Reducerile administraţiei Trump la Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), care furnizează 40% din fondurile umanitare la nivel mondial, ar putea duce la 14 milioane de decese, potrivit unui studiu, ceea ce ar putea „opri – şi chiar inversa – două decenii de progrese în domeniul sănătăţii în rândul populaţiilor vulnerabile”, relatează France24, citată de News.ro, potrivit g4media.ro.
Mai mult de 14 milioane dintre cele mai vulnerabile persoane din lume, dintre care o treime sunt copii mici, ar putea muri din cauza desfiinţării ajutorului extern al SUA de către administraţia Trump, a proiectat marţi o cercetare.
Studiul din prestigioasa revistă Lancet a fost publicat în timp ce liderii mondiali şi de afaceri se reunesc săptămâna aceasta în Spania pentru o conferinţă a ONU, în speranţa de a sprijini sectorul ajutorului aflat în dificultate. Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a furnizat peste 40 % din finanţarea umanitară globală până la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă în ianuarie.
Două săptămâni mai târziu, Elon Musk, pe atunci consilier apropiat al lui Trump – şi cel mai bogat om din lume – s-a lăudat că a trecut agenţia „prin maşina de tocat lemne”. Reducerile de fonduri „riscă să oprească brusc – şi chiar să inverseze – două decenii de progrese în domeniul sănătăţii în rândul populaţiilor vulnerabile”, a avertizat coautorul studiului, Davide Rasella, cercetător la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal).