Războiul comercial escaladează. China a anunțat că ridică taxele vamale pentru produsele americane la 125 de procente, ripostând astfel la decizia președintelui american de a majora taxele pentru importurile din China la 145. Măsura ridică miza unui război comercial care amenință să distrugă lanțurile de aprovizionare globale. Între timp bursele americane au intrat din nou pe roșu, la doar o zi după ce Donald Trump a suspendat taxele vamale majorate, pentru o perioadă de 90 de zile. În acest timp, la Casa Albă, președintele american a participat la ședința cabinetului său, unde a declarat că e mulțumit de cum merg lucrurile.
Donald TRUMP, PREȘEDINTELE STATELOR UNITE ALE AMERICII: „O să fie bine. Cred că totul se va termina foarte bine. Vor exista costuri și probleme de tranziție, dar, în cele din urmă, va fi un lucru minunat.”
Discursul lui Donald Trump a reușit cu greu să calmeze bursele americane. După creșterea de miercuri, bursa de la New York a deschis azi în scădere și principalii indici bursieri au pierdut până la șapte procente, înainte să recupereze parțial înainte de ora închiderii. Au apărut deja acuzații că persoane din administrația Trump manipulează bursa, ca să cumpere acțiuni la prețuri derizorii.
Hakeem JEFFRIES, CONGRESMAN: „Trebuie să aflăm adevărul despre posibila manipulare a pieței bursiere care se desfășoară sub ochii poporului american, inclusiv dacă, și în ce măsură, republicanii din Camera Reprezentanților aveau cunoștință în avans despre decizia lui Trump de a suspenda tarifele nesăbuite pe care le impusese.”
Între timp oficialii lui Trump spun că statele lumii se înghesuie să negocieze noi acorduri economice cu Statele Unite. Mai puțin China, care în această dimineață a ridicat tarifele pentru SUA la 125 de procente, ripostând astfel la decizia lui Trump de a majora taxele pentru importurile din China la 145%. Oficialii chinezi au afirmat că taxele anormal de ridicate impuse de SUA încalcă grav normele comerciale internaționale și economice, legile economice de bază și bunul simț și reprezintă o intimidare și o coerciție complet unilaterală. De asemena sunt și voci care spun că reacția internațională nu e chiar atât de amplă pe cât lasă de înțeles Trump și ai săi.
Kevin HASSETT, DIRECTOR AL CONSILIULUI ECONOMIC SUA: „Există poate 15 țări în acest moment care au făcut oferte explicite, pe care le studiem, le analizăm și decidem dacă sunt suficient de bune pentru a fi prezentate președintelui.”
Liderii lumii sunt încă precauți când vine vorba despre tarifele lui Trump. Iar Comisia Europeană a salutat pauza anunțată de Trump, dar nu a renunțat complet la propriile tarife pentru mărfurile americane.