Rusia efectueaza luni teste ale echipamentelor care ii vor permite sa isi izoleze internetul de serverele straine si sa garanteze functionarea acestuia in caz de cyber-razboi mondial, parte a unei legi controversate care a intrat in vigoare la inceputul lunii noiembrie.
Este vorba mai ales de testarea, in poligoane specializate, a mecanismelor de reactie la ''amenintari'' la functionarea stabila si sigura a internetului in Rusia, potrivit ministerului rus al Comunicatiilor, citat de agentia publica RIA Novosti, potrivit Agerpres.
Utilizatorii de internet obisnuiti ''nu vor observa ca aceste teste sunt in desfasurare'', a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Evgueni Novikov, citat de agentie.
Potrivit Kremlinului, prin aceasta lege se doreste protejarea ''segmentului rusesc'' al internetului in cazul deconectarii marilor servere mondiale situate in Europa si Statele Unite. Scopul este mai ales acela de a permite serviciilor nationale si retelei bancare ruse sa functioneze chiar si in caz de razboi sau de cyberatacuri masive.
Concret, traficul internet va fi reorganizat pentru a reduce cantitatea de date transmise prin tari straine.
In acest scop, furnizorii de acces vor trebui sa instaleze pana in 2021, anul urmatoarelor alegeri legislative din Rusia, pe retelele lor o infrastructura speciala furnizata de autoritati, a carei natura nu a fost insa dezvaluita.
Aceasta tehnologie va permite jandarmului rus al telecomunicatiilor, Roskomnadzor, sa efectueze, in caz de necesitate, o ''inspectie profunda a pachetelor'' (DPI), adica o analiza a intregului trafic care tranziteaza serverele rusesti si sa redirectioneze acest flux catre site-uri sau servicii specifice.
Serviciul federal pentru controlul in domeniul comunicatiilor, tehnologiilor informationale si comunicatiilor in masa din Rusia va avea, de asemenea, posibilitatea de a trece traficul national sub ''control centralizat'' in caz de ''amenintare la adresa integritatii sale''. Concret, Roskomnadzor va putea bloca orice site sau continut direct, o sarcina care cade in prezent in raspunderea operatorilor, cu niveluri variabile de succes.
Autoritatile ruse insista asupra faptului ca nu este vorba despre izolarea internetului rusesc de a oferi mijloacele unei cenzuri generalizate. ''Internetul liber si internetul suveran, aceste doua concepte nu se contrazic", a afirmat presedintele rus, Vladimir Putin, la conferinta de presa anuala de saptamana trecuta.
Legea isi propune sa asigure faptul ca ''avem resursele noastre ce pot fi activate pentru a nu fi deconectati de la internet'', a adaugat Putin.
Rusia a adoptat recent o lege cunoscuta sub numele de "internet suveran", avand ca scop intarirea controlului statului asupra retelei, dar despre care activistii pentru libertatea de exprimare afirma ca ea va consolida supravegherea guvernului asupra spatiului cibernetic al tarii.
Legea a fost elaborata ca raspuns la ceea ce Rusia numeste "natura agresiva" a strategiei nationale de securitate cibernetica a Statelor Unite, care acuza Moscova ca a efectuat atacuri de piratare, ca un mijloc de asigurare a functionarii continue a internetului in Rusia. Conform legii, toti operatorii de comunicatii, mesagerie si furnizorii de e-mail trebuie sa participe la teste, precum si institutiile de stat si serviciile de securitate.