Presedintele rus Vladimir Putin nu va folosi armele nucleare tactice impotriva Ucrainei, dar ar putea s-o faca impotriva unei tari membre a NATO, de exemplu, Polonia, a opinat jurnalistul bulgar Christo Grozev, directorul executiv al grupului media international de investigatii Bellingcat, intr-un interviu acordat miercuri seara publicatiei ucrainene online Gordon.ua, transmite Agerpres.

"Cred ca nu poate face acest lucru in Ucraina. Pentru ca nimeni din Rusia nu va intelege sau justifica asa ceva. Mai mult, daca el vrea sa aiba sub control acest teritoriu, atunci nu are nevoie de asta. Ma tem ca este gata sa foloseasca arme tactice nucleare impotriva tarilor care ajuta Ucraina, inclusiv tari membre NATO", a declarat Christo Grozev in interviul acordat redactorului sef al publicatiei citate, Alesia Batman.
"Imi este intr-adevar teama ca el s-ar putea razbuna pe Polonia... Asta se incadreaza in profilul sau psihologic", a spus Grozev.
Intr-un interviu anterior pentru jurnalista rusa Iulia Latinina, el sustinuse ca a primit informatii despre posibilitatea ca Putin sa utilizeze armele nucleare tactice inca inaintea declansarii razboiului in Ucraina de la o sursa cu conexiuni la Kremlin.

Intrebat cat de realista este o astfel de posibilitate, directorul executiv al Bellingcat a raspuns: "Ei bine, multi dintre apropiatii lui Putin considera posibila" o astfel de varianta.

Potrivit expertilor, armele nucleare tactice sunt mai mici decat cele denumite arme nucleare strategice, fiind utilizate pentru lovituri de mica anvergura sau atacuri pe campurile de lupta, fara a avea scopul sa provoace distrugeri pe scara larga.

Putin extrem de furios
Referitor la conflictul propriu-zis din Ucraina, Christo Grozev a dezvaluit, citand propriile surse de la Moscova, ca presedintele rus a fost extrem de furios cand a aflat ca armata rusa a folosit nu una, ci mai multe rachete costisitoare in tirurile asupra orasului ucrainean Vinita, la 6 martie.

Putin este tinut in izolare informationala si nu i se ofera toate datele despre razboiul din Ucraina, crede Grozev. Jurnalistul a precizat ca presedintelui rus ii este furnizata totusi o parte din informatii intrucat desfasurarea razboiului este asociata cu cheltuieli uriase pe care seful statului trebuie sa le aprobe si sa ia "decizii privind modul de distribuire in continuare a echipamentelor si munitiilor".

"De exemplu, in urma cu cateva zile, cand armata rusa a lansat rachete foarte costisitoare, opt rachete, la Vinita, atunci, potrivit unor surse de incredere, acest lucru i-a fost raportat lui Putin. Pentru ca sunt costuri uriase", a spus Grozev.
Putin si-ar fi iesit din fire:

"De ce a fost necesar sa consumam opt rachete pe un obiectiv fara importanta strategica, cand mai avem nu mai mult de 200-300 de astfel de rachete?"
Rusia ar fi folosit rachete de croaziera Kalibr pentru a ataca aeroportul din orasul Vinita, situat la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de Kiev, conform media ucrainene, care se bazeaza pe inregistrari video facute de martori oculari.

Inghetarea conflictului
Rusia va incerca "sa inghete" razboiul declansat in Ucraina, a apreciat Grozev, citat de Ukrinform.

”Mi-e teama ca va exista o perioada in care nu va fi clar daca razboiul s-a incheiat sau nu, dar nu va mai fi varsare de sange. Cred ca ne apropiem de asta, este o chestiune de o saptamana sau 10 zile. Pozitia Rusiei slabeste si ei inteleg aceasta. Va fi mai profitabil pentru Moscova sa nu spuna ca razboiul s-a terminat pentru ca va trebui atunci sa recunoasca faptul ca l-a pierdut, ci sa-l opreasca intr-o anumita etapa in care sa-l inghete", considera el.
Potrivit lui, Rusia va pune capat razboiului in Ucraina doar in cazul unei schimbari de regim la Kiev, cand o noua elita politica va ajunge la putere.

La 24 februarie, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat inceperea unei "operatiuni speciale militare" in Ucraina. De atunci, trupele ruse bombardeaza si distrug infrastructuri critice, efectuand bombardamente masive asupra zonelor rezidentiale din orase si sate ucrainene cu artilerie, lansatoare de rachete multiple si rachete balistice.

In a patra zi a invaziei Rusiei in Ucraina, Vladimir Putin a anuntat plasarea in stare de alerta a "fortei de descurajare" a armatei ruse, care cuprinde si o componenta nucleara, motivand ca principalele tari NATO au facut "declaratii agresive" la adresa Moscovei, potrivit TASS. Fortele de descurajare ruse sunt un ansamblu de unitati al caror scop este de a descuraja un atac impotriva Rusiei, "inclusiv in cazul unui razboi care implica utilizarea armelor nucleare", conform Ministerului Apararii rus.

Sursa: