Aeroporturile din întreaga Uniune Europeană care dispun de echipamente capabile să scaneze conținutul recipientelor mari cu lichide vor putea renunța în curând la regula care îi obligă pe pasageri să arunce sticlele și majoritatea recipientelor mai mari de 100 ml atunci când trec prin controlul de securitate, relatează Euronews, transmite hotnews.ro

Comisia Europeană a confirmat pentru Euronews că această modificare, relatată inițial de cotidianul italian Il Corriere della Sera, este în curs de pregătire.

Conform normelor actuale ale UE, lichidele, aerosolii și gelurile (LAG-uri) incluse în bagajul de mână trebuie, în general, să fie ambalate în recipiente care să nu depășească 100 ml, deși se fac excepții pentru diete speciale, produse pentru bebeluși și medicamente.

Regula se datorează faptului că echipamentele tradiționale de control, precum aparatele cu raze X, nu pot detecta eficient explozibilii lichizi.

Ce s-a schimbat privind regula impusă pe aeroporturi pentru bagajele de mână

Însă noi sisteme de detecție a explozibililor sunt acum disponibile pentru bagajele de cabină, iar acestea au fost deja instalate în unele aeroporturi din UE – precum cele din Roma și Milano – ceea ce le-ar permite pasagerilor să transporte la bord recipiente mai mari cu lichide.

Din motive tehnice, însă, Comisia Europeană a impus o restricție temporară asupra noilor sisteme de detecție a lichidelor în vara anului trecut, ceea ce a făcut ca regula celor 100 ml să rămână în vigoare.

De atunci, Comisia a încercat să soluționeze problema colaborând cu Conferința Europeană a Aviației Civile (ECAC) pentru a dezvolta soluții tehnice adecvate.

O soluție de scanare care a fost testată cu succes a fost aprobată de ECAC luna trecută. Acum, fiecărui producător îi revine sarcina de a-și supune echipamentele de pe aeroporturi testelor necesare. Odată ce un echipament de detecție primește avizul ECAC, acesta poate fi aprobat și la nivelul UE, permițând astfel scanarea recipientelor cu lichide mai mari de 100 ml.

Sticle mai mari de 100 ml nu vor putea fi duse la bordul tuturor avioanelor

După obținerea acestei aprobări, echipamentul poate fi folosit în aeroporturi.

Totuși, nu toate aeroporturile din UE sunt dotate cu noile sisteme de detecție a explozibililor, care sunt, în general, mai scumpe decât sistemele tradiționale de control.

Șapte terminale din Italia dispun de acest sistem, potrivit Corriere della Sera. Alte aeroporturi din Germania, Irlanda, Lituania, Malta, Suedia și Olanda ar putea de asemenea să implementeze tehnologia după aprobarea sa finală.