Comisia Europeană va decide asupra sectoarelor care vor fi vizate de un răspuns, a anunțat luni guvernul francez, după ce SUA au impus noi taxe de 25% pentru toate importurile de oțel și aluminiu, scrie Reuters, potrivit hotnews.ro.
Uniunea Europeană va răspunde ultimului anunț al președintelui american Donald Trump privind creșterea taxelor vamale, a declarat luni ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot.
Barrot a declarat la televiziunea TF1 că Franța și partenerii săi europeni nu ar trebui să ezite să își apere interesele în fața amenințărilor tarifare ale SUA.
Trump a declarat duminică că va introduce noi taxe de 25% pentru toate importurile de oțel și aluminiu în SUA, pe lângă taxele existente pentru metale, într-o altă escaladare majoră a politicii sale comerciale.
Întrebat dacă Franța și Uniunea Europeană vor răspunde, Barrot a spus: „Desigur. Donald Trump a făcut deja asta în 2018, iar noi am răspuns. Vom răspunde din nou”.
Comisia Europeană va decide asupra sectoarelor care vor fi vizate de un răspuns, a adăugat el.
„Ea (Comisia) este pregătită să apese pe trăgaci atunci când va veni momentul. Acum a venit acest moment. Nu este în interesul nimănui să înceapă un război comercial cu Uniunea Europeană”, a spus el.
Comisia Europeană a declarat de asemenea luni că va reacționa pentru a proteja interesele UE, dar a precizat că nu va răspunde până când nu va avea clarificări detaliate sau scrise cu privire la aceste măsuri.
„UE nu vede nicio justificare pentru impunerea de tarife asupra exporturilor sale. Vom reacționa pentru a proteja interesele întreprinderilor, lucrătorilor și consumatorilor europeni împotriva măsurilor nejustificate”, a afirmat Comisia într-o declarație.
Anunțul lui Trump
Statele Unite vor impune de luni taxe vamale de 25% asupra aluminiului și oțelului care intră în țară, a anunțat duminică președintele american Donald Trump, notează AFP.
„Tot oțelul care sosește în Statele Unite va avea taxe vamale de 25%”, a declarat șeful statului reporterilor prezenți la bordul avionului prezidențial care îl transportă la New Orleans pentru a asista la finala Ligii profesioniste de fotbal american.
Trump a adăugat că același nivel de tarife se va aplica și aluminiului.
Liderul de la Casa Albă a mai indicat că va anunța marți sau miercuri „taxe vamale reciproce”, cu scopul de a alinia impozitarea produselor care intră în Statele Unite cu modul în care produsele americane sunt taxate în străinătate.
„Dacă ei ne taxează cu 130% și noi nu îi taxăm, nu va rămâne așa”, a afirmat Trump.
În plus față de măsurile privind produsele din oțel și aluminiu, Trump a spus că, într-o săptămână, va dezvălui noi tarife reciproce care vizează importurile dintr-o gamă largă de țări care impun taxe pentru exporturile americane.
Taxele promise pentru oțel și aluminiu vin să confirme politica comercială agresivă a lui Trump, scrie Financial Times. Săptămâna trecută a semnat aplicarea unor taxe de 25% la importurile venite de la vecinii Canada și Mexic, pentru a le amâna apoi cu 30 de zile.
Dar Trump a taxat 10% importurile chineze, ceea ce a declanșat represalii de la Beijing care au intrat în vigoare duminică.
„Acest lucru nu va afecta toate țările, deoarece unele impun aceleași taxe vamale ca și noi. Dar cei care profită de Statele Unite vor fi răsplătiți pe măsură”, a adăugat el.
De unde importă SUA oțel și aluminiu
Aproximativ un sfert din oțelul utilizat în Statele Unite este importat, cea mai mare parte din acesta provenind din Mexic și Canada sau de la aliații din Asia și Europa, precum Japonia, Coreea de Sud și Germania, scrie Reuters.
Deși China este cel mai mare producător și exportator de oțel din lume, foarte puțin ajunge în Statele Unite. Taxele de 25% impuse în 2018 au exclus de pe piață majoritatea oțelului chinezesc.
China a exportat 508.000 de tone nete de oțel în SUA anul trecut sau 1,8% din totalul importurilor americane de oțel.
În cazul aluminiului, SUA se bazează mai mult pe importuri. Aproximativ jumătate din aluminiul utilizat în Statele Unite este importat, marea majoritate provenind din Canada. Cu 3,2 milioane de tone anul trecut, importurile canadiene au fost de două ori mai mari decât cele ale următoarelor nouă țări combinate.
Următoarele cele mai mari surse de import sunt Emiratele Arabe Unite și China, cu 347.034 și, respectiv, 222.872 de tone.
Industria de topire a aluminiului din SUA este mică în raport cu standardele globale. Conform studiului geologic al SUA, capacitatea totală a topitoriilor din țară reprezintă doar 1,73% din totalul global.
Australia vrea o scutire de taxe
Ministrul australian al comerțului a declarat că exporturile sale de oțel și aluminiu către SUA creează „locuri de muncă americane bine plătite” și sunt esențiale pentru interesele comune în domeniul apărării.
Don Farrell trebuie încă să se întâlnească cu omologul său american care nu a fost confirmat în funcție, dar oficialii australieni au făcut demersuri privind exporturile de aluminiu și oțel timp de mai multe luni, încercând să obțină o scutire de taxe pe care a câștigat-o în timpul precedentului mandat al lui Trump în 2018.
Australia a expediat către SUA produse din oțel și fier în valoare de aproximativ 237 de milioane de dolari în 2023 și aluminiu în valoare de 275 de milioane de dolari în 2024, potrivit bazei de date Comtrade a Organizației Națiunilor Unite.
Premierul Anthony Albanese a declarat luni în parlamentul național că urmează să discute cu Trump și că va ridica problema.
„Vom continua să prezentăm argumente Statelor Unite pentru ca Australia să fie scutită de orice taxe vamale la oțel și aluminiu”, a declarat el în parlament.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.