezinformare), modernizarea infrastructurii de intelligence prin utilizarea inteligenței artificiale și a tehnologiilor de tip big data, parteneriate cu experți din sectorul privat în securitate cibernetică și integrarea într-un sistem european de intelligence.
Nicușor Dan promite pentru Republica Moldova ”sprijin diplomatic activ în cadrul structurilor Uniunii Europene, asistență tehnică pentru utilizarea fondurilor de preaderare și transfer de bune practici în domenii-cheie”. De asemenea, vrea consolidarea și extinderea proiectelor comune de infrastructură energetică și de transport, în vederea reducerii dependenței energetice a Republicii Moldova și a integrării acesteia în piața europeană.
Apărarea României
Nicușor Dan susține alocarea treptată a 3,5% din PIB pentru înzestrarea și pregătirea forțelor armate, în conformitate cu angajamentele strategice ale României.
Susținerea Ucrainei
Nicuşor Dan a afirmat că ”fără discuţie” ar vota pentru sprijinirea în continuare a Ucrainei, dacă ar fi preşedinte al României şi ar trebui să exprime un vot în acest sens la nivel european.
”Pentru că securitatea României şi securitatea Republicii Moldova depind în mod esenţial de modul în care se va sfârşi războiul din Ucraina. Îmi doresc ca războiul din Ucraina, în care Rusia este agresorul, să se termine cu o pace justă care să convină Ucrainei, pentru că altfel dăm drumul în regiune la alte tensiuni teritoriale. Răspunsul este: fără discuţie, da. Fără discuţie, da, participarea României la programul de reînarmare al Uniunii Europene, pentru ca Uniunea Europeană să-şi preia securitatea în propriile mâini şi o negociere corectă, echilibrată, pentru ca parte din banii pe care Europa îi cheltuie pentru înarmare să fie adusă şi în România pentru capacităţile de producţie militară pe care România le are, astfel încât România să se dezvolte economic”, a afirmat Nicuşor Dan, în dezbaterea electorală organizată de Euronews România, potrivit News.ro.
Românii din străinătate
Candidatul Nicușor Dan promite că va moderniza procedurile consulare ”pe baza consultărilor cu organizațiile reprezentative ale românilor din diaspora, pentru servicii mai rapide și mai accesibile.”
De asemenea, va înființa o structură dedicată românilor care revin în țară, ”care să-i sprijine în relația cu administrația românească (de exemplu: echivalarea diplomelor, începerea unei afaceri) și să ofere soluții sistematice pentru probleme recurente”.
Mai spune că va crește numărul de parlamentari care reprezintă românii din afara granițelor, ”pentru o reprezentare proporțională și eficientă”.
Economie
Nicușor Dan promite digitalizarea ANAF și combaterea ”marii evaziuni fiscale”. De asemenea, el spune că va stopa evaziunea fiscală din importuri, ”care creează o concurență neloială firmelor românești”.
Nu în ultimul rând, el vrea o taxare echitabilă și eliminarea favorizărilor politice pentru „băieții deștepți”.
Alte promisiuni din domeniul economic:
- - Reducerea cheltuielilor publice, printr-o ”analiză riguroasă a cheltuielilor statului, în colaborare cu mediul de afaceri și cu mari firme de consultanță”.
- - Depolitizarea companiilor de stat, prin ”introducerea unui management profesionist, bazat pe competență, nu pe criterii politice”.
- - Stimularea economică prin strategii clare: ”Statul va susține dezvoltarea economică în domenii strategice: pe de o parte, tehnologiile emergente (inteligență artificială, securitate cibernetică, semiconductori); pe de altă parte, sectoarele în care România are deja avantaje competitive (energie, industria auto)”.
- - Crearea unui ”Campion Național Strategic” în energie: ”O companie de importanță regională, capabilă să asigure securitatea energetică a României, să furnizeze energie la prețuri competitive și predictibile și să susțină investiții mari pe termen lung (ex. centre de date).
- - Dezvoltarea sectorului agroindustrial. ”Sprijin pentru extinderea capacităților de procesare și export cu valoare adăugată, în scopul valorificării potențialului agricol și al creării de ecosisteme economice comparabile cu cele din vestul Europei”.
- - Simplificarea accesului la fonduri europene: ”IMM-urile românești trebuie să poată accesa mai ușor resursele disponibile prin fonduri europene”.
- - ”Nu vom ajunge în situaţia să creştem TVA”. Potrivit News.ro, Nicușor Dan a spus la Digi24 că România nu va ajunge în situaţia de a majora TVA, precizând că statul trebuie să fie mai ferm în ceea ce priveşte încasarea TVA la actualul nivel.
Sănătate
Primarul general promite digitalizarea sistemului de sănătate. Implementarea dosarului electronic al pacientului, a programărilor online, a telemedicinei și a altor soluții digitale, cu scopul reducerii birocrației și creșterii eficienței.
De asemenea, susține că va reforma finanțarea serviciilor medicale, ”printr-o schimbare de paradigmă în decontarea serviciilor de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, astfel încât accesul la îngrijire să fie mai rapid și mai eficient, iar echilibrul între tratamentele în ambulatoriu și cele spitalicești să fie corect proporționat”.
El are în vedere și o strategie națională de investiții în sănătate: ”Elaborarea, împreună cu specialiști din mediul privat, a unei strategii pe 10 ani care să înlocuiască actuala abordare fragmentară, pentru a construi un sistem medical coerent și performant. Strategia va include delimitarea clară a responsabilităților între cabinetele medicilor de familie, policlinici, spitale locale și spitale universitare.”
Edilul mai promite și că va acorda ”stimulente pentru personalul medical în zone defavorizate”, ”beneficii financiare și de carieră profesioniștilor care aleg să lucreze în comunități cu acces limitat la servicii medicale”.
Educație
Când vine vorba de educație, prima măsură din programul său electoral are în vedere ”profesionalizarea resursei umane” și promite creșterea motivației cadrelor didactice ”prin salarii competitive, formare continuă de calitate și promovare pe criterii meritocratice”.
Nicușor Dan mai vrea și revizuirea programelor școlare și instruirea specifică a profesorilor ”pentru a încuraja gândirea independentă, argumentarea logică și capacitatea de analiză”.
Candidatul independent mai promite că va susține asigurarea de mese calde, transport școlar și alte măsuri sociale, precum și stimulente pentru cadrele didactice care predau în ”comunități vulnerabile”.
Justiție
Când vine vorba despre corupția din România, Nicușor Dan este de părere că Parchetele, în special DNA, trebuie ”să abordeze sistematic marile zone de corupție: evaziunea fiscală, mafia imobiliară, mafia lemnului”. ”Se impune și întărirea acțiunilor împotriva traficului de droguri”, mai spune el.
De asemenea, el vrea și o reformă a Inspecției Judiciare. ”În prezent, instituția nu sancționează eficient abaterile grave ale magistraților și poate deveni instrument de presiune asupra celor care critică sistemul. Este necesară introducerea răspunderii pentru membrii care comit erori grave de apreciere”, mai spune Nicușor Dan.
Candidatul independent mai susține și reducerea duratei proceselor, prin redistribuirea posturilor în instanțele aglomerate, ”pentru un echilibru real al volumului de muncă”.
Nu în ultimul rând, el cere o reformă a Curții Constituționale, prin modificarea Legii 47/1992, ”pentru ca judecătorii să fie numiți exclusiv din rândul magistraților cu o experiență semnificativă”.
Mediu
În domeniul mediului, Nicușor Dan susține înlocuirea ”conducerilor neprofesioniste” din agențiile de protecție a mediului și Garda de Mediu, care ”aprobă proiecte ilegale sau nu intervin la poluări evidente”.
De asemenea, el vrea extinderea și modernizarea Gărzii de Mediu, astfel încât să existe un număr suficient de angajați pentru intervenție permanentă, dar și dotarea cu echipamente moderne, pentru a combate eficient poluarea aerului, a apei și a solului.
O altă problemă, în opinia sa, este combaterea tăierilor ilegale și reforma Romsilva. Nicușor Dan vrea ”schimbări profunde, în urma unei evaluări profesioniste, în conducerea națională și locală a Romsilva, precum și constituirea unei structuri specializate în cadrul Parchetului General pentru combaterea mafiei lemnului”.
Nu în ultimul rând, primarul vrea stoparea dezvoltărilor urbane nocive din marile orașe, prin profesionalizarea Inspectoratului de Stat în Construcții și elaborarea unui Cod al Urbanismului fundamentat pe principii științifice de dezvoltare durabilă.
Alte teme: educația sexuală, vaccinarea, Biblia
Nicuşor Dan a afirmat că susţine introducerea educaţiei sexuale în şcoli, dar a precizat că nu neapărat ca materie separată, ci în cadrul biologiei. El consideră că vârsta potrivită la care copiii pot învăţa aceste noţiuni este la clasa a VI-a sau a VII-a. De asemenea, Nicuşor Dan a spus la Digi24 că a urmat ”cu stricteţe” pentru ambii copii schema de vaccinare recomandată de statul român.
Despre vaccinare
Nicuşor Dan a afirmat că şi-a vaccinat ambii copii conform schemei de vaccinare propuse de autorităţile sanitare din România. ”Eu cred că trebuie să promovăm mult mai mult ştiinţa în societate, medicina este o ştiinţă în care mulţi oameni inteligenţi au lucrat ani de zile şi trebuie să le dăm încredere acestor oameni când ne adresăm lor pentru sănătatea noastră şi a copiilor noştri”, a afirmat Nicuşor Dan.
”Îi încurajez pe părinţi să îşi vaccineze copiii pentru rujeolă pentru că riscul este mare şi tot timpul să avem încredere în specialişti”, a spus Nicuşor Dan.
El a anunţat că s-a vaccinat cu serul ARN mesager cu ajutorul căruia pandemia de COVID a fost învinsă.
Referendumul pentru familie
Nicușor Dan nu vrea să spună cum a votat la așa-zisul ”referendum pentru familie”.
”Am participat la referendum, adică am votat. Am spus şi atunci, spun şi acum, nu am comunicat public cum am votat. Cred că a fost o tensiune legitimă în societate între două puncte de vedere diferite şi cred că într-o situaţie de tensiune legitimă e nevoie de oameni care să fie mediatori între o poziţie şi cealaltă”, a afirmat Nicuşor Dan.
El e de părere că o mamă singură şi copilul acesteia reprezintă o familie.
Biblia sau Constituția?
Nicuşor Dan a fost pus să aleagă, la Prima TV, între Biblie şi Constituţie. Potrivit News.ro, el a ales, ”în ordinea aceasta”, Biblia, apoi Constituţia.