Nici nu au apucat sa se bucure ca au scapat de restrictii, ca milioane de oameni sunt nevoiti sa faca iar un pas inapoi, dupa aparitia unor noi focare de coronavirus.
In Germania, peste 300.000 de persoane sunt din nou in carantina, din cauza imbolnavirilor de la cel mai mare abator din tara. Croatia, in schimb, a reintrodus restrictii la granita cu tarile din Balcani. Iar in Statele Unite, guvernatorul Texasului, printre cei mai vocali sustinatori ai redeschiderii, isi pune acum cenusa in cap si le cere locuitorilor sa stea acasa.
Carantina in Germania
In districtul Gutersloh din landul Renania de Nord-Westfalia, aproape 360.000 de locuitori au intrat din nou in carantina din cauza focarului de coronavirus izbucnit la fabrica de procesare a carnii din apropiere. Printre cei nemultumiti ca au ramas fara libertatea de miscare se numara si Alex, de loc din Romania.
Alex, muncitor din Romania: “Acum, trebuie sa asteptam. Ma simt ca un porc, ca un porc intr-o groapa. Avem si noi familii, vreau sa merg in Romania in august, am o problema in familie si nu pot sa merg acum. E interzis.”
In ultima saptamana au fost confirmate aproape 1.300 de cazuri de infectare si toate au o legatura cu abatorul la care lucreaza si sute de muncitori romani. Restrictiile au fost impuse pentru o saptamana, timp in care autoritatile vor sa verifice daca virusul s-a raspandit in comunitate.
Michael Esken, primar Verl: “Problema, provocarea cu care ne confruntam, e ca avem multi angajati de la Toennies aici, care sunt in carantina si-si petrec timpul liber aici, traiesc inghesuiti in spatii foarte mici, in aceleasi apartamente cu alti angajati de la alte companii.”
Localnicii prinsi la mijloc isi varsa nervii pe companie.
Ekaterina Jansen, locuieste in Gutersloh: “Toata lumea e suparata si toata lumea da vina pe compania Toennies, bineinteles. Nimeni nu s-a asteptat sa apara un asemenea focar. Si ne asteptam la relaxarea restrictiilor, copiii s-au intors la scoala. Ne-am facut rezervari pentru concediu si acum suntem in situatia asta, e foarte greu. Toata lumea e foarte suparata.”
Restrictii la granitele Croatiei
Si Croatia a reintrodus unele restrictii la granita, dupa un val de cazuri noi inregistrat in Balcani. Sunt vizati cetatenii din Bosnia, Kosovo, Serbia si Macedonia de Nord.
Davor Bozinovic, seful Departamentului de Protectie Civila: “Acele persoane vor fi obligate sa stea in carantina la domiciliu sau in alt loc potrivit, pentru o perioada de 14 zile de la intrarea in Croatia.”
In SUA, val de imbolnaviri in peste jumatate din state
Peste Ocean, mai bine de jumatate dintre statele americane inregistreaza o crestere rapida a bilantului de imbolnaviri.
Unele dintre ele raporteaza date record de la o zi la alta. Este, de pilda, cazul Californiei, cu 5.000 de cazuri noi in 24 de ore.
Dr. Anthony Fauci, epidemiolog: ″Inregistram o crestere tulburatoare a numarului de infectii. Urmatoarele cateva saptamani vor fi esentiale pentru capacitatea noastra de a aborda aceste cresteri.”
Situatia este atat de grava incat guvernatorul republican al Texasului, unul dintre primele state care s-au redeschis, spune ca restrictiile ar putea reveni. Si i-a indemnat pe oameni sa stea acasa.
Greg Abbott, guvernator Texas: “Pentru ca virusul se raspandeste atat de repede in acest moment, nu exista niciun motiv sa pleci de acasa, doar daca nu ai incotro. Cel mai sigur loc pentru tine e acasa.”
Anthony Fauci, epidemiolog: “Planul “A”, nu te duce in mijlocul unei multimi de oameni. Daca te duci, poarta masca.”
Si directorul Centrului american pentru Combaterea Bolilor, principala institutie care controleaza raspunsul autoritatilor in lupta cu pandemia, a recunoscut ca situatia in Statele Unite este grava.
Robert Redfield, director CDC: “Am facut cu totii tot ceea ce se putea ca sa combatem acest virus. Iar adevarul e ca a pus tara in genunchi.”
Statele Unite au inregistrat pana acum aproape 2.5 milioane de cazuri de imbolnavire si peste 124 de mii de decese.