Vladimir Putin se declara „sigur 100%” ca armata rusa va distruge sistemul de aparare aeriana Patriot pe care Statele Unite au anuntat ca-l vor furniza Ucrainei. Intr-un interviu la televiziunea publica rusa, din care a fost difuzat un fragment, liderul de la Kremlin a reluat atacurile la adresa Occidentului si a sustinut ca scopul Moscovei in Ucraina a fost „sa uneasca poporul rus”, transmite hotnews.ro

Dupa avertismentele privind sistemul Patriot care urmeaza sa ajunga in Ucraina, Kremlinul il vede deja distrus de armata rusa, desi aceasta sufera pierderi grele in razboi.

„Desigur, il vom distruge, (sigur) 100%!”, a spus Putin, in intereviul citat de AFP.

El a afirmat ca Occidentul incearca sa „divizeze” Rusia istorica, justificand invazia in Ucraina prin faptul ca a vrut „unirea poporului rus”.

„Totul se bazeaza pe politica adversarilor nostri geopolitici, care urmaresc sa divizeze Rusia, Rusia istorica”, a spus Putin, adaugand ca „obiectivul” Moscovei a fost „cu totul altul: de a uni poporul rus”.

„Cred ca actionam in directia cea buna, ne aparam interesele nationale, interesele cetatenilor nostri, ale poporului nostru. Si nu avem alta varianta decat sa ne protejam cetatenii”, a mai spus el.

Putin a mai afirmat ca Rusia este gata sa negocieze cu toate partile implicate in conflictul din Ucraina.

„Suntem gata sa negociem cu toti cei implicati in vederea unor solutii acceptabile, dar asta depinde de ei - nu noi suntem aceia care refuza sa negocieze, ei sunt”, a spue el.

Ce este sistemul de aparare antiaeriana Patriot

SUA vor furniza Ucrainei sistemul lor de aparare antiaeriana cel mai sofisticat, Patriot.

Patriot, acronimul de la Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target (radar de urmarire cu fascicule fazate pentru interceptarea tintelor), este un sistem de aparare antiracheta sol-aer construit de Raytheon Technologies Corp. si considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de aparare aeriana din arsenalul american.

Sistemul a fost folosit pentru prima data in lupta in timpul Razboiului din Golf din 1991, cu baterii care au protejat Arabia Saudita, Kuweit si Israel, iar mai tarziu a fost folosit in timpul invaziei americane in Irak in 2003.

Este un sistem mobil care include, de obicei, un radar puternic, o statie de control, un generator de energie, statii de lansare si alte vehicule de sprijin.

Sistemul are capacitati diferite in functie de tipul de interceptor utilizat.

Interceptorul PAC-2 foloseste un focos cu fragmentare prin explozie, in timp ce racheta PAC-3, mai noua, foloseste tehnologia "hit-to-kill" mai avansata.

Radarul sistemului are o raza de actiune de peste 150 km, a declarat Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) in 2015.

Cat costa sistemul Patriot

O singura baterie Patriot recent produsa costa peste 1 miliard de dolari, cu 400 de milioane de dolari pentru sistem si 690 de milioane de dolari pentru rachetele dintr-o baterie, potrivit think tank-ului Center for Strategic and International Studies.

Cat de mult este utilizat sistemul

Raytheon a construit peste 240 de sisteme Patriot, care sunt utilizate in prezent de 18 tari, inclusiv de Statele Unite. Sistemul a fost foarte solicitat in Orientul Mijlociu din cauza amenintarii pe care o reprezinta Iranul pentru regiune.

Potrivit Raytheon, sistemul a interceptat mai mult de 150 de rachete balistice in lupta incepand din 2015.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.