Parlamentul European, reunit in sesiune plenara la Strasbourg, a ales-o marti in functia de presedinte, pentru doi ani si jumatate, pe eurodeputata malteza Roberta Metsola.
Drumul Robertei Metsola catre sefia Parlamentului European a fost netezit de decizia Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D), a doua forta politica din Parlamentul European, care in decembrie a renuntat sa mai prezinte un candidat la presedintia institutiei dupa terminarea mandatului lui David Sassoli.
David Sassoli, fostul presedintele Parlamentului European, a murit pe 11 ianuarie la varsta de 65 de ani. Acesta era spitalizat in Italia din 26 decembrie, din cauza unor complicatii „grave” cauzate de o disfunctie a sistemului imunitar.
Ceilalti candidati la presedintia Parlamentului European au fost Sira Rego (grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica), Kosma Zlotowski (grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni) si Alice Bah Kuhnke (grupul Verzilor).Membra a grupului Partidului Popular European (PPE), Metsola a fost aleasa presedinte al Parlamentului European cu 458 de voturi „pentru” din 616 exprimate.
Metsola, care implineste chiar astazi 43 de ani, devine astfel cea mai tanara persoana ce detine aceasta functie. Aceasta a fost felicitata in plenul Parlamentului European de catre colegi, noteaza Agerpres.
„Va multumesc. Cu umilitate va spun ca sunt onorata de responsabilitatea pe care mi-o incredintati. Voi lucra in favoarea cetatenilor europeni. Trebuie sa ne gandim la mostenirea lasata de David Sassoli, lupta pentru misiunea UE”, a declarat Metsola.
In noiembrie 2020 Roberta Metsola a fost aleasa prim-vicepresedinte al Parlamentului European in locul irlandezei Maired McGuinness, desemnata comisar. Metsola a fost singura candidata, iar responsabilitatile sale principale erau relatia cu parlamentele nationale si reprezentarea presedintelui PE in relatia cu tarile din America de Nord.
Roberta Metsola este cunoscuta ca opozanta fata de dreptul la avort, votand contra tuturor rezolutiilor care aparau acest drept. De altfel, in Malta avortul este interzis. Cu toate acestea, este considerata o liberala in randul eurodeputatilor PPE datorita pozitiei sale favorabile drepturilor comunitatii LGBTQ. De altfel, ea a facut parte din LGBTQ Intergroup din Parlamentul European, un for informal de actiune anti-homofobie.
Roberta Metsola este jurista, absolventa a Universitatii din Malta si a Colegiului Europei de la Bruges – institutia de invatamant post-universitar fondata de Comisia Europeana. A fost secretar general al Studentilor Democrati Europeni, a lucrat ca atasat la Reprezentanta Maltei la UE intre 2004 si 2012, iar in perioada 2012-2013 a fost consiliera lui Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa de la acea vreme.

Sotul sau a fost consilier la Parlamentul Finlandei si la cabinetul premierului. Din 2020 este director general pentru Europa al Asociatiei Internationale a Companiilor de Croaziera. A fost din 2016 vicepresedinte pentru relatii guvernamentale al companiei americane Royal Caribbean Group, numarul doi gobal intre operatorii de croaziere.
Roberta Metsola a fost coordonatorul PPE in LIBE, singura comisie din PE in care e membra acum. Potrivit Politico Europe, Metsola are reputatia unui politician extrem de ambitios, care munceste foarte mult. La Bruxelles se vorbeste despre tinta ei pentru 2024: presedintia Comisiei Europene.