Preturile la produse de consum au inceput sa scada in China, in iulie, in timp ce preturile la poarta fabricii si-au continuat si ele declinul, relateaza Reuters. China se straduieste sa-si stabilizeze economia si sa revitalizeze cererea, in conditiile in care tara se confrunta cu o recuperare dificila post-Covid si cu intrare in deflatie, scrie digi24.ro.

Indicele preturilor la bunurile de consum a scazut in iulie cu 0,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat Agentia Nationala de Statistica, miercuri. Totusi e vorba de o cadere mai usoara decat estimarea mediana de 0,4%. 

E vorba de primul puseu deflationist in China din februarie 2021. In iunie, indicele a stagnat. 

In schimb, indicele preturilor de productie a scazut pentru a zecea luna consecutiva, mai jos cu 4,4% fata de aceeasi luna a anului precedent, dupa o cadere de 5,4% luna trecuta, fata de iunie 2022. Estimarile prevedeau o cadere de doar 4,1%. 

Recuperarea economica a Chinei s-a lovit de un zid in primul sfert al anului, in conditiile in care cererea interna si externa s-au micsorat. Autoritatile chineze au incercat sa revitalizeze economia cu un val de politici de sustinere, insa efectul nu a fost cel scontat.

„Ambii indicatori au scazut fata de anul trecut, ceea ce confirma deflatia economica”, spune Xing Zhaopeng, strateg pentru China la ANZ. 

Xing spune ca se astepta ca indicele preturilor bunurilor de consum sa graviteze in jurul valorii zero in a doua jumatate a anului, spunand ca „va fi dificil sa manevrezi politica monetara. Biroul politic al partidului comunist a cerut o rata de schimb stabila a yuanului, fapt ce ar intra in conflict cu politicile de relaxare monetara”. 

Aceste noi cifre provoaca temeri ca economia Chinei ar putea sa intre intr-o perioada de stagnare precum cea a Japoniei din „deceniile pierdute”, perioada de dupa anii 1990, cand economia japoneza a franat brusc dintr-o crestere masiva in perioada anilor 1970 si 1980. Ea nu si-a revenit nici pana astazi. 

Totusi, autoritatile chineze au incercat sa minimalizeze situatia – Liu Guoqiang, viceguvernatorul bancii centrale a spus ca „nu exista riscuri deflationiste in China in a adoua jumatate a anului”, dar a precizat ca economia trebuie sa revina la normal dupa pandemie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: