Cotatia a coborat luni la cel mai redus nivel din acest an, dupa ce protestele fata de restrictiile impuse de autoritatile chineze pentru a preveni raspandirea pandemiei de COVID-19 au generat ingrijorari cu privire la evolutia cererii de carburant in cel mai mare importator mondial de titei, transmite Reuters, citat de Agerpres.

In jurul orei 7:31 GMT, cotatia barilului de titei Brent era in scadere cu 2,43 dolari sau 2,9%, 81,20 dolari, dupa ce anterior a coborat cu peste 3%, pana la 80,61 dolari, cea mai redusa cotatie inregistrata dupa data de 4 ianuarie. 

In ceea ce priveste barilul de titei West Texas Intermediate (WTI), cotatia a scazut cu 2,16 dolari, sau 2,8%, pana la 74,12 dolari, dupa ce anterior a coborat pana la 73,60 dolari, cel mai redus nivel inregistrat dupa data de 22 decembrie 2021. 

Ambele referinte au inregistrat trei saptamani consecutive de scaderi. 

"Pe langa ingrijorarile cu privire la cererea slaba de combustibil in China, din cauza cresterii cazurilor de COVID-19, incertitudinea politica provocata de protestele fata de restrictiile impuse in Shanghai, i-a determinat pe investitori sa vanda", a spus Hiroyuki Kikukawa, director de cercetare la Nissan Securities. Potrivit acestuia, intervalul la care se tranzactioneaza titeiul WTI ar urma sa scada pana la 70-75 de dolari iar piata ar putea sa ramana una volatila, in functie de rezultatul urmatoarei reuniuni OPEC+ si de nivelul la care va fi plafonat pretul petrolului rusesc de catre G7. 

Circa 400 de tineri chinezi manifestau duminica seara in capitala Beijing, la capatul unei zile marcate de proteste in mai multe orase ale Chinei impotriva restrictiilor impuse de autoritati pentru aplicarea politicii ''zero COVID''. 

Protestele au inceput dupa distribuirea intensa pe retelele sociale a unei inregistrari video in care protestatarii dau vina pe masurile de lockdown pentru moartea celor 10 persoane in urma unui incendiu izbucnit intr-un bloc din orasul Urumqi. Aparitia acestei inregistrari a fost urmata de proteste in acest oras si in altele, inclusiv in metropola Shanghai. 

"Sentimentul pesimist se raspandeste pe piata petrolului pe fondul inmultirii ingrijorarilor cu privire la cererea din China si al lipsei unui semnal clar din partea producatorilor cu privire la o noua reducere a productiei", a apreciat Tetsu Emori, director la Emori Fund Management Inc. Potrivit acestuia, daca OPEC+ nu va cadea de acord asupra unei noi reduceri a cotelor de productie sau daca SUA nu vor incepe sa isi reumple rezervele strategice, pretul petrolului va continua sa scada. 

Urmatoarea reuniune a Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si a aliatilor, printre care se numara si Rusia, un organism denumit OPEC+, va avea loc in data de 4 decembrie. La ultima reuniune din luna octombrie, OPEC+ a decis sa isi reduca tinta de productie cu doua milioane de barili pe zi. 

Investitorii urmaresc cu atentie si planurile statelor occidentale de a impune un plafon de pret pentru titeiul exportat de Rusia. Diplomatii din G7 si Uniunea Europeana discuta un plafon de pret cuprins intre 65 si 70 de dolari per baril, in ideea de a limita veniturile Moscovei pentru finantarea ofensivei din Ucraina. Insa o reuniune a reprezentantilor guvernelor din UE, care era programata pentru seara de 25 noiembrie, a fost anulata deoarece tarile UE au opinii diferite cu privire la pretul la care ar trebui plafonat petrolul rusesc.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Sursa: