​Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la varsta de 96 de ani. Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron in 1952, avand o domnie de 70 de ani.

Anuntul a fost facut de catre Palatul Buckingham.

Regina a fost o prezenta activa de-a lungul intregii sale vieti, ultima aparitie fiind la intalnirea cu noul premier al Marii Britanii, Liz Truss.

Britanicii au sarbatorit in iunie jubileul de platina al Reginei Elisabeta a II-a, la implinirea a sapte decenii de domnie. Niciodata un suveran britanic nu a domnit atat de mult. Este putin probabil ca un altul sa atinga o astfel de longevitate: Charles, printul mostenitor are 73 de ani, fiul sau in curand 40 de ani.

Copilaria Reginei Elisabeta a II-a, primul copil al Regelui George al VI-lea

Printesa Elizabeth Alexandra Mary de Winsdor s-a nascut la 21 aprilie 1926, la Londra, fiind primul copil al printului Albert, duce de York (viitorul rege George al VI-lea), cel de-al doilea fiu al regelui George al V-lea si al reginei Mary, si al Elisabetei Bowes-Lion, ducesa de York (Regina-Mama).

A fost botezata la Palatul Buckingham, la 29 mai 1926. Lilibet, dupa cum era strigata de membrii familiei sale, si-a petrecut primii ani de viata in resedinta londoneza din Piccadilly 145, apartinand parintilor sai, si la White Lodge in Richmond Park. A copilarit in casele de la tara ale bunicilor sai paterni si materni. In 1930, s-a nascut sora sa, printesa Margaret Rose (care a murit la 9 februarie 2002).

Printesele au studiat acasa, asemenea altor fete ce proveneau din familii instarite. Au luat lectii de franceza, matematica, istorie, dar si lectii de dans, muzica si arta, echitatie si inot. Odata cu urcarea pe tron a tatalui sau, printesa Elisabeta a inceput sa studieze istoria si dreptul constitutional, pregatindu-se pentru o viitoare domnie, potrivit biografiei publicate pe site-ul royal.gov.uk.

Soarta printesei Elisabeta s-a schimbat in intregime odata cu decesul bunicului sau, suveranul George al V-lea, la 20 ianuarie 1936. Regele Edward al VIII-lea a abdicat in decembrie 1936, tronul revenindu-i ducelui Albert de York, primul in linia de succesiune, tatal printesei, care a devenit regele George al VI-lea. Dupa ce tatal sau a urcat pe tron, printesa Elisabeta a devenit mostenitoare a tronului, luand titlul Alteta Sa Regala Printesa Elisabeta.

Regina Elisabeta a II-a - faimosul discurs pe care l-a rostit la doar 14 ani

Izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial a determinat mutarea printeselor, pentru siguranta lor, la Castelul Windsor, unde au stat aproape intreaga perioada.

De aici, printesa in varsta de doar 14 ani a rostit faimosul sau discurs transmis la radio, prin care ii sustinea pe copiii din Marea Britanie care fusesera evacuati din locuintele si familiile lor: "in cele din urma totul va fi bine; caci Dumnezeu va avea grija de noi si ne va da victorie si pace".

In curand, printesa a inceput sa isi asume si alte atributii publice. Numita de tatal sau, regele George al VI-lea, "colonel-in-chief" al Garzii de Grenadieri, Elisabeta a avut prima sa aparitie publica in 1942, cand a inspectat trupele.

De asemenea, a inceput sa-si insoteasca parintii in vizitele oficiale pe care acestia le efectuau in tara. Printesa s-a alaturat, in 1945, Serviciului Teritorial Auxiliar pentru a ajuta in efortul de razboi. A invatat si s-a calificat alaturi de alte femei, devenind sofer de camion militar, dar si mecanic. Munca sa de voluntariat a durat doar cateva luni, dar i-a aratat printesei o lume diferita fata de cea regala.

Regina Elisabeta a II-a, casatorita cu Printul Philip peste sapte decenii

La 9 iulie 1947, era anuntata logodna printesei Elisabeta si a printului Philip Mountbatten, fiul printului Andrew al Greciei. Cei doi se cunoscusera cu 13 ani in urma, la nunta verisoarei printului Philip, printesa Marina a Greciei cu ducele de Kent, unchi al printesei Elisabeta. Casatoria a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey din Londra, conform www.royal.uk. Printul Philip, care a efectuat serviciul militar in Marina Britanica, a devenit, in urma casatoriei, duce de Edinburgh. Cuplul regal a avut patru copii: printul Charles de Wales, mostenitorul tronului (14 noiembrie 1948), printesa Anne (1950), printul Andrew (1960) si printul Edward (1964).

Printesa Elisabeta a facut vizite oficiale alaturi de ducele de Edinburgh in Franta si in Grecia, iar in toamna anului 1951 cei doi au vizitat Canada. Printesa a vizitat, de asemenea, Malta, de mai multe ori, in timp ce printul Philip se afla stationat pentru indatoriri in cadrul marinei. Starea de sanatate a regelui George al VI-lea s-a deteriorat in aceasta perioada, printesa Elisabeta si sotul sau preluand o serie de indatoriri regale.

Ceremonia incoronarii Reginei Elisabeta a II-a

In 1952 au plecat intr-o calatorie in Australia si Noua Zeelanda, cu o escala in Kenya. Aici, la 6 februarie 1952, printesa Elisabeta a primit vestea mortii tatalui sau.

Tanara printesa, in varsta de 25 de ani, a devenit regina a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, sub numele de Elisabeta a II-a. Incoronarea oficiala a avut loc la Westminster Abbey, la 2 iunie 1953, ceremonia fiind condusa de Geoffrey Fisher, arhiepiscop de Canterbury. Intreaga ceremonie a fost transmisa la radio, insa, pentru prima oara, a fost transmisa si la televizor in intreaga lume.

Regatul Unit era, in acel moment, un imperiu impresionant, format din dominioane si posesiuni. In anii 1950 si 1960, multe dintre acestea si-au declarat independenta, Imperiul Britanic devenind "Commonwealth of Nations". In 1953, Regina si sotul sau au plecat intr-un turneu care a durat sase luni, in care au vizitat 13 tari.

A devenit primul monarh care a vizitat Australia si Noua Zeelanda. In 1965 a vizita oficial, pentru prima data, Germania.

In 1973, a participat la Conferinta Commonwealth-ului de la Ottawa, Canada si, in 1976, a calatorit in Statele Unite ale Americii. In acelasi an, a deschis Jocurile Olimpice de Vara din Canada. In 1979, suverana a calatorit in Kuweit, Bahrain, Arabia Saudita, Qatar, Emiratele Arabe Unite si Oman, o vizita care a atras atentia si respectul la nivel international. Regina Elisabeta a II-a a intreprins, in 2011, o vizita istorica in Irlanda, fiind prima vizita a unui monarh britanic din 1911.

Ceremonii impresionante, care au cuprins si numeroase vizite in strainatate, au fost organizate in 1977, cu prilejul Jubileului de Argint, marcand 25 de ani de domnie ai Reginei. In 2002 a fost aniversat Jubileul de Aur, in 2012, Jubileul de Diamant si in 2017, Jubileul de Safir, eveniment ce a marcat implinirea a 65 de ani de la urcarea pe tronul Marii Britanii. La 9 septembrie 2015, Elisabeta a II-a a devenit monarhul britanic cu cea mai indelungata domnie, depasind-o pe cea a reginei Victoria (1837-1901).

Monarh activ si sustinator al indatoririlor regale, de la cele oficiale statale la cele filantropice, regina Elisabeta a II-a a adus in centrul atentiei, prin actiunile sale, afirmarea identitatii nationale si unitatea, continuitatea, dar si stabilitatea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Regina este comandantul suprem al fortelor armate si guvernatorul suprem al Bisericii Angliei, il desemneaza pe primul ministru, pe ceilalti ministri, pe arhiepiscopi si episcopi. Regina este sursa onorurilor, conferind medalii si ordine. Regina a avut sub patronajul sau peste 600 organizatii caritabile sau cu scop educativ si social, 400 dintre acestea fiind infiintate in 1952.

In ultimii ani, regina si-a limitat programul de vizite peste hotare, dar a continuat sa primeasca la Palatul Buckingham inalti oaspeti din strainatate. Totodata, si-a redus implicarea in activitatile organizatiilor si institutiilor de caritate, academice si sportive si a transferat numeroase indatoriri regale si patronaje printului Charles, mostenitorul tronului, fiului sau William si altor oficiali regali. Ea indeplineste in continuare indatoriri regale simbolice, precum deschiderea sesiunii Parlamentului britanic.

In 2020, in contextul pandemiei de coronavirus, regina Elisabeta a II-a si printul Philip au parasit Palatul Buckingham si s-au mutat la Castelul Windsor, resedinta regala situata la vest de Londra. O serie de angajamente publice ale reginei au fost anulate. Prima aparitie publica a reginei, in 2021, a avut loc la 31 martie, la un eveniment ce a marcat centenarul Royal Australian Air Force si care a fost organizat la CWGC Air Forces Memorial din Surrey, un monument situat la mica distanta de Castelul Windsor.

Pe fondul mai multor probleme de sanatate, la 9 aprilie 2021, sotul sau, printul consort Philip a incetat din viata la varsta de 99 de ani. Regina a decretat opt zile de doliu national. Funeraliile au avut loc la 17 aprilie, ducele de Edinburgh fiind inmormantat la Capela St. George de la Castelul Windsor.

Printul Philip s-a retras din viata publica la 2 august 2017, dupa un parcurs de 65 de ani, in cursul caruia a onorat in total 22.219 angajamente individuale, a efectuat 637 de vizite oficiale in strainatate si a rostit aproape 5.500 de discursuri. La 20 noiembrie 2017, regina Elisabeta a II-a si printul Philip au devenit primul cuplu din istoria monarhiei britanice care si-a celebrat nunta de platina, eveniment care a fost marcat de clopotele catedralei Westminster.

Sursa: