O retea de criminalitate organizata, coordonata de un roman care locuia in Franta, implicata in trafic de migranti, trafic de persoane si exploatarea fortei de munca, fraude si spalare de bani, a fost descoperita in urma unei anchete complexe a Politiei de Frontiera din Franta, Politiei Romane si Politiei din Republica Moldova, sustinuta de Europol si Eurojust.

Publicat:25.02.2021, 14:15

Reteaua a facut trafic de migranti, inregistrand cu documente false lucratori din Republica Moldova, care erau exploatati in constructii. Pasapoartele valabile erau pastrate drept garantie de catre membrii retelei.

14 milioane de euro profit ilegal

Ancheta in acest caz a inceput in 2018, cand ofiterii din Franta au interceptat o duba care transporta zece migranti, potrivit Europol. Erau cetateni moldoveni, iar unii dintre ei aveau carti de identitate romanesti contrafacute. Grupul infractional, condus de un cetatean roman care locuia in Franta, a traficat cel putin 40 de cetateni moldoveni care au fost exploatati in constructii, in Franta.

Reteaua criminala le-a oferit migrantilor moldoveni carti de identitate si permise de conducere romanesti contrafacute, pastrandu-le pasapoartele reale drept garantie. Majoritatea migrantilor aveau un nivel scazut de educatie, foarte vulnerabili. Lucrau 55 de ore pe saptamana pentru 60 de euro pe zi.

Companiile mari de constructii si renovari au fost, de asemenea, implicate in schema criminala.

Aceasta activitate a fost extrem de profitabila, veniturile ilegale fiind estimate la aproape 14 milioane de euro. Suspectii au spalat banii prin intermediul a opt companii, majoritatea cu sediul in Franta.

Europol a facilitat schimbul de informatii si a oferit sprijin in aceasta ancheta. Analistii Europol au verificat informatiile operationale in bazele de date, oferind indicii importante pentru cursul anchetei.

Actiuni desfasurate pe 22 februarie 2021

Au fost efectuate raiduri simultane in Franta, Romania si Republica Moldova, in 51 de locatii (17 in Franta, 14 in Romania si 20 in Moldova).

Au fost facute 38 de arestari (28 in Franta, 3 in Romania si 7 in Moldova)

De asemenea, au fost sechestrate 19 vehicule, intre care 15 masini de lux, 2 jet ski, arme, telefoane, aproximativ 100.000 de euro in numerar si au fost blocate 11 bancare inghetate.

Sursa: