Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a asigurat joi că Moscova este pregătită pentru un acord care să pună capăt războiului din Ucraina, după avertismentul lui Donald Trump către Vladimir Putin în urma atacurilor mortale asupra Kievului, informează AFP, potrivit hotnews.ro.
Atacul Rusiei din noaptea de miercuri spre joi, în timpul căruia 70 de rachete și 145 de drone au vizat în total șase regiuni și au făcut 12 morți la Kiev, potrivit autorităților ucrainene, a intervenit într-un moment în care negocierile laborioase întreprinse de președintele american Donald Trump se încing pe problema peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014.
Liderul de la Casa Albă „vorbește despre un acord și suntem gata să încheiem un acord, dar anumite elemente specifice trebuie încă puse la punct”, a afirmat Lavrov într-un interviu difuzat joi seara de postul american CBS.
„Există mai multe semne care arată că mergem în direcția bună”, a precizat șeful diplomației ruse, lăudându-l pe Donald Trump ca fiind „probabil singurul lider de pe planetă care recunoaște necesitatea de a aborda cauzele profunde ale situației”.
„Compromis” cu Rusia
Președintele american a declarat săptămâna aceasta că este „foarte aproape” de un compromis cu Rusia pentru a pune capăt războiului declanșat de invazia pe scară largă lansată de Rusia în februarie 2022.
El a atribuit responsabilitatea pentru blocajul actual al negocierilor președintelui ucrainean Volodimir Zelenski iar informațiile divulgate de oficialii americani sugerează concesii majore din partea Kievului.
Însă ultimele bombardamente mortale l-au determinat să renunțe la tonul foarte conciliant adoptat în ultima perioadă față de Vladimir Putin.
„Vladimir, OPREȘTE-TE!”, a scris Donald Trump pe platforma sa Truth Social, adăugând că nu este „mulțumit” de aceste lovituri „foarte prost sincronizate”.
Rachetă nord-coreeană folosită în atacul asupra Kievului, acuză Zelenski
În timp ce armata rusă a declarat că a „lansat un atac masiv cu arme de precizie cu rază lungă de acțiune” împotriva mai multor întreprinderi legate de complexul militar-industrial ucrainean, Lavrov a insistat la CBS că forțele ruse vizează „numai obiective militare sau locurile civile utilizate de armată”.
Bilanțul numai în capitala ucraineană este unul dintre cele mai grele din ultimele luni.
În vestul Kievului, jurnaliștii AFP au văzut cadavre zăcând pe jos, clădiri avariate și carbonizate, iar echipele de salvare căutând eventuale victime sau supraviețuitori în dărâmături.
Volodimir Zelenski, care și-a scurtat vizita în Africa de Sud, a acuzat Rusia că a folosit o rachetă „fabricată în Coreea de Nord” în timpul acestor atacuri.
Rușii și-au intensificat atacurile terestre
El a afirmat, de asemenea, că armata rusă a încercat să profite de aceste bombardamente aeriene masive pentru a-și intensifica ofensiva terestră.
„În timp ce grosul forțelor noastre se concentra pe protecția împotriva rachetelor și dronelor, rușii și-au intensificat considerabil atacurile terestre”, a declarat el pe Telegram, adăugând că acest asalt a fost respins.
Valul de rachete și drone explozive lansate de Rusia survine într-un moment critic pentru procesul de negociere inițiat de Donald Trump pentru a pune capăt războiului declanșat de Moscova în februarie 2022, care s-a soldat cu cel puțin zeci de mii de morți de ambele părți.
Emisarul american Steve Witkoff este așteptat la Moscova până la sfârșitul săptămânii, în timp ce Donald Trump și Volodimir Zelenski vor fi prezenți la funeraliile Papei Francisc, sâmbătă, la Roma.
Presa a relatat despre discuții ruso-americane privind recunoașterea anexării de către Rusia a Crimeei, peninsula ucraineană al cărei control a fost preluat de Moscova în 2014.
Zelenski cere mai multă presiune asupra Rusiei
Fără a recunoaște în mod explicit acest lucru, Trump a considerat însă săptămâna aceasta că teritoriul este „pierdut” pentru Ucraina, în timp ce vicepreședintele său, JD Vance, a sugerat „înghețarea liniilor teritoriale la un nivel apropiat de cel actual”.
Zelenski a revenit asupra subiectului joi, înainte de a părăsi în grabă Pretoria: „Facem tot ceea ce ne-au propus partenerii noștri, cu excepția a ceea ce contravine legislației și Constituției” ucrainene privind integritatea teritorială a țării, inclusiv Crimeea, a subliniat el, cerând, dimpotrivă, „mai multă presiune asupra Rusiei”.
În acest sens, Donald Trump a dat asigurări joi în fața presei că Statele Unite exercită „o presiune puternică” asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului, adăugând că Moscova va face „o concesie destul de mare” acceptând să nu ocupe întreaga țară.
Primit de Donald Trump, șeful NATO, Mark Rutte, a părut să contrazică declarațiile președintelui american care acuza Kievul că împiedică negocierile de pace.
„Cred că acum există ceva pe masă, iar ucrainenii joacă cu adevărat jocul. Și cred că mingea este clar în terenul Rusiei acum”, a declarat Rutte la Washington. „În ultimele zile s-au făcut pași uriași”.