Când preşedintele Donald Trump a anunţat marţi, în Arabia Saudită, că va ridica toate sancţiunile impuse Siriei, această decizie ce va ajuta o ţară devastată de 13 ani de război i-a luat prin surprindere pe mulţi din regiune, relatează joi Reuters, scrie știrileprotv.ro
La Washington, înalţi oficiali din Departamentul de Stat şi Departamentul Trezoreriei s-au străduit să înţeleagă cum să anuleze sancţiunile, multe dintre ele fiind în vigoare de decenii, potrivit a patru oficiali americani familiarizaţi cu situaţia.
Casa Albă nu transmisese niciun memorandum sau directivă oficialilor responsabili cu sancţiunile din Departamentul de Stat sau al Trezorerie pentru a se pregăti să renunţe la sancţiuni şi nu i-a alertat că anunţul preşedintelui era iminent, a declarat pentru Reuters un oficial american de rang înalt.
O decizie în stilul caracteristic al lui Trump
Anunţul acestei renunţări subite la sancţiuni a părut să fie o mişcare clasică a lui Trump, o decizie bruscă, un anunţ dramatic şi un şoc nu doar pentru aliaţi, ci şi pentru unii dintre oficialii care implementează schimbarea de politică.
După anunţ, oficialii erau confuzi cu privire la modul exact în care administraţia va renunţa la numeroasele tipuri de sancţiuni, care dintre ele vor fi relaxate şi când îşi doreşte Casa Albă să înceapă procesul.
Imediat după întâlnirea de miercuri a preşedintelui Trump cu preşedintele interimar sirian Ahmed al-Sharaa în Arabia Saudită, oficialii de la Departamentul de Stat şi al Trezorerie încă nu erau siguri cum să procedeze, a declarat oficialul de rang înalt citat de Reuters.
„Toată lumea încearcă să îşi dea seama cum să implementeze acest lucru", a spus un oficial american cu referire la anunţul preşedintelui Trump.
După înlăturarea fostului preşedinte Bashar al-Assad la sfârşitul anului trecut, oficiali atât de la Departamentul de Stat, cât şi de la Trezorerie au redactat memorandumuri şi documente cu opţiuni pentru a ajuta guvernul să ridice sancţiunile împotriva Siriei, dacă şi când administraţia americană va alege să facă acest lucru.
Controverse privind liderul interimar sirian
Însă înalţi oficiali de la Casa Albă şi din domeniul securităţii naţionale, precum şi unii congresmeni, au dezbătut timp de luni de zile dacă să relaxeze sancţiunile având în vedere legăturile anterioare ale lui Al-Sharaa cu al-Qaida, grupare cu care liderul sirian a rupt legăturile în 2016.
Înainte de călătoria preşedintelui Trump în Arabia Saudită, nu exista nicio indicaţie clară - cel puţin pentru oficialii din cadrul Departamentului de Stat şi al Trezoreriei care lucrau la sancţiuni - că preşedintele luase o decizie, a declarat înaltul oficial american.
Un oficial al Casei Albe a declarat pentru Reuters că Turcia şi Arabia Saudită i-au cerut preşedintelui Trump să ridice sancţiunile şi să se întâlnească cu Al-Sharaa. În anunţul său, Trump a spus că a făcut acest lucru pentru a oferi Siriei o şansă la un viitor mai bun.
Înalţi oficiali sirieni s-au aflat la Washington luna trecută şi au făcut lobby intens pentru eliminarea tuturor sancţiunilor, a declarat Jonathan Schanzer, un fost înalt oficial al Trezoreriei, care este acum director executiv al Fundaţiei pentru Apărarea Democraţiilor şi care s-a întâlnit cu oficialii sirieni în timpul vizitei lor.
Într-un raport al Casei Albe privind întâlnirea lui Trump cu liderul sirian se menţiona că preşedintele american a cerut Siriei să respecte mai multe condiţii în schimbul ridicării sancţiunilor, inclusiv să le spună tuturor teroriştilor străini să părăsească Siria, să deporteze "teroriştii palestinieni" şi să ajute SUA să prevină reapariţia ISIS.
Eliminarea sancţiunilor este rareori simplă, necesitând adesea o coordonare strânsă între mai multe agenţii şi Congres. Dar este deosebit de dificilă în cazul Siriei, având în vedere straturile de măsuri care o izolează de sistemul bancar internaţional şi interzic multe importuri internaţionale.
Istoricul sancțiunilor americane împotriva Siriei
SUA au inclus pentru prima dată Siria pe lista statelor care susţin terorismul în 1979 şi de atunci a adăugat seturi suplimentare de sancţiuni, inclusiv mai multe runde după revolta ţării împotriva regimului declanşată în 2011.
Sarcina este complicată de sancţiunile impuse în temeiul "Legii Caesar privind protecţia civilă în Siria", cunoscută şi sub numele de "Legea Caesar", adoptată în 2019 şi prelungită la sfârşitul anului trecut, imediat după căderea guvernului sirian.
Anularea proiectului de lege ar necesita o acţiune în Congres, dar include o prevedere ce îi permite preşedintelui să suspende sancţiunile din motive de securitate naţională. Trump ar putea, de asemenea, să emită o licenţă generală care să suspende o parte sau toate sancţiunile.
Fishman a spus că ar fi surprins dacă s-ar ridica absolut toate sancţiunile ca parte a ordinului lui Trump, adăugând că anumite persoane sau entităţi din Siria sancţionate din motive specifice bazate pe comportament, cum ar fi sprijinirea unui grup terorist, ar putea să nu fie eliminate de pe lista sancţiunilor.