Rebelii Houthi din Yemen au anunțat, duminică seară, că vor impune o blocadă aeriană „cuprinzătoare” asupra Israelului, luând în vizor în mod repetat aeroporturile israeliene, ca ripostă la decizia Israelului de a extinde ofensiva din Gaza, relatează Reuters, potrivit hotnews.ro.

Rebelii Houthi, grupare aliniată Iranului, a revendicat atacul cu rachetă care a lovit în apropierea Aeroportului Internațional Ben Gurion din Israel, cel mai recent dintr-o serie de atacuri, spunând că acționează în solidaritate cu palestinienii din Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis răzbunare.

Majoritatea atacurilor lansate din Yemen au fost interceptate de sistemele israeliene de apărare antirachetă, deși o dronă a lovit Tel Avivul anul trecut. Racheta de duminică a fost singura neinterceptată dintr-o serie de rachete lansate începând cu luna martie.

Amenințarea cu privire la aeroporturile israeliene a fost emisă de Centrul de coordonare a operațiunilor umanitare al grupării Houthi, un organism înființat anul trecut pentru a asigura o legătură între forțele Houthi și operatorii de transport maritim comercial, care a descris Aeroportul Ben Gurion drept principala țintă.

Avertismentul rebelilor Houthi către companiile aeriene internaționale

În comunicatul Houthi este atașat un e-mail despre care susține că a fost trimis către Asociația Internațională de Transport Aerian, organismul global al companiilor aeriene, și Organizația Aviației Civile Internaționale din cadrul ONU.

Forțele Houthi au cerut „tuturor companiilor aeriene internaționale să ia în considerare cu seriozitate acest anunț… și să anuleze toate zborurile către aeroporturile inamicului criminal israelian, pentru a proteja siguranța aeronavelor și a pasagerilor lor”, se arată în e-mail.

Cabinetul de securitate al Israelului a aprobat planurile pentru extinderea operațiilor în Fâșia Gaza, semnalând că încercările de oprire a luptelor și de eliberare a ostaticilor ținuți de Hamas nu au înregistrat progrese.

„Creștem presiunea cu scopul de a-i aduce înapoi pe oamenii noștri (pe ostatici, n.r) și de a învinge Hamas”, le-a spus generalul-locotenent Zamir, șeful armatei, trupelor israeliene.

După colapsul armistițiului în martie, trupele israeliene au creat zone tampon ample în Fâșia Gaza, înghesuind populația de 2,3 milioane de palestinieni în porțiuni și mai înguste din centrul enclavei și de pe coastă. Totodată, a fost instituită o blocadă israeliană în privința ajutorului umanitar.