O coliziune de-a lungul erei care a dat nastere Himalayei, cel mai inalt lant muntos al lumii, ar putea, conform unor cercetari recente, sa fie si cauza unei posibile divizari a Tibetului in doua parti, scrie stirileprotv.ro.

Publicat:22.01.2024, 18:08

Coliziunea placilor tectonice indiene si euroasiatice a inceput acum 60 de milioane de ani, atunci cand o insula, cunoscuta acum sub numele de India, s-a ciocnit cu continentul, scrie Business Insider.

Marginea placii euroasiatice s-a ridicat in cute in timp ce India a exercitat presiune asupra ei, ducand la formarea lantului muntos Himalaya.

Coliziunea in miscare lenta continua si in prezent, ceea ce inseamna ca placa euroasiatica se mai onduleaza si ca muntii Himalaya continua sa creasca. Cu toate acestea, o necunoscuta pentru oamenii de stiinta a fost directia exacta a placii indiene. Se deplaseaza direct sub placa euroasiatica, alunecand sub aceasta? Sau se infinge mai adanc in stratul de mantie de dedesubt?

Noile cercetari descriu o imagine haotica in care ambele scenarii au loc: Placa indiana se desprinde, cu crusta sa superioara plina de flotabilitate despartindu-se de stratul sau dens inferior.

Mai mult, acest proces creeaza o despartire verticala in placa de sub Tibet, pe masura ce portiunea care se desprinde se rupe de o regiune adiacenta care nu se desprinde, arata noile descoperiri.

Asta nu inseamna ca se va deschide o crapa uriasa la suprafata Tibetului. Mai degraba, pare sa se intample mult mai mult in adancime decat realizasera oamenii de stiinta.

Cu toate acestea, aceasta „ruptura a placii” sub Tibet ar putea provoca cutremure periculoase in regiune. Cercetarea nu a fost inca supusa revizuirii de catre alti specialisti, dar a fost prezentata in cadrul intalnirii Uniunii Geofizice Americane in decembrie, iar o versiune preprint a articolului a fost publicata online.

Nu stiam ca continentele ar putea actiona astfel si acest lucru este destul de fundamental pentru stiinta solidului terestru”, a declarat Douwe van Hinsbergen, un geodinamist al Universitatii Utrecht, care nu a fost implicat in cercetare, pentru revista Science.

Simon Klemperer, un geofizician de la Universitatea Stanford, a colaborat cu colegii de la trei institutii de cercetare chineze pentru a reconstitui aceasta imagine a placilor. Ei au studiat unde trec undele seismice in straturile adanci de dedesubt, au examinat locurile cutremurelor sub Tibet si au analizat gazele care se ridica in izvoarele termale de deasupra.

Noi presupunem ca aceasta ruptura a placii ar putea diviza lantul muntos de-a lungul intregii sale lungimi”, au scris oamenii de stiinta intr-un rezumat al descoperirilor lor.

Muntii Himalaya se intind de-a lungul marginii de sud a Tibetului, care se afla pe un platou la aproximativ 4.000 de metri deasupra nivelului marii.

Desi nu s-a documentat inca o legatura directa, aceste schimbari profunde in pamant ar putea afecta cutremurele la suprafata, a declarat van Hinsbergen pentru Science. Oamenii de stiinta au crezut de mult ca acest tip de rupere poate sa apara atunci cand placile continentale se ciocnesc, dar aceasta este prima data cand acest fenomen este surprins „in flagrant delict”.

Africa, continentul care se rupe in doua

In 5 pana la 10 milioane de ani, un nou ocean ar putea traversa continentul si ar putea transforma Africa de Est intr-o insula.

Africa se desparte in doua continente incet, dar sigur. Acesta este un proces extrem de lung, care va dura milioane de ani, dar va duce in cele din urma la o parte din Africa de Est rupta de restul continentului, rezultand probabil aparitia unui nou ocean intre cele doua mase de uscat, scrie iflscience.com.

Aceasta descoperire este asociata cu Sistemul de Rift din Africa de Est (EARS), una dintre cele mai mari rupturi din lume care se intinde pe mii de kilometri, prin mai multe tari, inclusiv Etiopia, Kenya, Republica Democrata Congo, Uganda, Rwanda, Burundi, Zambia, Tanzania, Malawi si Mozambic.

Acest sistem inseamna ca placa africana se imparte in doua placi - placa somaleza, mai mica, si placa nubiana, mai mare - care se indeparteaza una de cealalta cu un ritm foarte lent de doar cativa milimetri pe an, conform unui studiu din 2004.

In 2018, vestea ca a aparut o fisura in Kenya a devenit virala, multi sustinand ca aceasta este o dovada ca Africa s-a rupt in doua chiar sub ochii nostri. In timp ce aceasta scena era legata de EARS, este putin probabil sa o prezinti drept o dovada a marii despartiri a Africii.

Dupa cum a raportat IFLScience la acea vreme, aceea a fost probabil doar o expresie foarte localizata a activitatii regulate de rifting a vaii. EARS se afla in procesul actual de aproximativ 25 de milioane de ani, iar crapatura din Kenya a fost o dovada indirecta a ceea ce se intampla pe continent.

Cu toate acestea, in alte 5 pana la 10 milioane de ani, schimbarile in EARS ar putea duce la o lume cu care ar arata drastic. In acest interval de timp, este posibil sa vedem o noua forma de ocean intre placa somaleza si cea nubiana. Marele continent Africa isi va pierde umarul estic si o mare vasta va desparti Africa de Est.

Oricat de ciudat ar parea, merita sa ne amintim ca suprafata Pamantului este intr-o stare constanta de flux. Procesul este atat de lent incat oamenii nu il pot percepe.

Infatisarea lumii asa cum o cunoastem este relativ noua. Pamantul si marea pe care le vedem astazi - din Eurasia, Americi, Africa, Antarctica si Oceania - sunt produsul unor placi tectonice vaste care se unesc ca un puzzle. Foarte incet, insa, aceste piese de puzzle se misca la o scara de timp de milioane de ani.

Despartirea Africii de Est va fi doar o alta pagina din aceasta uriasa carte de povesti geologice.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.