Moscova vine cu o reactie dura, dupa ce Curtea Constitutionala a anulat legea privind statutul limbii ruse. Senatorul rus Kosacev Konstantin mentioneaza ca in acelasi timp au avut loc doua atacuri asupra limbii ruse in spatiul post-sovietic, Moldova si ucraina. Oficialul spune ca aceasta poate fi o coincidenta, dar in ceea ce priveste continutul, in mod clar nu este. 

Publicat:22.01.2021, 15:49

Oficialul mentioneaza ca pe 16 ianuarie, autoritatile din Ucraina au decis ca toate serviciile publice din tara sa fie acordate doar in limba ucraineana. Astfel, in adresarea sa, Kosaciov crede ca aceste decizii au in comun cursul de integrare europeana si ca hotararile luate ar fi incurajate de Uniunea Europeana. Totodata, acesta ameninta Moldova si Ucraina ca ar putea fi incinse spiritele in Transnistria si Donbas.

Kosacev Konstantin, Presedinte al Comisiei pentru afaceri internationale a Consiliului Federatiei Ruse: "Presedintii acestor doua tari au un lucru in comun: un curs catre integrarea europeana. In consecinta, liderii politici relevanti considera ca incalcarea accentuata a drepturilor cetatenilor de limba rusa, aparent, este o etapa importanta si necesara in drumul catre Europa. Mai mult, exista o impresie din ce in ce mai mare ca in Europa trateaza astfel de abordari cu intelegere, considerandu-le pe deplin in concordanta cu valorile europene, care, desi incalca grav conventiile europene, sunt jurate in mod declarativ la Kiev si Chisinau. Daca am fi vorbit despre limbile tarilor Uniunii Europene, strigatul ar fi urmat imediat, dar in raport cu rusii „totul este permis”, asa cum am vazut deja in exemplele baltice. Un indicator alarmant, deoarece rusofobia devine un element sistemic al politicii europene, incurajata activ de Uniunea Europeana in vecinatatea Rusiei."

In adresarea sa, Kosaciov spune ca in Moldova, o incercare anterioara de „despartire” de limba rusa a fost facuta in 2018 sub regimul Plahotniuc. Acum a urmat una noua, sub presedintele Maia Sandu, ai carei sustinatori ideologici dintre parlamentarii moldoveni au depus o plangere corespunzatoare la Curtea Constitutionala.

Kosacev Konstantin, Presedinte al Comisiei pentru afaceri internationale a Consiliului Federatiei Ruse: "Desigur, aceasta decizie nu este legala, ci exclusiv politica, luata sub presiunea fortelor care se numesc „pro-europene”. Adevarat, acesti politicieni inteleg „integrarea europeana” a tarii lor intr-un mod foarte specific - prin respingerea vechii identitati moldovenesti si a propriei lor stari de stat pentru a se alatura Romaniei. Este o coincidenta faptul ca presedintele Curtii Constitutionale, doamna Manole, si deputatii care au intentat un proces impotriva limbii ruse sunt cetateni ai Romaniei? In consecinta, lupta impotriva limbii ruse pentru acesti politicieni nu se refera atat la limba, cat la un instrument de comunicare interetnica, ci la vectorul geopolitic: pentru a rupe legaturile vechi de secole ale moldovenilor si rusii, ei sunt gata sa calce drepturile nu numai ale moldovenilor, urmarind o politica de romanizare, ci si drepturile a sute de mii de cetateni moldoveni de alte nationalitati, pentru care rusa este ori nativa sau de baza (si acestia sunt rusi, gagauzi, bulgari si ucraineni).

Apropo, reprezentantul guvernului in Curtea Constitutionala si despre Ministrul Justitiei, Fadei Nagachevski, a incercat sa explice judecatorilor ca toate minoritatile etnice din tara folosesc limba rusa ca limba de comunicare, in afara de aceasta, majoritatea covarsitoare a cetatenilor moldoveni vorbesc rusa, de aceea aceasta limba este de facto limba comunicarii interetnice. Totusi, acest lucru nu i-a afectat pe cei carora, teoretic, li se cere sa monitorizeze respectarea drepturilor constitutionale ale cetatenilor Moldovei. In acest context, argumentul doamnei Manole in favoarea abrogarii acestei legi este cu adevarat nedumeritor. Se pare ca legea a dat o pozitie privilegiata limbii ruse, iar eliminarea discriminarii impotriva cetatenilor, spun ei, ar putea contribui la utilizarea unei singure limbi in toata tara. Cu adevarat, libertatea este sclavie, iar razboiul este pace! Instanta a afirmat literalmente: „Oferind limbii ruse un statut similar cu cel al limbii romane, legea contestata reduce puterea de integrare a limbii oficiale”.

Senatorul rus mai spune ca din punct de vedere istoric, limba rusa a fost intotdeauna limba comunicarii interetnice in Moldova si acum indeplineste aceasta functie. Este originar nu numai din etnii rusi care locuiesc in Moldova, ci si din multi moldoveni, ucraineni si gagauzi.

Kosacev Konstantin, Presedinte al Comisiei pentru afaceri internationale a Consiliului Federatiei Ruse: "Si aceasta teza ne adreseaza imediat la doua intrebari importante. In primul rand, in timpul campaniei sale electorale, Maia Sandu a spus in repetate randuri ca doreste sa construiasca o Moldova „in care cetatenii tuturor grupurilor etnice sa se simta in siguranta, in care drepturile lor, inclusiv dreptul de a-si folosi limba, sa fie protejate in mod fiabil”. Daca doamna presedinte sustine acum decizia Curtii Constitutionale, atunci aceasta va arata, fara indoiala, atitudinea ei personala si politica fata de promisiunile si obligatiile pe care le-a declarat anterior. In acest sens, va fi foarte dificil sa realizam un alt obiectiv declarat de ea: stabilirea unor relatii bune cu Rusia si rezolvarea multor probleme care s-au acumulat intre tarile noastre.

Si in al doilea rand, nu mai putin important. Decizia Curtii Constitutionale impinge Moldova si mai departe de solutionarea conflictului transnistrean. Este greu de imaginat ca locuitorii din stanga Nistrului, care au suferit o tragedie in urma cu 30 de ani, cauzata de aceeasi problema lingvistica si de aceeasi dorinta a autoritatilor de la Chisinau de a efectua o romanizare violenta, ar dori brusc sa se reintegreze cu o astfel de Republica Moldova.

Ei bine, asteptata „tacere” vorbitoare a autoritatilor europene va deveni un semnal important pentru Donbass, confirmand pe deplin temerile locuitorilor sai cu privire la inevitabila discriminare bazata pe nationalitate si limba in Ucraina, cu conivinta absoluta a europenilor. Care, dupa cum stiti, sunt foarte „preocupati umanitar” in toate celelalte cazuri de incalcare a drepturilor minoritatilor."

Ieri, Curtea Constitutionala a declarat ca legea care oferea statul special limbii ruse, votata luna trecuta intr-o sedinta nocturna de majoritatea PSRM-Pentru Moldova, este neconstitutionala. Socialistii au spus ca decizia este politica. In timp ce magistratii analizau sesizarea depusa de trei deputati, afara era protest.

Modificarile la legea cu privire la functionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova au fost votate de catre deputatii PSRM – Pentru Moldova la sedinta nocturna a Parlamentului din 16 decembrie 2020, de la care deputatii din opozitie au plecat in semn de protest.

Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputati socialisti si prevedea acordarea unui statut special limbii ruse, mai exact institutiile de stat erau obligate sa ofere informatii atat in scris, cat si verbal, in limba rusa, in egala masura cum o fac in limba romana. 

Citeste si :  Reactia Socialistilor dupa ce Curtea Constitutionala a declarat ca legea care oferea statul special limbii ruse este neconstitutionala - VIDEO
Sursa: