Situatia pare sa se fi stabilizat in Kazahstan, dupa confruntarile violente dintr protestatari si fortele de ordine. Rusia continua insa sa trimita militari. Pe de alta parte, oamenii sunt tot fara internet si stau la cozi la magazine si la banci. Potrivit autoritatilor kazahe, 164 de persoane au murit in protestele care au zguduit tara in ultima saptamana.
Actualizare 9 ianuarie 19:15. Washingtonul doreste raspunsuri din partea oficialilor din Kazahstan cu privire la motivul pentru care a fost nevoie sa apeleze la forte de securitate conduse de Rusia pentru a rezolva tulburari interne si a condamnat ordinul autoritatilor de a „trage pentru a ucide”, a spus duminica secretarul de stat american, Antony Blinken.
Actualizare 9 ianuarie 14:20. Ministerul kazah al sanatatii anunta ca peste 164 de persoane au murit in protestele care au zguduit tara in ultima saptamana.
Datele au fost raportate, duminica, de televiziunea locala Khabar-24 arata o crestere semnificativa fata de ultimele bilanturi. Nu este inca clar daca este vorba doar de civili sau daca au fost raportate si decese ale persoanelor din fortele de ordine.
Actualizare 9 ianuarie 12:20. O serie de „instalatii strategice” din Kazahstan se afla sub paza militara, sustine presedintia kazaha, duminica, in contextul revolutiei care zguduie Kazahstanul.
„O serie de instalatii strategice au fost transferate sub protectia contingentului unit de mentinere a pacii al statelor membre CSTO”, a anuntat biroul prezidential intr-un comunicat care detaliaza o sedinta de securitate prezidata de Tokayev. Documentul nu a identificat respectivele instalatii.
Administratia a declarat ca 5.800 de persoane au fost arestate in legatura cu tulburarile, inclusiv un „numar semnificativ” de cetateni straini si a precizat ca situatia s-a stabilizat in toate regiunile.
Actualizare 9 ianuarie 7.00. Ministerul Afacerilor Interne kazah a anuntat ca au fost retinute peste 5.100 de persoane care au luat parte la revoltele din mai multe regiuni ale tarii.
„Pana la acest moment, 5.135 de persoane au fost retinute in Kazahstan”, a transmis duminica biroul de presa al institutiei, citat de TASS.
Potrivit ministerului, au fost declansate 125 de anchete preliminare pentru crime, violente impotriva oficialilor guvernamentali, jaf, huliganism si furturi.
Dupa cum a declarat ministrul interimar de interne al republicii, Yerlan Turgumbayev, canalului de televiziune Khabar 24, in timpul revoltelor, peste 400 de vehicule au fost avariate si distruse, inclusiv 346 de vehicule de politie. Peste 100 de magazine si banci au fost jefuite, potrivit sursei citate.
Totodata, autostrazile au fost deschise circulatiei, anunta autoritatile.
Actualizare 9 ianuarie 6.30. Fortele ruse continua sa vina in Kazahstan.
Actualizare 8 ianuarie 21:00 Situatia pare sa se fi stabilizat in Kazahstan, insa blocajul informativ continua, nu exista internet, iar la acestea se adauga cozile interminabile la banci si supermarketuri.
„Oamenii stau la coada la banci ca sa scoata bani, deoarece nu se mai poate plati cu cardul aproape nicaieri”, spune o femeie care locuieste in capitala Nur-Sultan, citata de agentia EFE, potrivit Agerpres.

Din cauza intreruperilor la reteaua de internet si a problemelor cu telefonia mobila, kazahii nu pot comunica cu rudele din alte zone din tara.
„Fiica mea s-a dus la Almati (capitala economica a tarii - n.r.) acum doua zile, dar nu se poate intoarce. Se afla la periferia orasului cu bunicul ei, nu se misca de acolo. Nu putem face nimic”, mai spune Zara
O alta locuitoare din Nur-Sultan, Svetlana, a scris pe Facebook ca nu a reusit sa scoata bani de la ATM-urile din cartierul ei, pentru ca sunt toate goale.
„Si la supermarketuri toate rafturile sunt goale. Nu mai e nici paine, nici lapte, nici cartofi. Pana si bauturile alcoolice s-au terminat, mai exista doar bere fara alcool”, a comentat ea.
Actualizare 8 ianuarie 18:00 Fostul lider al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, considerat „parintele” independentei si conducatorul din umbra, da asigurari ca se afla in tara si cere sustinerea actualului presedinte, Kasim-Iomart Tokaev.
Discutie Tokaev-Putin
Actualizare 8 ianuarie 15:55:Presedintele Kazahstanului, Kasim-Jomart Tokaev, i-a spus la telefon sambata presedintelui rus, Vladimir Putin, ca situatia se stabilizeaza in tara.
Presedintii au facut un schimb de opinii cu privire la masurile luate de autoritatile kazahe pentru restabilirea ordinii in tara de la Marea Caspica, a anuntat Kremlinul intr-un comunicat preluat de agentiile internationale de presa, adaugand ca cei doi lideri au convenit sa ramana in contact „permanent”, relateaza AFP, citata de Agerpres.
Presedintele kazah a informat in detaliu despre situatia creata in tara si a subliniat ca aceasta se stabilizeaza. El i-a multumit omologului rus pentru desfasurarea unui contingent militar condus de Rusia in Kazahstan pentru a reduce violentele.
La randul sau, Putin a sustinut ideea lui Tokaev de a organiza o videoconferinta in zilele urmatoare cu aliatii din Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva (CSTO), care grupeaza sase foste republici sovietice, pentru a discuta masurile de restabilire a ordinii in Kazahstan.
Actualizare 8 ianuarie 10:40: Germania opreste exporturile de armament catre Kazahstan. Anul trecut, au fost acordate 25 de licente pentru livrari de arme catre Kazahstan, in valoare totala de aproximativ 2,2 milioane de euro. Aceasta este o valoare relativ scazuta, dar s-a considerat necesara oprirea exporturilor, avand in vedere situatia actuala
Actualizare 8 ianuarie 10:15: Departamentul de Stat a aprobat, vineri, ca angajatii neesentiali ai consulatului american din Almati si membrii familiilor acestora sa paraseasca Kazahstanul, pe fondul starii de urgenta in vigoare in aceasta tara, unde revoltele s-au soldat cu zeci de morti.
„Departamentul a aprobat plecarea voluntara a angajatilor neesentiali ai guvernului american de la Consulatul General din Almati si a membrilor de familie ai tuturor angajatilor”, a precizat Departamentul de Stat intr-un comunicat citat de AFP.
„Cetatenii americani din Kazahstan ar trebui sa fie constienti de faptul ca protestele violente pot avea un impact semnificativ asupra capacitatii Ambasadei SUA de a furniza servicii consulare, inclusiv asistenta pentru cetatenii americani care parasesc Kazahstanul”, a mai precizat Departamentul de Stat.
Actualizare 8 ianuarie 9:30: Autoritatile din Kazahstan l-au retinut pe Karim Massimov, fostul sef al comitetului pentru securitate nationala al tarii, pentru suspiciuni de tradare
Actualizare 7 ianuarie, 21:40: Ordinea a fost restabilita in Kazahstan si situatia s-a stabilizat, dar persista focare de rezistenta ale participantilor la revolte in diverse orase, a declarat vineri un reprezentant al administratiei prezidentiale de la Nur Sultan, citat de agentia EFE.
Conform presei locale, se mai aud impuscaturi sporadice, mai ales la Almati, unde au avut loc cele mai grave violente. Autoritatile mai sustin ca au acum sub control Piata Republicii din Almati, epicentrul protestelor, informeaza Agerpres.
Presa a mai relatat in timpul zilei de vineri despre mai multe confruntari, inclusiv o tentativa a manifestantilor de a patrunde intr-o unitate militara din provincia Actobe si un asalt asupra unui penitenciar din apropiere de Almati.
Actualizare 7 ianuarie, 18:50: Trupele rusesti sosite in Kazahstan sunt formate din subunitati de parasutisti si militari ai trupelor speciale. Pe langa TAB-uri si masini de lupta ale infanteriei, militarii rusi au in dotare inclusiv echipamente de razboi electronic si drone folosite pentru bruierea comunicatiilor, care ar putea fi folosite pentru a-i impiedica pe demonstranti sa se coordoneze, sa faca poze ori sa filmeze abuzurile si crimele comise de fortele de represiune ale guvernului din Kazahstan
Actualizare 7 ianuarie 15:30: In zona Pietei Republicii din Almati continua confruntarile, potrivit unui reporter TASS.
Cadavrele sunt vazute afara. Sunt cateva masini ciuruite de gloante si cel putin doua dintre ele au cadavre inauntru.

Piata este centrul actiunii, in timp ce restul orasului este relativ linistit, mai transmite TASS.
Trupe rusesti, trimise in Almati
Actualizare 7 ianuarie 15:00 Noua avioane Il-76 ale Fortelor Aeriene Ruse cu trupe si echipamente aeropurtate au aterizat pe aeroportul din Almati, a informat Ministerul rus al Apararii, potrivit TASS.

Rusia a trimis aproximativ 3.000 de militari, tehnica si echipamente de lupta in Kazahstan. Foto: Porfimedia Images
Unitatile din contingentul rus de mentinere a pacii au inceput sa-si indeplineasca sarcinile care le-au fost atribuite, a adaugat ministerul.
Un grup aerian format din peste saptezeci de avioane Il-76 si cinci An-124 transfera non-stop unitati ale contingentului rus al fortelor de mentinere a pacii CSTO in Kazahstan.
Tokaev spune ca protestatarii care nu se vor preda vor fi „distrusi”
Actualizare 7 ianuarie 14:30 Mass-media libera si activisti straini au devenit complici in declansarea tragediei din Kazahstan, a declarat vineri presedintele kazah Kassym-Jomart Tokaev in discursul sau adresat natiunii.
„Operatiunea de combatere a terorismului este in desfasurare”, a spus acesta. „Militantii nu si-au depus armele si continua sa comita crime sau se pregatesc sa faca acest lucru”.
„Lupta impotriva lor trebuie sa se incheie”, a continuat el. „Cei care nu se vor preda vor fi distrusi”.
Presedintele kazah spune ca guvernul nu va negocia cu teroristii. „Au existat apeluri in strainatate pentru ca partile sa negocieze pentru o solutie pasnica a problemelor. Ce prostie. Cum pot fi purtate discutii cu criminalii si criminalii?”.
Scene de razboi pe strazile din Almati
Actualizare 7 ianuarie, ora 13:50: In Almati sunt adevarate scene de razboi. In imaginile care circula pe retelele sociale pot fi auzite focuri de arma automata, trase spre demonstranti.
In acelasi timp, Rusia continua sa trimita trupe in Kazahstan. 70 de avioane ale aviatiei transporta „in regim non-stop” tehnica si oameni.
Presedintele Kazahstanului: Armata poate trage fara avertisment
Actualizare 7 ianuarie 10:50. Soldatii pot trage acum fara avertisment in Kazahstan, a anuntat presedintele tarii, in conditiile in care demonstratiile antiguvernamentale continua.
Presedintele kazah Kasim-Jomart Tokaev a anuntat vineri ca ordinea constitutionala a fost „in linii mari restabilita”, dupa mai multe zile de proteste fara precedent.
„Fortele de ordine lucreaza din greu. Ordinea constitutionala a fost in linii mari restabilita in toate regiunile. Autoritatile locale au situatia sub control. Insa teroristii continua sa foloseasca arme si sa distruga proprietatea cetatenilor. De aceea, operatiunile contrateroriste trebuie continuate pana la lichidarea totala a militantilor”, a adaugat el intr-un comunicat de presa.
Intr-un alt comunicat, Ministerul Afacerilor Interne kazah a anuntat ca 26 de „criminali inarmati au fost lichidati” si peste 3000 de oameni au fost arestati. De asemenea, potrivit ministerului, 18 politisti si membri ai garzii nationale au fost ucisi de la declansarea protestelor, relateaza Agerpres.
Actualizare 6 ianuarie 21:35. Autoritatile au blocat accesul in capitala administrativa, Nursultan. Intre orele 23:00 si 7:00 nu iese si nu intra nimeni, anunta presa independenta. Procuratura a deschis un dosar pentru actiuni teroriste, iar vinovatii vor fi incarcerati intre 8 ani si pedeapsa pe viata.
Piata Republicii, evacuata complet de protestatari
Actualizare 6 ianuarie, 21:00. Joi seara, fortele de securitate din Kazahstan au alungat toti manifestantii din Piata Republicii din Almati. Locul a fost epicentrul protestelor din oras. Potrivit martorilor oculari, exista morti si raniti, dar inca nu au fost primite date oficiale.
Dupa-amiaza, autoritatile au anuntat ca au satisfacut cerintele initiale ale protestatarilor si au inghetat preturile la gazul lichefiat pentru masini, timp de sase luni, la nivelul la care se aflau inainte de cresterea brusca de la inceputul lunii.
Fortele colective de mentinere a pacii ale OTSC care vor opera in Kazahstan vor numara aproximativ 2.500 de militari, iat daca este necesar, acestea pot fi suplimentate, a declarat secretarul general al organizatiei pentru RIA Novosti.
Josep Borell, seful diplomatiei europene: UE este „foarte ingrijorata”. Ajutorul militar extern „aminteste de situatii ce trebuie evitate”
Uniunea Europeana este „foarte ingrijorata” de evolutia situatiei in Kazahstan, zdruncinat de revolte fara precedent, iar trimiterea unui ajutor militar extern aminteste de „situatii care trebuie evitate”, a declarat seful diplomatiei europene, Josep Borrell, anunta de AFP, citata de Agerpres.
„Mare ingrijorare in privinta evolutiei situatiei din Kazahstan. Ajutorul militar extern aminteste de situatii care trebuie evitate”, a declarat Borrell pe contul sau de Twiiter, dupa trimiterea unor „forte de mentinere a pacii” de catre Rusia si aliatii sai din Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC) - Armenia, Belarus, Kazahstan, Kargazstan si Tadjikistan.
Cadavre pe strazile din Almati
Actualizare 6 ianuarie 18.40: Imaginile aparute in ultimele ore pe agentiile internationale de presa arata cadavre ale protestatarilor lasate in plina strada. Ar fi vorba despre interventia fortelor de ordine impotriva unor protestatari aflati intr-un vehicul care anterior a intrat in plin intr-un baraj al politiei, in centrul orasului Almati.
Potrivit imaginilor, mai multi protestatari au fost capturati si sunt acum tinuti incatusati pe o margine de drum.
Actualizare 6 ianuarie 17:50 Seful deplomatiei americane a avut, joi, o discutie cu omologul sau din Kazahstan. Blinken i-a transmis ministrului de externe al Kazahstanului ca Statele Unite sustin institutiile constitutionale, libertatea presei si a cerut o solutionare pasnica a situatiei.
A fost deschis focul spre manifestantii din Piata Republicii din Almati
Actualizare 6 ianuarie 17:15: Continua interventia in forta a armatei impotriva protestatarilor din Almati.
„Fugim! Dinspre piata se aud explozii foarte puternice”, a spus un martor corespondentului TASS, citat de agentia EFE.
„Cu siguranta sunt raniti. Nu putem spune cati morti sunt, este imposibil sa te apropii acolo”, spune un alt martor, adaugand: „trag asupra celor care au venit in piata cu armele in maini, trag asupra vehiculelor”.
In acest timp, administratia din Almati, capitala economica a Kazahstanului, a anuntat ca „un grup de teroristi a fost anihilat in apropierea sediului politiei districtului Almali din Almati”, in cadrul operatiunilor politiei de recuperare a controlului asupra orasului, potrivit Agerpres.
Autoritatile kazahe au mai anuntat ca in acest oras si in alte regiuni ale tarii continua sa actioneze „bande de talhari care distrug banci, cafenele, restaurante, magazine si mari centre comerciale”.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne din Kazahstan, in prezent, 2.298 de persoane au fost retinute pentru participarea la revolte.
De asemenea, ministerul transmite ca 18 oficiali de securitate au fost ucisi, 748 de ofiteri de aplicare a legii au fost raniti. Nu se precizeaza nimic despre manifestantii ucisi de fortele armate.
Actualizare 6 ianuarie 15:20: O explozie si focuri de arma s-au auzit in apropierea pietei principale din Almati in jurul orei 19 (ora 15 ora Romaniei), cel mai mare oras al Kazahstanului, au informat de la fata locului corespondentii Reuters. De asemenea, au fost vazute vehicule militare indreptandu-se spre piata.
Se trage de aproximativ 20 de minute. Armata a deschis focul si avertizeaza prin difuzoare ca cei care raman in piata sunt teroristi si vor fi lichidati.
In Piata Republicii sunt mai multi raniti, spun martorii oculari.
Parasutistii rusi „au inceput executarea misiunii incredintate”
Actualizare 6 ianuarie 15:10: Secretariatul OTSC a transmis joi ca unitatile avansate ale parasutistilor rusi „au inceput executarea misiunii incredintate”, relateaza Reuters, potrivit Agerpres.
MAE rus mai mentioneaza in declaratia sa ca mentine contacte stranse atat cu autoritatile de la Nur-Sultan cat si cu ceilalti aliati din OTSC pentru coordonarea „pasilor efectivi” in sustinerea armatei kazahe care desfasoara o „operatiune antiterorista” impotriva participantilor la aceste revolte.
Politia kazaha a anuntat joi arestarea a circa 2.000 de persoane pe strazile din Almati, dupa ce mai devreme anuntase „eliminarea” a zeci de protestatari. De partea fortelor de ordine sunt pana in prezent 13 morti, doi politistii fiind gasiti decapitati.
Uniunea Europeana cere Rusiei sa respecte suveranitatea Kazahstanului
Actualizare 6 ianuarie, 14:00: Uniunea Europeana a cerut joi Rusiei sa respecte suveranitatea si independenta Kazahstanului in contextul in care Rusia si aliatii sai trimit forte de mentinere a pacii in tara central-asiatica, unde manifestatiile antiguvernamentale au degenerat in violente soldate cu zeci de morti, relateaza Reuters, potrivit Agerpres.
Actualizare 6 ianuarie, 13:50: Tulburarile din Kazahstan sunt „o incercare inspirata din exterior de a submina in mod violent securitatea si integritatea statului prin folosirea unor unitati armate organizate si antrenate”, a declarat joi Ministerul de Externe al Rusiei intr-un comunicat, potrivit Bloomberg.
Trupele ruse vor fi probabil necesare in Kazahstan pentru doar cateva saptamani pentru a ajuta la inabusirea protestelor, dar desfasurarea va fi un test pentru alianta condusa de Moscova, spune presedintele comitetului din Duma de Stat a Rusiei responsabil de relatiile cu alte state ex-sovietice.
Trei aeroporturi din Kazahstan inchise pe fondul protestelor
Actualizare 6 ianuarie, 12:10: Zborurile catre Almati au fost oprite. Aeroporturile Aktau si Aktobe sunt, de asemenea, inchise, anunta presa locala.
„Aceste proteste sunt despre coruptie”
Protestele au inceput in vestul tarii in weekend, dupa o crestere brusca a preturilor la carburanti, dar s-au raspandit rapid si au luat prin surprindere autoritatile Kazahstanului si observatorii internationali.
Protestele au crescut pe fondul nemultumirii mai ample fata de Tokaev, presedinte din 2019, si Nursultan Nazarbaev, fostul lider.
„Nazarbaev si familia sa au monopolizat toate sectoarele, de la sectorul bancar la drumuri si gaze. Aceste proteste sunt despre coruptie”, a spus Zauresh Shekenova, in varsta de 55 de ani, care protesteaza in Zhanaozen de duminica, potrivit The Guardian.
„Totul a inceput cu cresterea preturilor la gaze, dar adevarata cauza a protestelor sunt conditiile proaste de viata ale oamenilor, preturile mari, somajul, coruptia”, a mai declarat aceaasta.
Darkhan Sharipov, un activist din cadrul miscarii societatii civile „Wake Up, Kazahstan”, a declarat: „Oamenii s-au saturat de coruptie si nepotism, iar autoritatile nu asculta oamenii. Vrem ca presedintele Tokaev sa faca reforme politice reale sau sa plece. Plecati si organizati alegeri libere.”
Kazahstanul nu a organizat niciodata alegeri considerate libere si corecte de observatorii internationali. Desi este clar ca exista o nemultumire mare, nu exista lideri ai unei opozitii in jurul carora o miscare de protest s-ar putea uni, iar protestele par in mare masura lipsite de directie, mai scrie The Guardian.
Rusia trimite militari in Kazahstan
Actualizare 6 ianuarie, 10.15: Rusia si aliatii sai au anuntat trimiterea unui contingent de forte de mentinere a pacii in Kazahstan.
„O forta comuna de mentinere a pacii a Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC) a fost trimisa in Kazahstan pentru o perioada limitata, in scopul stabilizarii si al normalizarii situatiei”, a anuntat aceasta alianta militara intr-un comunicat difuzat pe Telegram de catre purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse, Maria Zaharova, relateaza Agerpres.
Zeci de protestatari au fost ucisi
Actualizare 6 ianuarie, 8.50: Au avut loc noi ciocniri intre fortele de ordine si protestatari in Almati, iar politia spune ca zeci de demonstranti au fost „eliminati” in timp ce incercau sa asalteze cladiri guvernamentale.
Mai multe vehicule blindate au intrat joi dimineata in piata principala din Almati, unde sute de oameni manifestau impotriva guvernului pentru a treia zi. S-au auzit impuscaturi in timp ce trupele se apropiau de multime, potrivit martorilor citati de Reuters, dar situatia din piata pare sa se fi calmat mai tarziu.
Potrivit autoritatilor din Kazahstan, cel putin 12 polititi au fost ucisi, dintre care unul a fost decapitat.
Actualizare 6 ianuarie, 7.00: Operatiunile tuturor bancilor, cu exceptia Bancii Nationale, si activitatea bursei de valori sunt oprite in Kazahstan, a declarat, joi, la postul de televiziune Khabar 24, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale din Kazahstan, Olzhas Ramazanov, transmite TASS.
"In conformitate cu ordinul executiv al sefului statului, starea de urgenta a fost introdusa in toate regiunile Republicii Kazahstan in scopul sprijinirii securitatii populatiei. Agentia Republicii Kazahstan pentru Reglementarea si Dezvoltarea Pietei Financiare si Banca Nationala a Kazahstanului, avand in vedere operatiunile de combatere a terorismului efectuate de agentiile de aplicare a legii si luand in considerare esecurile temporare in functionarea internetului si pentru protectia vietii si sanatatii angajatilor institutiilor financiare si consumatorilor de servicii financiare, informeaza despre suspendarea operatiunilor a tuturor institutiilor financiare. Agentia si Banca Nationala indeamna cu tarie cetatenii si mass-media sa aiba incredere numai in sursele oficiale de informare", a spus secretarul de presa.
Operatiunile tuturor institutiilor financiare din Kazahstan sunt suspendate doar pentru 6 ianuarie, a declarat pentru TASS Olzhas Ramazanov.
SUA indeamna autoritatile la „retinere”
Actualizare 6 ianuarie, 6.30: Guvernul american a indemnat autoritatile din Kazahstan sa dea dovada de "retinere" si doreste ca manifestatiile sa se desfasoare acolo "in mod pasnic", a afirmat purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Jen Psaki.
Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a condamnat actele de vandalism, dar a criticat si intreruperea internetului de catre guvern.
"Solicitam tuturor kazahilor sa respecte si sa apere institutiile constitutionale, drepturile omului si libertatea presei, inclusiv prin restabilirea accesului la internet", a declarat Ned Price intr-un comunicat, scrie Agerpres.
"Indemnam toate partile implicate sa gaseasca o rezolvare pasnica a starii de urgenta", a adaugat el.
Purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Jen Psaki, a criticat, de asemenea, "afirmatiile nebunesti" ale Rusiei cu privire la presupusa responsabilitate a Statelor Unite in revoltele din Kazahstan. "Acest lucru este absolut fals" si "face parte din strategia rusa de dezinformare", a insistat ea.
ONU urmareste situatia "cu ingrijorare", a declarat miercuri purtatorul de cuvant al secretarului general, Stephane Dujarric, in briefingul cotidian de presa.
Actualizare 00:55: Organizatia Tratatului pentru Securitatea Colectiva, o alianta militara condusa de Rusia, a decis trimiterea de forte de mentinere a pacii in Kazahstan. Anuntul a fost facut de premierul armean Nikol Pasinian, presedintele in exercitiu al OTSC, care a declarat in cursul noptii, potrivit BBC, ca alianta militara va trimite trupe de mentinere a pacii in Kazahstan, pentru o misiune „cu durata limitata”.
Din Organizatia Tratatului pentru Securitatea Colectiva fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirgizstan si Tadjikistan. Nu este clar cand va incepe misiunea si nici cati militari vor fi mobilizati.
Presedintele kazah cere ajutorul Rusiei
Actualizare 23:00: Presedintele Kazahstanului, Kassim-Jomart Tokaev, a cerut miercuri ajutorul Rusiei si al aliatilor sai pentru a reprima revoltele care afecteaza tara sa si care sunt opera, in opinia sa, a „teroristilor” antrenati in strainatate, relateaza AFP.
„Astazi le-am cerut sefilor de stat ai Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC) sa ajute Kazahstanul sa invinga amenintarea terorista”, a declarat presedintele kazah la televiziunea de stat, conform Agerpres.
Actualizare 22:30. In orasul Almati se aud focuri de arma, in timpul interventiei fortelor speciale de securitate, conform relatarilor presei independente din Kazahstan. Cel putin opt persoane, membri ai fortelor de securitate au murit, conform informatiilor oficiale, informeaza Reuters.
Conform presedintelui Kazahstanului, Kasim-Jomart Tokaev, in fruntea manifestatiilor se afla „bande teroriste” care au „primit un antrenament aprofundat in strainatate”.
Actualizare 20:30. Kazahstanul a decretat miercuri stare de urgenta pe intreg teritoriul dupa ce manifestatiile declansate din cauza unei cresteri bruste a pretului la gaze si combustibil au degenerat in violente, iar multimea a luat cu asalt cladiri guvernamentale, inclusiv aeroportul din Almati, relateaza AFP, citand media ruse.
Agentiile de presa Interfax, TASS si RIA Novosti au anuntat instituirea starii de urgenta in intreaga tara, citand un comunicat difuzat de televiziunea publica din Kazahstan, informeaza Agerpres.
Anterior, starea de urgenta fusese decretata la nivel local in principalele zone afectate de manifestatii, Almati, provincia Mangystau si capitala Nur-Sultan.
Internetul si telefonia mobila erau blocate miercuri in aceasta fosta republica sovietica din Asia Centrala.
BBC: De ce protestele din Kazahstan nu au legatura doar cu scumpirea gazelor
Presedintele Tokaev este doar a doua persoana care se afla la conducerea Kazahstanului, dupa declararea independentei acestei tari in 1991, arata BBC.
Tokaev a fost ales presedintele tarii in 2019. Pana atunci, tara a fost condusa de dictatorul Nursultan Nazarbaiev, care a detinut, pana in prezent, un important post in sistemul national de securitate al tarii.
Furia protestatarior iesiti in strada nu este doar despre scumpirea pretului la gaze, dar este alimentata de esecul statului kazah de a moderniza tara si a introduce reforme care sa schimbe in bine vietile oamenilor.
Pana acum, alegerile in Kazahstan erau castigate de partidul aflat la conducere din 1991, cu un procent de aproape 100% din totalul voturilor exprimate.
In Kazahstan nu exista, practic, opozitie, iar analistii BBC spun ca guvernul a subestimat toal furia mocnita a populatiei din toti acesti ani.
Presedintele Tokaev promite un raspuns „ferm”
ACTUALIZARE: Presedintele Kazahstanului, Kasim-Jomart Tokaev, a promis miercuri un raspuns „ferm” la tulburarile fara precedent care zguduie aceasta tara din Asia Centrala, in cursul carora manifestantii au luat cu asalt si incendiat cladiri guvernamentale, relateaza AFP si Reuters, potrivit Agerpres.
„In calitate de presedinte si incepand de astazi si ca presedinte al Consiliului de Securitate al tarii, am intentia sa actionez cat mai ferm posibil”, a avertizat Tokaev, exprimandu-se in limba rusa la televiziunea publica, dand de inteles practic ca predecesorul sau, Nursultan Nazarbaev, a fost suspendat din functia de sef al Consiliului de Securitate al tarii.
Aceste tulburari au dus la „atacuri masive impotriva fortelor de ordine”', in randurile carora exista morti si raniti, a afirmat presedintele kazah, atragand atentia ca „grupuri de elemente criminale ii bat pe soldatii nostri, ii umilesc, ii tarasc goi pe strazi, agreseaza femei, jefuiesc magazine”.
Cu internetul blocat in toata tara, nu se stie deocamdata daca inlaturarea lui Nazarbaev din functia de sef al Consiliului de Securitate i-a multumit pe protestatari.
In discursul sau televizat, Tokaev nu a rostit numele fostului presedinte, care nu a fost vazut sau auzit public de la inceputul protestelor.
In unele orase protestatarii au daramat statuile cu fostul sef al statului Nursultan Nazarbaev.
Kremlinul avertizeaza asupra unor posibile „interferente externe” in revolutia din Kazahstan
ACTUALIZARE: Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca statul Kazahstan ar putea sa-si rezolve singur problemele si ca este important sa nu existe „interferente” din exteriorul tarii, informeaza Reuters, care citeaza agentia Ria Novosti.
Kazahstanul nu a cerut ajutor din partea Rusiei, a mai spus Peskov.
Rusia a indemnat miercuri la „dialog” in Kazahstan, fosta republica sovietica din Asia Centrala, unde au izbucnit tulburari fara precedent din cauza majorarii pretului la gaz, relateaza France Presse, potrivit Agerpres.
„Urmarim indeaproape evenimentele din tara vecina si frateasca. Suntem in favoarea unei solutii pasnice a tuturor problemelor in cadru legal si constitutional si prin dialog, nu prin revolte de strada si incalcarea legilor”, a transmis Ministerul de Externe rus intr-un comunicat.
Kazahstanul are o importanta cruciala pentru Rusia ca partener economic, iar fostul presedinte Nursultan Nazarbaev, care a condus tara pana in 2019 dar pastreaza o mare influenta, este un aliat apropiat al presedintelui Vladimir Putin.
Presedintele Tokaev il schimba pe fostul lider autocrat al statului de la sefia Consiliului de Securitate
ACTUALIZARE: Presedintele Kasim-Jomart Tokaev a anuntat ca fostul presedinte al statului, Nursultan Nazarbaev, cel care a condus tara aproape trei decenii, nu mai este seful Consiliului de Securitate. Functia va fi preluata de Tokaev.
Intr-un discurs televizat Tokaev a spus ca isi asuma imediat conducerea Consiliului de Securitate, rol in care Nazarbaev a continuat sa exercite o influenta semnificativa dupa ce a renuntat in mod neasteptat la presedintie in 2019.
Miscarea a parut sa marcheze marginalizarea definitiva a lui Nazarbaiev, un fost sef al Partidului Comunist care a condus ca presedinte, fara sa fie contestat, timp de aproape trei decenii, dupa ce Kazahstanul si-a obtinut independenta odata cu prabusirea Uniunii Sovietice in 1991, scrie Reuters.
Nu era clar daca acest lucru ii va multumi pe protestatari, dintre care unii au fost auziti scandand „Batrane, pleaca!”, un slogan traditional anti-Nazarbaev.
Anterior, Tokaev il inlaturase pe nepotul lui Nazarbaev din postul de lider adjunct al Comitetului de Securitate de Stat, succesorul KGB-ului din epoca sovietica.
Almati, sub controlul protestatarilor. Avioane private pleaca spre Moscova si Europa
ACTUALIZRE: Potrivit relatarilor unor jurnalisti independenti, orasul Almati, capitala economica a Kazahstanului este „aproape” sub controlul total al protestatarilor. Acestia transmit ca in oras s-a instalat haosul.
Potrivit datelor de trafic aerian, mai multe avioane private pleaca de pe aeroporturile din Kazahstan si zboara spre Moscova si Europa.
Internetul a fost oprit in Kazahstan
ACTUALIZARE: Internetul a fost oprit in Kazahstan.
De asemenea, cetatenii nu mai pot retrage bani de la ATM-uri.
Confruntari violente intre protestatari si fortele de ordine. Cladiri administrative incendiate
ACTUALIZARE: Peste 500 de raniti, dintre care 130 de femei, in urma protestelor din Almati. De asemenea, 120 de masini au fost distruse, dintre care 33 de ambulante si masini ale pompierilor.
Politia a tras miercuri cu grenade asurzitoare si a utilizat gaze lacrimogene impotriva unei multimi de cateva mii de persoane, fara a reusi sa impiedice patrunderea unor protestatari in cladirea principala a administratiei din Almati, informeaza dpa, potrivit Agerpres.
Protestatarii s-au adunat intr-o piata din oras si s-au indreptat in directia principalei cladiri a administratiei locale. Manifestatia se derula in mod haotic, iar politia a utilizat gaze lacrimogene la fel ca in noaptea de marti spre miercuri, cand a dispersat o prima manifestatie de circa 5.000 de persoane.
Manifestatiile neautorizate in prealabil de catre autoritati sunt interzise in Kazahstan, fosta republica sovietica autoritara, dar care este totodata cea mai mare economie din Asia Centrala.
Protestatarii au capturat masini ale fortelor de ordine, de la care au luat si scuturi si bastoane
In imaginile care circula pe retelele sociale, pot fi vazuti protestatari care si-au insusit bastoane si scuturi ale politiei sau care folosesc masini ranforsate ale fortelor de ordine. In alte imagini pot fi vazuti protestatari care captureaza si lovesc mai multi soldati pe care ii dau jos dintr-un camion de armata.
Protestele au inceput duminica, dupa o crestere a preturilor la gazul natural lichefiat (GPL), in orasul Janaozen, in vestul tarii, inainte de a se extinde spre marele oras regional Aktau, pe malul Marii Caspice, apoi in Almati.
Seful politiei din Almati a declarat ca in urma protestelor aproximativ 500 de persoane au fost ranite, dintre care 130 sunt femei.
Presedintele kazah Kasim-Jomart Tokaev a acceptat miercuri demisia guvernului condus de premierul Askar Mamin. Vicepremierul Alihan Smailov isi va asuma rolul de premier interimar pana la formarea unui nou cabinet.
Guvernul a incercat intr-o prima etapa, fara succes, sa-i calmeze pe protestatari, promitand o reducere a pretului la GPL, fixandu-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru in regiune, comparativ cu 120 de tenge la inceputul anului.
Regiunea Mangystau depinde de GNL ca principala sursa de carburant pentru masini si orice majorare a pretului duce la o crestere in lant a preturilor la produse alimentare, deja mai mari de la inceputul pandemiei de coronavirus.