Florin Citu, propus de liberali pentru functia de premier, este actualul ministru al Finantelor Publice si senator PNL. El a mai fost propus o data prim-ministru, dupa ce Guvernul Orban a picat la motiunea de cenzura, dar cu cateva minute inainte de sedinta in care Parlamentul trebuia sa ii dea votul de investitura a anuntat ca-si depune mandatul de premier desemnat.

Ocupa postul de ministru al Finantelor din noiembrie 2019 si s-a facut remarcat inca de la inceput. Intr-una dintre primele sale conferinte a vorbit despre existenta a doua bugete de stat gestionate de PSD, facand o paralela cu Al Capone , si despre posibilitatea de sesizare a organelor competente, lucruri despre care n-a mai anuntat nimic de atunci.

A preluat Ministerul Finantelor (in noiembrie 2019) cu un deficit bugetar de 2,8% din PIB (atat era la finalul lunii octombrie) si a incheiat anul trecut cu 4,58% pe cash. El a mentionat atunci facturi neplatite din anii trecuti si a vorbit frecvent despre rambursari de TVA.

La scurt timp dupa preluarea mandatului, a incercat sa schimbe doua persoane din conducerea CEC Bank, dar pare ca BNR nu a acceptat, avand in vedere ca au ramas in Consiliul de Administratie. In final a reusit sa o numeasca ca presedinte CA pe sefa ANAF, Mirela Calugareanu, care era membru. De asemenea, nu a schimbat-o pe Calugareanu de la ANAF, aceasta pastrandu-si functia data in timpul mandatului fostului ministru Eugen Teodorovici.

De asemenea, de-a lungul ultimului an a prezentat bucati dintr-un document confidential al fostului Guvern despre care a spus ca prevede, printre altele, prorogarea cresterii punctului de pensie din septembrie 2020 pana in septembrie 2021, precum reducerea cu 30% a personalului bugetar, reducerea cu 20% a cheltuielilor primariilor si cheltuielilor judetene etc. La un moment dat, a decis publicarea documentului si s-a constatat ca era o nota de informare a unei delegatii care a mers in SUA si informa asupra discutiilor avute acolo. Singuru lucru cat de cat real fiind legat de posibilitatea de a nu fi crescute pensiile cu 40%. De fapt, era vorba de o propunere a celor care au fost in delegatie.

Venind pandemia, pe partea de masuri ce tin de buget a promovat unele masuri lucrate de specialistii MFP si asteptate de mediul de afaceri si persoane fizice, precum IMM Invest si amanarea ratelor la credite, rambursarea TVA cu control ulterior, amanarea platii taxelor (termenul fiind prorogat de cateva ori) si procedura de esalonare simplificata.

In timpul mandatului sau, agentiile de rating au pastrat ratingul Romaniei, dar au modificat perspectiva la negativa, fiind un semnal de alarma tras de acestea in principal in privinta majorarii punctului de pensie cu 40%. De precizat ca bugetul pe 2020 a fost construit de Florin Citu continand aceasta crestere. Intre timp, odata cu cea de-a doua rectificare, pensiile au crescut cu 14%. Agentiile de rating nu ne-au retrogradat la junk, un lucru bun, iar perspectiva a ramas tot negativa.

In timpul mandatului a facut si o reorganizare a Ministerului Finantelor. A avut si cateva procese in privinta reorganizarii. A pierdut doua procese si a castigat trei. Desi a vorbit adesea de taierea a 2000 de posturi, de precizat ca acestea erau neocupate.

El a continuat programul Tezaur pentru populatie, iar in timpul mandatului sau au fost si emisiuni de titluri de stat Fidelis: unele in vara si altele in toamna, romanii imprumutand statul cu peste 4,7 miliarde lei.

Alte cateva informatii

Nascut pe 1 aprilie 1972, Florin Citu este senator PNL din 2016. El a fost economist sef al ING, unul dintre cei mai activi participanti la ceea ce presa a denumit atac speculativ pe leu din 2008. Atac in urma caruia toti trezorierii bancilor care au participat au fost indepartati, inclusiv Florin Citu.

Din CV-ul sau intelegem ca s-a alaturat echipei ING Bank la inceputul lui 2006 si a pus bazele echipei de cercetare. El a absolvit in 1996 Grinnell College din SUA, specializarea economie/matematica, si are un master si un doctorat la Iowa State University. Anterior revenirii in Romania, Citu a mai lucrat ca economist la Banca Europeana de Investitii (2003 – 2005) si la banca centrala a Noii Zeelande (2001 – 2003). In perioada 1997 - 2001, a fost lector la Iowa State University, in SUA. Ca limbi straine cunoscute, din CV reiese ca vorbeste engleza, franceza si italiana.

Ce avere are

Conform ultimei declaratii de avere, el detine o cota parte de 1/2 din 2 terenuri: un hectar din comuna Golesti, sat Tulei, judetul Valcea si dintr-un teren de 75 ha, din comuna Voineasa - ambele de la parinti. In Tulei, el are si o cota parte de 1/2 dintr-o cladire de 130 metri patrati. Citu are si o casa de 130 de metri patrati cumparata prin credit in Sectorul 2 din Capitala. El are un depozit bancar de 350.000 lei si a acordat un imprumut de 30.600 euro.

Florin Citu are si un credit de 303.000 de euro contractat in 2007.

Sursa: