Peste 2.400 de militari si specialisti din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamala Romana, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Administratia Nationala a Penitenciarelor au participat la parada militara organizata in Piata Arcului de Triumf din Bucuresti cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Publicat:01.12.2023, 13:54

UPDATE 12.15. 

Parada militara organizata la Bucuresti cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei s-a incheiat. Se estimeaza ca, in total la parada, au asistat 100.000 de persoane, fiind cea mai mare prezenta inregistrata. Ceremonia militara dedicata Zilei Nationale a Romaniei s-a incheiat cu defilarea militarilor Brigazii 30 Garda "Mihai Viteazul". Comandantul paradei a fost generalul-maiorul Ciprian Marin, seful Statului Major al Fortelor Terestre. La parada militara din Capitala au asistat presedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, presedintele Senatului, Nicolae Ciuca, presedintele interimar al Camerei Deputatilor, Alfred Simonis, membri ai Guvernului, sefi de institutii, reprezentanti ai corpului diplomatic si ai cultelor religioase, politicieni, veterani. Publicul prezent in Piata Arcului de Triumf poate vizita standuri expozitionale cu tehnica militara, care vor fi amplasate in zona pana la ora 14,00.  

UPDATE 11.00 Parada militara organizata la Bucuresti cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei a inceput la ora 11.00 in Piata Arcului de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei, inaugurat acum 87 de ani, in prezenta Regelui Carol al II-lea si a Reginei Maria. In deschiderea manifestarii, s-a intonat Imnul National de catre muzicile militare reunite ale Garnizoanei Bucuresti, alaturi de baritonul Stefan-Alexandru Constantin, solist al Ansamblului Artistic "Doina" al Armatei, si corul Academiei Tehnice Militare "Ferdinand I", format din 100 de studenti. In timpul intonarii Imnului de stat, au fost trase douazeci si una de salve de tun, in semn de salut, folosindu-se munitie de manevra.

Presedintele Klaus Iohannis a depus o coroana de flori in memoria eroilor cazuti pe campurile de lupta pentru reintregirea neamului romanesc. Ulterior, a fost tinut un moment de reculegere in memoria eroilor care s-au jertfit pe campurile de lupta.

La parada sunt prezenti premierul Marcel Ciolacu, presedintele Senatului, Nicolae Ciuca, presedintele interimar al Camerei Deputatilor, Alfred Simonis, membri ai Guvernului, sefi de institutii, reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, precum si ai cultelor religioase, politicieni, veterani.

Fondul sonor al defilarii este asigurat de muzicile militare ale Armatei, din garnizoana Bucuresti: Muzica Reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale, Muzica militara a Brigazii 30 Garda "Mihai Viteazul", Muzica militara a Brigazii 1 Mecanizate "Argedava" si elevii Centrului de Instruire pentru Muzici Militare.

Stire initiala: La parada militara, care va avea loc incepand cu ora 11,00, dispozitivul de defilare al tehnicii militare este alcatuit din circa 150 mijloace tehnice. In blocul de parada vor defila aproximativ 250 de militari straini, in cadrul unor detasamente din Belgia, Franta, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii si Tarile de Jos, precum si militari din tarile aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul Romaniei. 

Militarii straini sunt prezenti cu 23 de mijloace tehnice. Avioane si elicoptere vor survola Piata Arcului de Triumf la parada de 1 Decembrie. Dupa incheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent in Piata Arcului de Triumf va putea vizita standuri expozitionale cu tehnica militara, care vor fi amplasate in zona pana la ora 14,00.

 Sarbatorirea celor 105 de ani de la Marea Unire a provinciilor romanesti intr-un singur stat este onorata de militarii romani prin ceremonii si defilari cu personal si tehnica militara in garnizoanele din tara in care sunt dislocate mari unitati si unitati militare. Totodata, Drapelul national va fi arborat in toate institutiile militare din tara, iar la bordul navelor maritime si fluviale se va ridica Marele Pavoaz. 

In garnizoana Alba Iulia, incepand cu ora 14,00, la Monumentul 'Marii Uniri' vor fi depuse coroane si jerbe de flori, activitatea fiind urmata, de la ora 15,00, de ceremonia militara, in zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte peste 1.000 de militari si specialisti din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Administratia Nationala a Penitenciarelor, specialisti de la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia si Filiala Alba-Iulia a organizatiei Crucea Rosie Romana, cu aproximativ 70 de mijloace tehnice terestre si aeronave militare. 

Din dispozitivul de defilare vor face parte militari si tehnica de lupta din Polonia si Franta, care isi desfasoara activitatea in tara noastra, in cadrul Brigazii Multinationale Sud-Est si Grupului de lupta al NATO de la Cincu.