Secretarul american pentru comerț, Howard Lutnick, a declarat duminică că smartphone-urile, computerele și alte produse electronice, care tocmai au fost scutite de tarifele ridicate la importurile din China, vor fi supuse unor noi taxe separate, împreună cu semiconductorii, în următoarele două luni, relatează hotnews.ro.

Lutnick a făcut anunțul în cadrul emisiunii „This Week” de pe ABC, care semnalează viitoarele taxe asupra produselor tehnologice esențiale, marchând astfeș cea mai recentă întorsătură de situație a planurilor tarifare ale președintelui Donald Trump, care au bulversat ordinea comercială globală și au zguduit piețele financiare de când au fost anunțate în ceea ce el a numit „Ziua eliberării”, pe 2 aprilie, potrivit Reuters.

Vineri târziu, administrația Trump a exceptat brusc smartphone-urile și alte produse electronice de la tarifele reciproce , o mișcare considerată o pauză pentru firmele de tehnologie, precum Apple și Dell Technologies care se bazează pe importurile din China.

Schimburile de replici ale lui Trump privind tarifele au declanșat un război comercial cu China și au provocat cele mai mari oscilații pe Wall Street de la pandemia COVID din 2020.

Indicele de referință Standard & Poor’s 500 .SPX a scăzut cu peste 10 % de la preluarea mandatului de către Trump, pe 20 ianuarie.

„Un tip de tarif special”

Lutnick a declarat că Trump va promulga „un tip de tarif special concentrat” asupra smartphone-urilor, computerelor și altor produse electronice într-o lună sau două, alături de tarife sectoriale care vizează semiconductorii și produsele farmaceutice.

Howard Lutnick. Sursă foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

El a spus că aceste noi taxe nu se vor încadra în așa-numitele tarife reciproce ale lui Trump, în temeiul cărora taxele asupra importurilor chineze au urcat la 125% în această săptămână.

„El spune că sunt scutite de tarifele reciproce, dar sunt incluse în tarifele pentru semiconductori, care vor apărea probabil într-o lună sau două”, a declarat Lutnick în interviul acordat ABC, prezicând că taxele vor aduce producția acestor produse în Statele Unite.

„Acestea sunt lucruri care țin de securitatea națională, care trebuie să fie fabricate în America”, asusținut Lutnick.

Avertismentul unui miliardar

Prin declarațiile sale, Lutnick a părut să meargă dincolo de ceea ce a fost comunicat sâmbătă, când un oficial al Casei Albe a declarat presei că Trump va lansa în curând o nouă investigație comercială de securitate națională privind semiconductorii, care ar putea duce la alte noi tarife.

Beijingul și-a majorat vineri propriile tarife la importurile din SUA la 125%, lovind în taxele vamale ale lui Trump. China a declarat duminică că evaluează impactul excluderilor pentru produsele tehnologice implementate vineri târziu.

Investitorul miliardar Bill Ackman, care a susținut candidatura lui Trump la președinție, dar care a criticat tarifele, i-a cerut duminică acestuia să suspende tarifele reciproce ample și abrupte impuse Chinei timp de trei luni, așa cum a făcut săptămâna trecută pentru majoritatea țărilor.

„Dacă președintele Trump ar face o pauză de 90 de zile în privința tarifelor impuse Chinei și le-ar reduce temporar la 10%, ar atinge același obiectiv de a determina întreprinderile americane să își relocheze lanțurile de aprovizionare din China, fără perturbarea și riscul pentru aceste întreprinderi pe termen scurt, și ar avea timp să negocieze un acord cu China”, a scris Ackman pe X.

„Doar haos și corupție”

Senatorul american Elizabeth Warren, o democrată, a criticat ultima revizuire a planului tarifar al lui Trump, despre care economiștii au avertizat că ar putea afecta creșterea economică și alimenta inflația.

„Nu există o politică tarifară – doar haos și corupție”, a declarat Warren la emisiunea «This Week» de pe ABC.

Într-un anunț adresat expeditorilor vineri târziu, agenția vamală și de protecție a frontierelor din SUA a publicat o listă a codurilor tarifare excluse de la taxele de import. Lista cuprindea 20 de categorii de produse, inclusiv calculatoare, laptopuri, unități de disc, dispozitive semiconductoare, cipuri de memorie și ecrane cu ecran plat.

Pentru importurile chinezești, excluderea produselor tehnologice se aplică numai tarifelor reciproce ale lui Trump, care au ajuns la 125% în această săptămână.

Taxele anterioare de 20 % impuse de Trump asupra tuturor importurilor chinezești despre care a spus că au legătură cu criza fentanilului rămân în vigoare.

Într-un interviu acordat emisiunii „Meet the Press” de la NBC, Peter Navarro, consilierul comercial al Casei Albe, a declarat că Statele Unite au deschis o invitație Chinei la negocieri, dar a criticat legătura acesteia cu lanțul letal de aprovizionare cu fentanil și nu a inclus-o pe o listă de șapte entități – Regatul Unit, Uniunea Europeană, India, Japonia, Coreea de Sud, Indonezia și Israel – cu care a afirmat că administrația se află în discuții.

„Ei se aliniază în fața ușii lui Jamieson Greer”, a spus Navarro, referindu-se la reprezentantul comercial al SUA.

„China a ales să riposteze”

Greer a declarat în cadrul emisiunii „Face the Nation” de la CBS că nu există încă planuri ca Trump să discute cu președintele chinez Xi Jinping despre tarife, acuzând China că a creat fricțiunile comerciale răspunzând cu propriile sale taxe.

„Singurul motiv pentru care suntem cu adevărat în această poziție acum este că China a ales să riposteze”, a spus el.

Ray Dalio, fondatorul miliardar al celui mai mare fond de hedging din lume, a declarat la emisiunea „Meet the Press” de la NBC că este îngrijorat de posibilitatea ca Statele Unite să intre în recesiune sau chiar mai rău, ca urmare a tarifelor.

„Chiar acum ne aflăm într-un punct decizional și foarte aproape de o recesiune”, a declarat Dalio duminică. „Și sunt îngrijorat de ceva mai rău decât o recesiune dacă acest lucru nu este gestionat bine”.