Kremlinul a salutat joi declarațiile lui Donald Trump, care a calificat Crimeea drept un teritoriu ”pierdut” de mulți ani, subliniind că aceasta este o poziție similară cu cea a Moscovei, scrie știrileprotv.ro

Peninsula ucraineană, anexată de Rusia în 2014, se află în centrul unei creșteri a tensiunilor între Ucraina și Rusia în ultimele zile, relatează AFP.

„Aceasta corespunde (...) cu ceea ce noi spunem de mult timp”, a comentat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, referindu-se la poziția exprimată de Donald Trump.

Trump îl atacă dur pe Zelenski

Donald Trump a lansat miercuri un atac violent la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a acuzat de declarații „incendiare” referitoare la Crimeea. Trump a publicat un mesaj lung și virulent pe platforma sa Truth Social, în care l-a criticat pe Zelenski pentru refuzul de a recunoaște suveranitatea Rusiei asupra peninsulei.

Trump a declarat: „Zelenski poate avea pacea sau poate lupta încă trei ani înainte să piardă toată țara”. De asemenea, Trump a subliniat că „suntem foarte aproape de un acord, dar acest om care nu are cărțile în mână trebuie acum să-l închidă”.

Trump l-a acuzat pe Zelenski că a reafirmat public că Ucraina nu va recunoaște suveranitatea Rusiei în Crimeea, subliniind că „nu e nimic de discutat... Acesta este teritoriul nostru”.

Declarațiile lui Zelenski

Președintele american a catalogat declarația lui Zelenski drept „foarte prejudiciabilă negocierilor de pace cu Rusia”, afirmând că „Crimeea a fost pierdută acum mulți ani și nici măcar nu este un subiect de discuție”. Trump a adăugat că „declarațiile incendiare ca cele ale lui Zelenski îngreunează rezolvarea acestui conflict”.

Donald Trump, care urmează să își marcheze în curând primele 100 de zile de guvernare, a declarat că vrea să accelereze gestionarea războiului din Ucraina, promițând că va „rezolva” conflictul încă din prima zi a președinției sale.

Mai multe publicații americane susțin că problema recunoașterii suveranității Rusiei asupra Crimeei este unul dintre punctele necesare în vederea semnării unui tratat de pace cu Ucraina. De asemenea, o altă revendicare rusă, susținută de Statele Unite, este ca Ucraina să nu adere la NATO.