Președintele Vladimir Putin a promis să consolideze poziția Rusiei în Arctica, avertizând asupra intensificării competiției geopolitice în regiune. Într-un discurs la Forumul Arctic din Murmansk, Putin a menționat planurile SUA privind Groenlanda ca exemplu al acestei competiții, relatează BBC, potrivit libertatea.ro.

Schimbarea de ton în relațiile ruso-americane 

Liderul rus nu a criticat însă administrația americană, într-un context în care Moscova și Washingtonul încearcă să-și îmbunătățească relațiile.„Pe scurt, planurile Americii în ceea ce privește Groenlanda sunt serioase.”, a declarat Putin, adăugând că SUA își vor urmări în continuare interesele în Arctica.

În trecut, criticile dintre Moscova și Washington erau deschise. Acum, Rusia promovează ideea cooperării economice cu SUA în Arctica, o regiune bogată în resurse naturale.

Kirill Dmitriev, trimisul lui Putin pentru investiții străine, a declarat:„Suntem deschiși să analizăm diferite oportunități de investiții pe care le putem realiza împreună cu SUA, în anumite sectoare aprobate de guvernul rus.”. El a menționat posibilități de cooperare în domenii precum logistica. 

Nikolai Patrușev, consilier al președintelui Putin, a comentat schimbarea de atitudine a SUA față de Rusia: „În America există două partide care concurează între ele. Când democrații erau la putere, aveau un anumit punct de vedere. Republicanii au altul.” 

Întrebat despre o posibilă nouă ordine mondială, Patrușev a răspuns: „Am avut un sistem în care două puteri dominau lumea. Apoi a rămas doar una. Acum construim o lume multipolară. Dar cu propriile sale particularități.”.

Opinia publică rusă 

În centrul Murmanskului, o instalație cu o balenă gonflabilă atrage atenția localnicilor. Întrebați despre cooperarea cu SUA în Arctica, unii ruși s-au arătat deschiși ideii. 

Elina, o localnică, a declarat:„Rusia este puternică. Trebuie să sprijini întotdeauna pe cei puternici și să mergi alături de ei.”

Olga, o altă locuitoare, a spus: „Trebuie să dezvoltăm Arctica. Cooperarea cu „țările prietene” este un lucru bun.” Întrebată dacă consideră SUA o „țară prietenă”, ea a răspuns ezitant: „Știi ceva? Nu mă pot decide.” 

Perspective de colaborare 

Dmitriev a menționat și posibilitatea unei colaborări cu Elon Musk: „Credem că Elon Musk este un mare vizionar, un mare lider și o persoană de succes. Rusia are multe de oferit pentru o misiune pe Marte, deoarece avem tehnologii nucleare care ar putea fi aplicabile.” 

El a adăugat că se așteaptă la videoconferințe cu echipa lui Musk în viitorul apropiat. 

Rusia pare să mizeze pe o apropiere de SUA în domeniul economic, în special în regiunea arctică, în ciuda tensiunilor geopolitice existente. Această strategie reflectă dorința Moscovei de a-și consolida poziția globală și de a atrage investiții străine, chiar și în contextul actual complicat al relațiilor internaționale.

Președintele SUA, Donald Trump, și-a întărit cererile referitoare la Groenlanda. Înainte de vizita vicepreședintelui JD Vance, Trump a afirmat că Statele Unite ar trebui să preia controlul asupra insulei daneze.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.